Turvallinen cheerperhe
Cheerleadingliiton tärkein arvo on turvallinen cheerperhe. Haluamme olla sitä jokaiselle!
Pidetään yhdessä huoli cheerperheen jokaisesta jäsenestä. Luodaan yhdessä kaikille lajin piirissä toimiville turvallinen treeniympäristö.
Hyvät tavat treeneissä ja somessa
Nykyaikainen teknologia tarjoaa uusia alustoja mahdolliselle kiusaamiselle. Älypuhelimien kautta jokainen on altis keskustelupalstoille, sovelluksille ja yhteisöpalveluille vuorokauden jokaisena tuntina joka päivä. Urheiluseuroissa halutaan ehkäistä somessa tapahtuvaa kiusaamista. Muutamalla perusasialla voi lähteä liikkeelle.
Kiusaaminen on ryhmäilmiö – tiedotus ja yhteiset pelisäännöt auttavat kiusaamisen ehkäisyssä myös netissä ja somessa.
Vanhempi on vastuussa siitä mitä lapsi tekee netissä – vanhempainiltojen yhdeksi aiheeksi kannattaa ottaa somekäyttäytyminen.
Kun joukkueen toiminnassa on muuten kaikki hyvin, on turvallista kertoa jo pienestäkin kiusaamisepäilystä. Hyvät toimintatavat joukkueella ohjaa myös sen jäsenien toimintaa. Jos tapana on esimerkiksi kommentoida toisten kuvia ja videoita positiivisesti niin siitä tulee hyvä tapa.
koppi kaverista – kampanja
Koppi Kaverista on Cheerleadingliiton kiusaamisen vastainen kampanja, joka käynnistyi syksyllä 2022. Kampanjan tarkoituksena on jakaa kiusaamiseen ja kiusaamisen ehkäisyyn liittyvää tietoa ja toimintaohjeita. On tärkeä nostaa kiusaamiseen liittyvät teemat keskusteluun ja tietoisuuteen sekä ennaltaehkäistä cheerleadingissa tapahtuvaa kiusaamista ja epäasiallista käytöstä.
Vastauksia kysymykseen on yhtä paljon kuin kysyjiäkin. Kiusaamiseen liittyy usein hyvin monet eri tekijät sekä se, miten kiusattu kokee tapahtuneen.
Kiusaamisen ja häirinnän määritelmä on erittäin laaja ja sitä on vaikea määritellä yksilötasolla. SUEK ry:n julkaisussa Vaikeneminen ei ole vaihtoehto (2018) kiusaamiseksi määritellään ”samaan henkilöön toistuvasti kohdistuvaa tahallisen vihamielistä käytöstä, mikä tarkoittaa oikeastaan minkä tahansa haitan, harmin tai pahan mielen tarkoituksellista aiheuttamista”. Olennainen osa kiusaamista on osapuolten välinen valtaero, jossa kiusaajalla on jokin näennäinen tai todellinen vahvuus kiusattuun nähden. Kiusaaja voi olla esimerkiksi fyysisesti tai henkisesti vahvempi, iältään vanhempi tai hänellä on jollain tavalla vahvempi asema ryhmässä, jossa kiusaamista tapahtuu.
Myös kiusaamista todistavalla ryhmällä on suuri vaikutus kiusaamiseen. Esimerkiksi jos todistajat vain kohauttavat olkapäitään kiusaamiselle tai seuraavat tilannetta sivusta, se saattaa pahentaa kiusaamista entisestään. Heistä kiusaaja saa teolleen yleisön.
