Uutiset > Yleinen > Tuomariblogi | Tuomariesittelyt 5

Tuomariblogi | Tuomariesittelyt 5

 

Tuomariblogin viidennessä osassa Jarkko Jokinen, Jaana Lahti ja Maria Aamuharju vastasivat kuuteen kysymykseen tuomarointiin liittyen.

1. Miten olet tullut lajin pariin?
2. Mitä muuta olet tehnyt lajin parissa kuin tuomaroinut?
3. Miksi tuomarointi innostaa/kiinnostaa?
4. Joku hauska/ikimuistoinen/hassu muisto lajin parista
5. Mikä tuomaroinnissa on haastavinta?
6. Terveisiä joukkueille

 

Jarkko Jokinen

 1. Olen tullut lajin pariin ystävien kautta. Ystäväni houkuttelivat minua pitkään kokeilemaan lajia ja lopulta suostuin kokeilemaan onko tämä oikeaa urheilua. Kyllä se oli ja tällä tiellä ollaan edelleen!
 2. Olen ollut urheilijana May Madness -kisoista aina MM-kilpailuihin asti, olen valmentanut aikuisten edustus- ja maajoukkueita (seka- ja naistenjoukkueita), lisäksi olen valmentanut erilaisilla leireillä Suomessa ja vähän ulkomaillakin.
 3. Tuomaroinnissa kiinnostaa se, että sitä en ole aikaisemmin lajin parissa tehnyt. Haluan oppia ymmärtämään lajia paremmin. Tuomarina toimiminen on yksi mahdollisuus lisää olla tämän huikean lajin parissa ja mukana kehittämässä lajia eteenpäin!
 4. Vuosien varrella lajin parista on paljon hienoja muistoja ja myös niitä hauskoja hetkiä. Päällimmäisenä on jäänyt mieleen kaikki uudet ystävyydet, joista monista on kasvanut koko elämän kestäviä ystävyyssuhteita. Lajin parissa ympäri maailmaa on samanhenkisiä ihmisiä joiden kanssa voi viettää hienoja hetkiä kisoissa ja leireillä.
 5. Minun mielestäni tuomaroinnissa on haastavinta jokaisen yksittäisen taidon havainnointi ohjelmasta. Valmentajana on tottunut näkemään ohjelmia useita kertoja peräkkäin monta kuukautta ennen kilpailuja, tuomarina näet ohjelman yhden kerran ja sinä aikana ohjelmasta pitää arvioida jokainen osa-alue. Sarjat ja kilpailupäivät ovat usein pitkiä, jolloin tuomarointi vaatii paljon keskittymistä. Tämä on samalla myös yksi tuomaroinnin kiehtovimpia puolia!
 6. Terveisinä joukkueille haluaisin sanoa, että tehkää ohjelmissa taitoja jotka osaatte ja opetelkaa taidot oikeassa järjestyksessä niin saatte ohjelmista puhtaita. Puhtaassa ja joukkueen taitojen tasoisessa ohjelmassa on helpompi esiintyä ja hymyillä! Tsemppiä treeneihin ja tuleviin kisoihin!

Jaana LahtiTuva_jaana

 1. Innostuin kavereiden kanssa 90-luvun lopulla lajista luettuani siitä harrastusesitteestä, ja halusin heti kokeilla lajia joka sittemmin veikin minut mukanaan!
 2. Olen urheillut SM-, EM- ja MM-tasolla vuoteen 2006 asti, sekä valmentanut eri tasoisia joukkueita yli 10 vuoden ajan. Lisäksi olen ollut muutaman vuoden mukana seuratoiminnan hallinnollisella puolella.
 3. Tuomaroinnissa innostavat osittain samat asiat kuin urheilemisessa ja valmentamisessakin: mahdollisuus kouluttautua, kehittyä niin pitkään kuin vain itse haluaa, sekä olla omalla tavallaan mukana tämän mahtavan lajin kehityksessä. Cheerleadingkisoissa on oma ainutlaatuinen tunnelmansa, ja ne ovat aina jännittäviä ja innostavia tapahtumia – myös tuomareille!
 4. Hauskoja muistoja omilta urheilu- ja valmentaja-ajoilta on niin paljon, että on vaikea erotella mitään yksittäistä asiaa. Ikimuistoisinta lienee kuitenkin se, että teini-ikäisenä lajin parista saamani ystävät ovat iso osa elämääni vielä 15 vuotta myöhemminkin.
 5. Lajin jatkuva kehitys ja muutoksien perässä pysyminen on mielenkiintoista, mutta myös haastavaa. Myös pitkät kisapäivät ja sarjat, joissa osallistujia on runsaasti, vaativat tuomareilta paljon.
 6. Muistakaa hyödyntää kisaohjelmissa luovuutta ja joukkueen vahvuuksia, mutta ennen kaikkea nauttikaa urheilusta ja sen tuomista unohtumattomista kokemuksista täysillä!

Maria AamuharjuTuva_Maria

 1. Olen lajin pariin tullut kaverin kanssa 2003 syksyllä. Tulin kokeilemaan Funky Team Tamariineihin ja sille tielle jäin, vaikka alku oli haasteellinen itselle. Ensimmäisten kisojen jälkeen petrasin, sillä halusin kisaamaan enkä jäädä varalle.
 2. Lajin parissa olen tuomaroinnin lisäksi tietysti harrastanut, valmentanut seurassa, valmentanut SCL kesäkeireillä, ollut erilaisissa koulutuksissa ja ollut seuran hallituksessa. Lisäksi aina silloin tällöin töissä tulee mahdollisuus opettaa eka- ja tokaluokkalaisille vähän cheerleadingia.
 3. Tuomarointi kiinnostaa ja innostaa. Kisapäivät ovat harrastajana ja valmentajana lähes aina olleet pitkiä mutta olen aina miettinyt että miten tuomarit jaksavat, varsinkin kun oli vielä kenraalit. Tuomarit päivän aikana eivät olleet kunnon tauoilla, he näkevät montakymmentä eri ohjelmaa, eri sarjoja ym. Minulla on aina ollut suuri kunnioitus tuomareita kohtaan ja suuri idolini on ollut Hinni Ollila. Hän on suuri inspiraation lähde monellakin eri tasolla ja hän on yksi niistä syistä miksi minä halusin lähteä tuomarikoulutukseen.
 4. Parasta muistoa on vaikea valita, sillä lajin parissa on saanut niin monta hyvää muistoa. Tässä kuitenkin muutama ihana muisto: ensimmäiset kisat, joiden takia päätin jatkaa lajin parissa, Ruotsin kisat Funky Team Icen kanssa 3. sija, ensimmäinen vuosi FT Wild Flyerssissa, eka vuosi valmentajana oli mahtava – välillä haastava, mutta erittäin palkitseva 🙂
 5. Kaikki kun on vielä suhteellisen uutta, joten tarkkuus ja skaaloissa pysyminen ovat asioita, joihin täytyy eritoten keskittyä.
 6. Muistakaa valmentajat painottaa joukkueillenne että pitävät matolla/ parketilla hauskaa ja nauttivat omasta ajastaan, sellaisia ohjelmia on erittäin miellyttävää katsoa ja tuomaroida.