Uutiset > Yleinen > Tuomariblogi | Tuomariesittelyt 4

Tuomariblogi | Tuomariesittelyt 4

 

Tuomariblogin neljännessä erässä Kati Oksanen, Atte Mäkinen ja Marjaana Vilmusenaho vastasivat kuuteen kysymykseen tuomarointiin liittyen.

1. Miten olet tullut lajin pariin?
2. Mitä muuta olet tehnyt lajin parissa kuin tuomaroinut?
3. Miksi tuomarointi innostaa/kiinnostaa?
4. Joku hauska/ikimuistoinen/hassu muisto lajin parista
5. Mikä tuomaroinnissa on haastavinta?
6. Terveisiä joukkueille

 

Kati OksanenTuva_Kati Oksanen (590x800)

 1. Vuonna -98, kun olin 11-vuotias, äitini näki lehdessä mainoksen, että Roosters hakee harrastajia minijoukkueeseen. Ensimmäiset treenit olivat siitä viikon päästä ja hyvin nopeasti laji vei mukanaan; nyt 18 vuotta takana eikä loppua näy 😉
 2. Urheilin itse aktiivisesti seitsemän vuotta, jonka jälkeen toimin valmentajana kahdeksan vuotta mm. junioreiden edustusjoukkueessa sekä sennujen sekajoukkueessa. Näiden lisäksi olen kuulunut seuran hallitukseen sekä toiminut valmennuspäällikkönä.
 3. Tuomarointi on ollut pitkä-aikainen haaveeni. Se kiinnostaa, koska haluan pysyä lajin parissa ja tuoda siihen oman panokseni antamalla joukkueille palautetta, joka auttaa heitä kehittymään. Tuomarin rooli tuo itselle myös uusia haasteita, sillä omaa tuomarointia pystyy kehittämään jatkuvasti.
 4. Ikimuistoisimmat hetket olen kokenut valmentajana niinä viime hetkinä kun fiilistellään ohjelmaa ja sen onnistumisia ennen kilpailua.
 5. Tuoreena tuomarina suurin haaste on ollut vähäinen aika kilpailussa, minkä johdosta esim. kirjallista palautetta ei ole ehtinyt antaa joukkueille niin paljon kuin olisi halunnut.
 6. Nauttikaa joka hetkestä tämän upean lajin parissa ja olkaa ylpeitä itsestänne! Joka vuosi saa huokailla ihastuksesta, miten uskomattoman paljon laji on taas kehittynyt eteenpäin 🙂

Atte MäkinenTuva_Atte

 1. Vuonna 2007 muutamat läheinen ystäväni harrasti cheerleadingiä. Pienen epäröinnin jälkeen uskalsin kuitenkin mennä kokeilemaan lajia ja siitä asti olenkin ollut täysillä mukana tässä lajissa
 2. Tuomaroinnin lisäksi olen urheillut ja valmentanut usean vuoden ajan. Toimin myös muutaman vuoden valmennuspäällikönä. Tällä hetkellä olen tuomaroinnin lisäksi seuramme hallituksessa.
 3. Vaikka tuomarointi on yksi tämän lajin haastavimmista rooleista, tuomaroinnilla pystyy auttamaan joukkueita harjoittelemaan tärkeitä asioita ja hiomaan ohjelmia kohti täydellistä suoritusta. Kilpailuissa on mahtava nähdä joukkueiden ja lajin kehittyminen kohti maailman kärkeä.
 4. Ensimmäiset EM-kilpailut urheilijana oli varmasti yksi mahtavimmista hetkistä lajin parissa. Tottakai hyvä kilpailusuoritus ja -menestys olivat hieno asia, mutta tärkeimpänä kilpailumatkalla tuli esille entistä enemmän lajin ehdoton vahvuus eli yhteisöllisyys. Yksilölajien parista joukkuelajiin, jossa yhteinen tekeminen ja joukkuehenki on suuressa roolissa, vahvisti intohimoani tätä lajia kohtaan entisestään.
 5. Pitkät sarjat ja tasaiset taitotasot joukkueiden välillä, ovat suurin haaste saada jokainen oikeudemukaiseen järjestykseen. Tuomarina on mahtavaa katsella puhtaita kilpailusuorituksia, jolloin joukkueet saavat sijoituksensa oman osaamisensa mukaan.
 6. Tsemppiä treeneihin ja nähdään kilpailuissa. Muistakaa nauttia jokaisista harjoituksista ja tehdä kovasti töitä yhteisten unelmien eteen!

Marjaana VilmusenahoTuva_marjaana

 1. Vuonna 2000 voimisteluystäväni houkutteli kokeilemaan hänen kanssaan uutta lajia ja sille tielle jäätiin!
 2. Harrastanut ja kilpaillut 10 vuotta sekä valmentanut 8 vuotta.
 3. Tuomarointi kiinnosti jo harrastus -ja valmennusaikoina. Ihailin tuomareiden työtä ja haaveilin itse istuvani vielä joskus tuomaririvissä, mutta silloin siihen ei ollut aikaa. Valmennuksen lopetettuani halusin jatkaa jotenkin lajin parissa ja tuomarointi oli siten luonnollinen jatkumo.
 4. Hmm.. Niitä on lukuisia! Kaikki leirit ja kisamatkat ovat ehdottomasti olleet ikimuistoisimpia hetkiä lajin parissa ja elämässä!
 5. Laji kehittyy jatkuvasti hurjasti eteenpäin, uusia liikkeitä ja tekniikoita tulee jatkuvasti, ohjelmien tempo on yhä nopeampaa. Tuomareiden on oltava jatkuvasti aktiivisia että pysyy menossa mukana! Näin alkumetreillä on ollut huoli siitä, että näkeekö varmasti kaiken mitä matolla tapahtuu, mutta onneksi meitä on monta silmäparia katsomassa. Myös monen ihan samatasoisen joukkueen järjestykseen laittaminen on haastavaa.
 6. Tsemppiä harjoitteluun, tee aina parhaasi! Kisamatolla muistakaa nauttia esiintymisestä ja tekemisestä, se välittyy meille tuomareille! Meitä tuomareita ei tarvitse pelätä!