Kiusaamisen muodot
Tutkimuksissa kiusaaminen jaotellaan tyypillisesti myös erilaisiin muotoihin tai kategorioihin. Näitäkin on useita, mutta tyypillisimmät muodot ovat fyysinen, sanallinen, henkinen, epäsuora ja sosiaalinen kiusaaminen sekä nettikiusaaminen. Alla lueteltuna muutamia esimerkkejä kiusaamisesta:
- Lyöminen, läpsiminen, töniminen, potkiminen, kiinnitarttuminen
- Pilkkaaminen, nimittely, ilkeämielinen vihjailu, naurunalaiseksi tekeminen, nolaaminen
- Ryhmän ulkopuolelle sulkeminen, toisen tahallinen huomiotta jättäminen, muiden manipulointi kiusattua vastaan, huhujen levittäminen, henkilökohtaisten asioiden kertominen muille ilman lupaa
- Nolaavien/ilkeiden kuvien tai videoiden tekeminen/jakaminen, kommentointi ja tykkääminen netissä, trollaaminen
- Uhkailu ja pelottelu joko suoraan tai viestien välityksellä
- Varastaminen
Erinäiset sanallisen kiusaamisen muodot ovat tutkimusten mukaan kaikista yleisimpiä. Valitettavasti niistä puhuminen saattaa olla kiusatulle hyvinkin vaikeaa; eihän hänellä ole todistusaineistoa tapahtuneesta. Kiusattu saattaa ajatella, että ei häntä kuitenkaan uskottaisi tai että häntä ei otettaisi vakavasti.
Tämä on hyvin valitettavaa, koska sekin jo itsessään synnyttää urheiluun lisää ennestään nähtyä kiusaamisesta vaikenemista. Siksi on erityisen tärkeää kannustaa urheilijoita kertomaan, jos he itse joutuvat kiusatuiksi tai he todistavat kiusaamista.
Erimielisyydet ja yksittäiset riidat eivät ole kiusaamista
Toisaalta kiusaamiseksi ei pidä sekoittaa erilaisia riitatilanteita ja erimielisyyksiä, jotka menevät tyypillisesti hyvinkin nopeasti ohi. Myöskään yksittäinen töykeä tai ilkeä käytös ei ole kiusaamista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö näihinkin tilanteisiin pitäisi puuttua – päinvastoin. Myös nämä tilanteet kannattaa käsitellä, koska niillä voi olla suurikin vaikutus lapsen tai nuoren hyvinvointiin urheilun ja muun elämän parissa.
Edellä mainittujen tilanteiden lisäksi on otettava huomioon myös osapuolien väliset suhteet. Joskus nimittäin esimerkiksi joukkuekavereiden rajultakin kuulostava sanailu saattaa olla kahden ystävän välistä leikkiä. Tässä tilanteessa on kuitenkin olennaista se, että kaikki osapuolet tietävät sanailun olevan leikkiä: se ei saa loukata ketään ja sen kuuluu olla hauskaa kaikkien mielestä.
Kuka tahansa voi joutua elämänsä aikana kiusatuksi. Useissa tutkimuksissa kuitenkin toistuvat tietyt henkilöiden ominaisuudet ja piirteet, joiden vuoksi heillä on suurempi riski joutua kiusatuksi. Näitä ovat muun muassa vammaisuus tai liikuntarajoitteisuus, etnisyys, seksuaalinen suuntautuminen, ujous, introverttiluonne, ali- tai ylipaino, ulkonäkö sekä kielitaito. Toisaalta tiedetään myös tapauksia, joissa erityisen lahjakasta urheilijaa kiusataan hänen hyvän taitotasonsa vuoksi. Syitä voi olla – ja onkin – useita muita; joskus kiusaamista tapahtuu myös ”ihan vaan huvin vuoksi”. Kenenkään ei kuitenkaan pitäisi joutua kiusatuksi mistään syystä. Jokaisella ihmisellä on omanlaiset ominaisuudet ja piirteet, jotka kaikkien pitäisi hyväksyä sellaisina kuin ne ovat.
