Uutiset > Yleinen > Joulukuun Glory-kilpailu on peruttu – päivitetty harjoittelusuositus seuratoimintaan

Joulukuun Glory-kilpailu on peruttu – päivitetty harjoittelusuositus seuratoimintaan

Koronavirustilanne Suomessa on mennyt jälleen pahempaan suuntaan, ja viranomaiset ovat antaneet uusia suosituksia alueille toimeenpantavaksi. STM:n ja THL:n torstaina 26.11. antamat suositukset löytyvät täältä: https://vnk.fi/documents/10616/47445340/tiedotustilaisuus_ppt_26112020.pdf

STM:n ja THL:n suositukset on annettu leviämisvaiheessa ja leviämisvaiheen uhassa oleville alueille. Suosituksissa otetaan kantaa mm. liikuntapaikkojen sulkemiseen ja ryhmäharrastusten keskeyttämiseen.

Näiden pohjalta myös Olympiakomitea on päivittänyt omaa ohjeistustaan: https://www.olympiakomitea.fi/2020/11/20/ajankohtaista-tietoa-koronavirustilanteen-vaikutuksesta-urheiluun/

Vahva viesti Suomen hallitukselta ja eri viranomaisilta on tällä viikolla ollut se, että kaikkea toimintaa, joka ei ole välttämätöntä, tulisi välttää epidemiatilanteen hallintaan saamiseksi kaikkialla Suomessa ja rajoitustoimenpiteitä kannattaa alueilla tehdä myös ennakoivasti. Tehdään tässä oma osuutemme.

Varsinaisista rajoitustoimenpiteistä päättää sairaanhoitopiirit ja kunnat tai kuntayhtymät ja kehotammekin edelleen kaikkia cheerleadingseuroja seuraamaan tarkkaan alueellisten viranomaisten tiedotusta ja muokkaamaan toimintaansa sen mukaisesti.

Cheerleadingtoiminnassa joukkuekoot ovat suuria ja useissa osissa harjoituksia lähikontaktia on mahdotonta välttää. Siksi katsomme tässä tilanteessa aiheelliseksi antaa myös joitain valtakunnallisia suosituksia toiminnan järjestämiseksi. Täydennyksenä viranomaisten asettamiin rajoitustoimenpiteisiin Suomen Cheerleadingliitto suosittelee kaikkialle Suomeen, että:

  • Leviämisvaiheessa olevalla alueella cheerleadingtoiminta lähiharjoittelun muodossa keskeytetään sille aikavälille ja niissä ikäryhmissä, jonka viranomaiset rajoitustoimenpiteille asettavat. Seuroja kannustetaan hyödyntämään jo keväällä käyttöön otettuja etämalleja harjoitustoiminnan järjestämiseen ja lisäksi pohtimaan alle 20-vuotiaiden harjoitustoiminnan järjestämistä ulkotiloissa lähikontaktia välttäen. Olympiakomitean ohjeistuksen mukaisesti aikuisten kilpa- ja huippu-urheilua (yli 20v SM-taso) voidaan toteuttaa omassa pienryhmässä ja joukkueessa, mutta emme katso sitä tässä tilanteessa cheerleadingtoiminnassa tarkoituksenmukaiseksi.
  • Kiihtymisvaiheessa olevilla alueille suositellaan kaikissa ikäryhmissä siirtymään pienryhmäharjoitteluun siten, että harjoituksissa olevien henkilöiden määrä ei ylitä annettuja kokoontumisrajoituksia ja edelleen vähentämään lähikontaktia harjoituksissa.
  • Muilla alueilla suositellaan kiinnittämään edelleen lisääntyvästi huomiota harjoitusten turvalliseen järjestämiseen ja pohtimaan mahdollisuuksia ottaa käyttöön kiihtymis- ja leviämisvaiheen malleja ennakoidusti.

Nämä suositukset tulevat voimaan 30.11. alkaen ja ovat voimassa toistaiseksi, alueellinen tilanne ja viranomaisten asettamat rajoitustoimenpiteet huomioiden.

Joulukuun Glory-kilpailut perutaan

Valtakunnallisen koronavirustilanteen edelleen koko ajan heikentyessä joulukuun Glory-kilpailuiden järjestäminen aiemmin suunniteltuna satelliittikilpailuna fyysisissä lokaatioissa ei ole enää mahdollista. Emme pidä vastuullisena kannustaa isoja joukkueita matkustamiseen maakuntarajojen yli. Lisäksi kuten jo aikaisemmin tiedossa oli, kilpailuja ei pystytä järjestämään suunnitellussa päälokaatiossa Helsingissä. Uuden lokaation selvitystyön aikana on myös muiden alueiden osalta tilanne mennyt edelleen heikompaan suuntaan.

On lisäksi todennäköistä, että tilanne heikentyy myös muilla alueilla ja toivommekin seurojen nyt ottavan käyttöön yllä mainitut ennakoivat toimenpiteet, jotta harjoitustoiminta voisi mahdollisimman monella alueella jatkua. Suuressa osassa maata harjoittelun keskeytyminen tai pienryhmäharjoitteluun siirtyminen aiheuttaa sen, että kilpailuohjelman harjoittelu ei ole enää mahdollista. Tästä syystä myöskään muiden etäkilpailuratkaisujen ei katsota tässä tilanteessa olevan tarkoituksenmukaisia.

Leviämisvaiheen rajoitustoimenpiteiden vaikutukset maajoukkuetoimintaan

Uudellamaalla on tänään otettu käyttöön tiukat rajoitustoimenpiteet, joiden mukaan kaikki organisoitu harrastustoiminta sisätiloissa tulee keskeyttää 30.11–20.12. väliselle ajalle. Julkiset liikuntatilat suljetaan ja samaa suositellaan yksityisille toimijoille. Rajoitustoimenpiteistä tarkemmin: https://hel.fi/uutiset/fi/kaupunginkanslia/paakaupunkiseudun-koronakoordinaatioryhma-uusista-rajoituksista

Rajoitustoimenpiteiden yhteydessä mainitaan, että

”Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille yhteistyössä pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian kanssa.”

Suomen Cheerleadingliitto katsoo, että yllä oleva käsittää meidän tapauksessa ainoastaan liittojohtoiset maajoukkueet. SCL on kuitenkin linjannut, että myös maajoukkueiden lähiharjoittelu pääkaupunkiseudulla ja muilla leviämisvaiheessa olevilla alueilla on 20.12. asti tauolla ja valmistautuminen vuoden ensimmäiselle leirille toteutetaan etäyhteyksien ja omaharjoittelun keinoin. Suosittelemme kaikkia maajoukkueurheilijoita noudattamaan arjessaan Olympiakomitean huippu-urheilun ohjeita ja pitämään lähikontaktit minimissä, jotta tammikuun leirien järjestäminen ja maajoukkuetoiminnan jatkaminen on mahdollista.