Kiusaamista tapahtuu valitettavasti kaikkialla. Oma lajimmekaan ei ole immuuni kiusaamiselle, häirinnälle tai epäasialliselle käytökselle. Vaikka cheerleading jo nimensä mukaisesti pitäisi olla hauskaa, iloista ja yhdistävää, lajin parissa kiusaamista tapahtuu niin netissä kuin harjoittelu- ja kilpailutilanteissakin.
Kiusaaminen näkyy ennen kaikkea netissä
Cheerleadingin parissa nettikiusaamisen osalta pahimmiksi kanaviksi ovat nousseet sosiaalisen median kanavat sekä erilaiset keskusteluryhmät. Teknologian arkipäiväistyminen on yksi syistä, miksi nettikiusaaminen on niin yleistä. Muita syitä sen yleisyyteen ovat muun muassa mahdollisuus nimettömyyteen sekä kiusaamisen helppous: ruudun takaa on helpompi huudella kuin päin naamaa. Kiusaaminen antaa myös kiusaajalle suuremman yleisön todistamaan hänen tekojaan. Pahimmillaan kiusaaminen oli artikkelia (2022) varten haastatelluiden henkilöiden mukaan Jodelissa ja TikTokissa, ajoittain myös Instagramissa. Näiden somealustojen kommenteissa näkyy usein hyvinkin rajua kielenkäyttöä sekä toisen henkilön täydellistä haukkumista.
Huolestuttavaa oli, että haastatelluiden henkilöiden mukaan eräät joukkueet ovat perustaneet nettiin valmentajien haukkumiseen tarkoitettuja keskusteluryhmiä. Näissä ryhmissä siis yhdessä haukutaan joko oman joukkueen tai muiden joukkueiden valmentajia.
Viime keväänä (2022) otimme cheerleadingkisojen aikoihin Jodel-sovelluksen suurennuslasin alle ja seurasimme siellä käytyjä lajiin liittyviä keskusteluja. Kyseiseen sovellukseen käyttäjän on mahdollisuus kommentoida täysin anonyymisti.
Seuraamisjaksojen aikana keskustelu oli pääasiassa kannustavaa ja iloista, mutta joukkoon mahtui valitettavan monta epäasiallista ja töykeää kommenttia. Useimmat kommentit koskivat muita joukkueita ja miten he eivät heidän ”farssisuorituksellaan” olisi ansainneet kyseistä sijaa. Tokihan joukkueiden ohjelmien kommentoiminen on sallittua, mutta se pitäisi tehdä rakentavalla ja neutraalimmalla tavalla kuin että suurin joukoin aletaan haukkumaan ja mollaamaan joukkuetta. Toinen seikka, joka keskusteluissa herätti huomiota, oli juorujen ja huhujen levittäminen. Useissa tapauksissa näiden keskustelunaloitusten alle olivatkin juorujen kohteena olleen joukkueen jäsenet käyneet kommentoimassa asiaa ja sanoneet asioiden olevan täysin perättömiä.
Jodelissa käyttäjillä on kuitenkin mahdollisuus äänestää sopimaton kommentti pois keskustelusta, jolloin kommentin tilalla lukee teksti sen poisäänestämisestä. Näin kävi onneksi muutamissa tapauksissa.
Joukosta erottui myös yksi lajin kannalta surullisempikin viesti. Eräs kommentoija on jo pitkään halunnut aloittaa lajin, mutta totesi samaan hengenvetoon, että Jodelin kommenttien perusteella ei edes aio kokeilla.
Tämän lyhyen seurantajakson perusteella olisi siis tärkeää, että urheilijoille opetettaisiin myös nettikäyttäytymistä varsinkin oman lajin keskuudessa. Julkisella ja nimettömällä nettikiusaamisella ja töykeällä käytöksellä saatetaan karkottaa enemmänkin lajin potentiaalisia harrastajia kuin vain tämä yksi.
Kun todistat kiusaamista, sinun voi olla vaikea puuttua tapahtumaan, vaikka itse haluaisitkin. Tapahtuma saattaa aiheuttaa esimerkiksi pelkoa tai ahdistusta sinussa, vaikka et osallisena olisikaan – ja tämä on täysin normaalia. Saattaa myös olla, että et tiedä, mitä voisit tehdä. Olemme koonneet muutamia vinkkejä, miten sinä voit auttaa kiusattua kiusaamistilanteessa.
Jos sinusta tuntuu turvalliselta, voit sanoa kiusaajalle suoraan vastaan – esimerkiksi ”Tuo ei ole ok” tai ”Kenellekään ei saa puhua noin”. Jos kiusaaja on ystäväsi, saattaa ehkä tuntua pahalle sanoa hänelle vastaan, mutta voit sanoa hänelle esimerkiksi, että ”Tajuatko, miten pahalta sun sanat/sun teot tuntuu?”
Jos kiusaajan kohtaaminen tuntuu pelottavalta, poistu paikalta. Kannusta myös muita poistumaan paikalta ja auta myös kiusattua poistumaan. Jos et keksi kiusatulle muuta sanottavaa, voit pyytää hänet mukaasi sanomalla esimerkiksi ”Mulla olis sulle asiaa. Voitko tulla tuonne vähän sivummalle?” tai ”Hei, me tarvitaan sun apua. Tuutko tänne?”
Jos kiusattu tuntee olonsa ahdistuneeksi ja häntä nolottaa puhua asiasta, voit tarjoutua tulemaan hänen mukaansa keskustelemaan asiasta esimerkiksi valmentajan kanssa.
Käy kertomassa tapahtumasta esimerkiksi valmentajallesi tai muulle henkilölle seuran sisällä. Voit myös esimerkiksi laittaa heille tekstiviestin.
On myös tärkeää tukea kiusattua
Jo pienet eleet ja sanat siitä, että tuet kiusattua, auttavat häntä äärimmäisen paljon. Voit esimerkiksi ennen treenejä jutella hänen kanssaan hieman pidempään, kannustaa häntä entistä enemmän treeneissä tai ottaa hänet pariksesi yhteisessä alkulämppäleikissä. Voit myös ottaa hänet mukaan yhteisiin vapaa-ajan ryhmiin somessa sekä kutsua hänet yhteisiin tapahtumiin.
Alla muutamia muita keinoja, joilla voit osoittaa ja antaa tukea kiusatulle.
Jo pelkästään se, että kerrot kiusatulle olevasi hänen puolellaan, auttaa erittäin paljon. Kun juttelet kiusatulle säännöllisesti joko tapahtuneesta tai ihan jostain muusta asiasata, autat häntä tuntemaan itsensä vähemmän yksinäiseksi.
Voitte esimerkiksi pelata yhdessä jotain peliä tai kokeilla jotain uutta harrastusta yhdessä. Voitte myös viettää hauskan koti-illan esimerkiksi leffan ja herkkujen parissa.
Voit auttaa kiusattua hakemaan apua myös muilta tahoilta esimerkiksi saattaa hänet kouluterveydenhoitajan vastaanotolle. Voit kertoa hänelle esimerkiksi Et ole yksin– tai Sua varten somessa -palveluista.
Postauksesta tykkääminen sekä sen kommentointi ja/tai jakaminen saattavat aiheuttaa sen, että postauksesta tulee entistä suositumpi. Tämä johtuu somen algoritmeista, joiden ainoa tehtävä on seurata tykkäysten, kommentointien ja jakojen määriä. Miten enemmän niitä on, sitä suositumpana ne postauksen näkevät. Joten vaikka kuinka vastustaisit kiusaamista ja haluaisit sanoa kiusaajille vastaan, älä kommentoi, tykkää tai jaa.
Jos näet kiusaamista netissä, tee heistä ilmoitus sivuston tai somealustan ylläpitoon.
Kiusaaminen saattaa olla pelottava, hämmentävä ja nolostuttava tilanne ja sitä voi olla vaikea käsitellä ja keskusteleminenkin asiasta saattaa jännittää. Tässä muutamia vinkkejä siihen, mitä sinun kannattaa ja syytä tehdä, kun sinua kiusataan urheilu- ja liikuntaharrastuksissa. Vinkit pätevät myös esimerkiksi koulukiusaamiseen.
Muista että kiusaaminen ei ole koskaan sinun syytäsi!
Kaikista tärkein neuvo minkä kiusaamis- ja häirintätilanteissa voi antaa on puhua asiasta. Valitse tuttavapiiristäsi joku henkilö, johon luotat – esimerkiksi jompikumpi vanhemmistasi, sisaruksesi, mummu tai pappa taikka oma valmentajasi. Jos omassa urheiluseurassasi on kiusaamistapauksiin nimetty henkilö, ota yhteyttä myös häneen.
Jos puhuminen kasvotusten tuntuu pelottavalta, voit ottaa yhteyttä häneen esimerkiksi tekstiviestillä. Yksi vaihtoehto on myös kirjoittaa kirje, jonka näytät valitsemallesi henkilölle.
Voit myös keskustella asiasta täysin nimettömästi esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetti-keskustelufoorumilla tai ottaa yhteyttä asiantuntijaan esimerkiksi Et ole yksin -tukipalvelun kautta.
Kiusatuilla ajatukset palaavat aina vaan takaisin kiusaamistilanteisiin ja sen tapahtumiin. Ajatuksista voi olla vaikea päästä eroon, vaikka kuinka yrittäisi olla ajattelematta asiaa. Voit kuitenkin yrittää harhauttaa omaa mieltäsi tekemällä asioita, joista pidät tai kokeilemalla jotain uutta. Alle olemme listanneet muutamia vinkkejä, joita voit kokeilla oman olosi helpottamiseksi. Vinkit eivät kiusaamista suoranaisesti lopeta, mutta tärkeintä onkin, että sinulle tulee hyvä olo.
Tee jotain mistä oikeasti tykkäät
Voit vaikka pelata suosikkipeliäsi, lukea kirjan, kuunnella lempiartistisi musiikkia tai viettää aikaa parhaan ystäväsi kanssa. Voit myös käydä kävelyllä tai liikkua luonnossa ja tarkkailla samalla luonnon tapahtumia.
Nimeä asioita ympärilläsi
Kokeile esimerkiksi nimetä
- 5 asiaa, jotka näet
- 4 asiaa, joihin voit koskea
- 3 asiaa, jotka kuulet
- 2 asiaa, jotka haistat
- 1 asia, jonka maistat
Tee jotain, mitä et ole ennen tehnyt
Asia voi olla pieni tai suuri. Voit esimerkiksi kokeilla uutta kampausta, lakata kyntesi uudenvärisellä kynsilakalla tai kokeilla uutta harrastusta. Voit myös pukeutua uusiin ja/tai värikkäämpiin vaatteisiin.
Löydä itsestäsi joka päivä ainakin yksi hyvä ominaisuus
Joskus omia hyviä puolia on vaikea löytää, kun mieli on maassa. Yritä silti nimetä joku omasta mielestäsi hyvä ominaisuus itsessäsi. Se voi olla esimerkiksi upeat hiuksesi, hyvä musiikkimakusi tai piirustustaitosi. Kasvata ominaisuuksien määrää esimerkiksi parin päivä tai vaikka viikon välein.
Muuta ajattelutapaasi
Jos huomaat puhuvasi itsellesi negatiiviseen sävyyn, tunnista se ja yritä muuttaa ajatuksesi positiivisemmiksi. Keskity niihin asioihin, jotka ovat jo hyvin tai kun asiat menevät hyvin.
Sano itsellesi positiivisia asioita
Voit sanoa asiat ääneen tai vain oman pääsi sisällä. Hyviä lauseita ovat esimerkiksi ”Olen tärkeä”, ”Kiusaaminen ei ole minun syytäni”, ”Ansaitsen elämän ilman kiusaamista”, ”Asiat voivat muuttua”.
Tunteiden patoaminen vain pahentaa tilannetta ja tekee negatiivisista tunteista yhä suurempia. Älä kuitenkaan vahingoita ketään; voit vain joutua itse vaikeuksiin. Voit esimerkiksi purkaa vihaasi lyömällä tyynyä tai huutamalla ääneen.
Jos tykkäät kirjoittaa, voit kirjoituksen avulla purkaa tunteesi paperille. Kirjoitusta ei tarvitse säilyttää; voit halutessasi vaikka repiä sen. Voit myös kokeilla kirjoittaa runon tämänhetkisistä tunteistasi.
Ole luova
Piirrä jotain, joka kuvastaa tunteitasi. Voit esimerkiksi käyttää eri värejä kuvastamaan eri tunnetilojasi. Voit myös piirtää ja kirjoittaa sarjakuvan tapahtumista tai siitä mitä haluaisit nyt tapahtuvan. Sarjakuvan tarina voi myös olla täysin mielikuvituksellinenkin!
Kirjoita päiväkirjaan tai ylläpidä tunnepäiväkirjaa
Älypuhelimelle saatavia tunnepäiväkirjoja on olemassa useita. Pohdi jokaista päivän aikana tuntemaasi negatiivista asiaa ja halutessasi keskustele tunteistasi jonkun luotettavan henkilön kanssa. Muista myös kirjata ylös kaikki positiiviset asiat, olivat ne sitten kuinka pieniä tahansa!
Erilaisuus on mahtavaa! Mieti kuinka tylsä maailma olisi, jos kaikki olisivat samanlaisia. Yritä tehdä lista kaikista asioista mistä olet ylpeästi erilainen.
Itsevarmuuden ja itsetunnon kasvattaminen ei ole helppoa ja saattaa viedä jonkin aikaa ennen kuin tunnet olosi paremmaksi. Yritä kuitenkin jopa päivä ottaa pieniä askelia. Ne vievät sinua kohti lopullista päämäärää: ihanaa, itsevarmaa itseäsi.
Muista myös, että voit aina hakea apua ulkopuolisilta ottamalla esimerkiksi yhteyttä lääkäriin tai netin virallisiin asiantuntijapalveluihin (mm. Et ole yksin, Sua varten somessa).
Nettikiusaamista on esimerkiksi negatiivisten viestien lähettäminen tekstiviestillä, sähköpostilla tai sosiaalisessa mediassa, huhujen levittäminen netissä, kirjautumistietojen varastaminen, kiusatuksi henkilöksi tekeytyminen, nolaavien ja arkaluontoisten kuvien/videoiden levittäminen netissä sekä trollaaminen.
Kiusatulle nettikiusaaminen on hyvinkin ahdistavaa: sitä ei voi paeta mihinkään ja se seuraa kiusattua mihin hän vain meneekin.
Puhu aikuiselle
Vaikka asia tuntuisi kuinka nololta tahansa, on tärkeää, että puhut aikuiselle. Aikuiselta saat tukea ja apua siihen, miten asian kanssa lähdetään etenemään. Jos vanhemmille puhuminen jännittää liikaa, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Sua varten somessa -tukipalveluun ja jutella ensin asiantuntijan kanssa. Palvelusta saat vinkkejä siihen, miten asian kanssa kannattaa edetä, jonka jälkeen vanhemmillekin on helpompi puhua asiasta.
Ota kuvankaappaukset viesteistä/kommenteista/videoista
Nämä ovat todistusaineistoa myöhempää käyttöä varten. Pidä myös päiväkirjaa, johon kirjoitat milloin mitäkin tapahtui ja millä somealustalla/millä sivustolla.
Suurimmassa osassa tapauksista kiusaaja ei koskaan saa tietää, että olet ottanut kuvankaappauksen. Huomioi, että poikkeuksena tähän on Snapchat, joka lähettää tiedon snäpin lähettäneelle kuvankaappauksen ottamisesta. Voit miettiä etukäteen mitä sanot tilanteissa, joissa kiusaaja ottaa asian esille. Älä kuitenkaan tämän takia jätä kuvankaappausta ottamatta! Yksi mahdollisuus on myös se, että otat valokuvan snäpistä luotettavan ystävän puhelimella.
Blokkaa viestit kiusaajilta ja ilmoita kiusaamisesta palvelun ylläpitäjälle
Somekanavista ylläpitäjät löytyvät tyypillisesti Ohjeista. Suurimmassa osassa somekanavia ilmianto on mahdollista tehdä myös suoraan postauksesta. Jos kiusaamista tapahtuu verkkosivustolla, ota yhteyttä sivuston ylläpitäjään. Voit aina pyytää apua esimerkiksi vanhemmiltasi ilmoituksen tekemiseen.
Muista, että asiat vievät oman aikansa ilmiannon jälkeen ja voi olla, että mitään ei tapahdu heti. Muista myös, että voit tehdä useampiakin ilmiantoja.
Älä kommentoi postauksia
Vaikka kuinka tekisi mieli puolustaa itseään, älä kommentoi postauksiin. Somekanavien algoritmit nimittäin ajattelevat kommenttien tarkoittavan suosittua postausta ja ne saattavat jakaa sitä vielä enemmän eteenpäin.
Jos vakava kiusaaminen jatkuu pitkään, ota vanhempiesi kanssa yhteyttä poliisiin
Tässä vaiheessa tulevat kuvioihin ottamasi kuvankaappaukset sekä päiväkirja. Näiden avulla voit todistaa tapahtumat viranomaisille, jonka lisäksi ne myös helpottavat ja nopeuttavat heidän työtään.
Kun todistat kiusaamista, sinun voi olla vaikea puuttua tapahtumaan, vaikka itse haluaisitkin. Tapahtuma saattaa aiheuttaa esimerkiksi pelkoa tai ahdistusta sinussa, vaikka et osallisena olisikaan – ja tämä on täysin normaalia. Saattaa myös olla, että et tiedä, mitä voisit tehdä. Olemme koonneet muutamia vinkkejä, miten sinä voit auttaa kiusattua kiusaamistilanteessa.
Jos sinusta tuntuu turvalliselta, voit sanoa kiusaajalle suoraan vastaan – esimerkiksi ”Tuo ei ole ok” tai ”Kenellekään ei saa puhua noin”. Jos kiusaaja on ystäväsi, saattaa ehkä tuntua pahalle sanoa hänelle vastaan, mutta voit sanoa hänelle esimerkiksi, että ”Tajuatko, miten pahalta sun sanat/sun teot tuntuu?”
Jos kiusaajan kohtaaminen tuntuu pelottavalta, poistu paikalta. Kannusta myös muita poistumaan paikalta ja auta myös kiusattua poistumaan. Jos et keksi kiusatulle muuta sanottavaa, voit pyytää hänet mukaasi sanomalla esimerkiksi ”Mulla olis sulle asiaa. Voitko tulla tuonne vähän sivummalle?” tai ”Hei, me tarvitaan sun apua. Tuutko tänne?”
Jos kiusattu tuntee olonsa ahdistuneeksi ja häntä nolottaa puhua asiasta, voit tarjoutua tulemaan hänen mukaansa keskustelemaan asiasta esimerkiksi valmentajan kanssa.
Käy kertomassa tapahtumasta esimerkiksi valmentajallesi tai muulle henkilölle seuran sisällä. Voit myös esimerkiksi laittaa heille tekstiviestin.
On myös tärkeää tukea kiusattua
Jo pienet eleet ja sanat siitä, että tuet kiusattua, auttavat häntä äärimmäisen paljon. Voit esimerkiksi ennen treenejä jutella hänen kanssaan hieman pidempään, kannustaa häntä entistä enemmän treeneissä tai ottaa hänet pariksesi yhteisessä alkulämppäleikissä. Voit myös ottaa hänet mukaan yhteisiin vapaa-ajan ryhmiin somessa sekä kutsua hänet yhteisiin tapahtumiin.
Alla muutamia muita keinoja, joilla voit osoittaa ja antaa tukea kiusatulle.
Jo pelkästään se, että kerrot kiusatulle olevasi hänen puolellaan, auttaa erittäin paljon. Kun juttelet kiusatulle säännöllisesti joko tapahtuneesta tai ihan jostain muusta asiasata, autat häntä tuntemaan itsensä vähemmän yksinäiseksi.
Voitte esimerkiksi pelata yhdessä jotain peliä tai kokeilla jotain uutta harrastusta yhdessä. Voitte myös viettää hauskan koti-illan esimerkiksi leffan ja herkkujen parissa.
Voit auttaa kiusattua hakemaan apua myös muilta tahoilta esimerkiksi saattaa hänet kouluterveydenhoitajan vastaanotolle. Voit kertoa hänelle esimerkiksi Et ole yksin– tai Sua varten somessa -palveluista.
Postauksesta tykkääminen sekä sen kommentointi ja/tai jakaminen saattavat aiheuttaa sen, että postauksesta tulee entistä suositumpi. Tämä johtuu somen algoritmeista, joiden ainoa tehtävä on seurata tykkäysten, kommentointien ja jakojen määriä. Miten enemmän niitä on, sitä suositumpana ne postauksen näkevät. Joten vaikka kuinka vastustaisit kiusaamista ja haluaisit sanoa kiusaajille vastaan, älä kommentoi, tykkää tai jaa.
Jos näet kiusaamista netissä, tee heistä ilmoitus sivuston tai somealustan ylläpitoon.
Kiusaaminen ei ole koskaan hyväksyttävää. Joskus saattaa olla niin, että et itse edes tiedosta tekojasi ja sanojasi kiusaamiseksi. Toisaalta voi myös olla niin, että ryhmäpaineen vuoksi et pysty lopettamaan kiusaamista vaikka haluaisitkin. Mitä siis tehdä, jos itse kiusaat ja haluat lopettaa kiusaamisen?
Tiedosta se mitä teet
Aivan ensimmäiseksi on tärkeää tiedostaa, että se mitä teet, on kiusaamista. Asian myöntäminen itselle voi olla vaikeaa, mutta mitä nopeammin asian hyväksyt, sen helpompaa se on myös itsellesi.
Älä postaa tai jaa mitään ilkeää äläkä lähetä kiusatulle viestejä. Poista mahdollisuuksien mukaan myös vanhat postaukset/viestit.
Kiusattu on saattanut ottaa viestit itselleen talteen esimerkiksi kuvankaappauksilla, mutta on silti tärkeää poistaa ne myös omista julkaisuistasi. Näin osoitat sen, että haluat lopettaa toisten kiusaamisen, joka osaltaan voi kannustaa myös muita lopettamaan kiusaamisen.
Mieti, miten tulevaisuudessa käyttäydyt netissä. Mitä ja miten kommentoit, postaat ja jaat.
Poistu kiusaamiseen tarkoitetuista ryhmächateista/-sivustoilta
Vaikka et osallistuisi ollenkaan kiusaamiseen, pysymällä itse ryhmissä tai sivustoilla hyväksyt kiusaamisen hiljaisesti. Poistumalla ryhmistä voit kannustaa myös muita poistumaan ryhmistä.
Rohkaise muitakin lopettamaan kiusaaminen
Kerro muille kiusaajille, että kiusaaminen ei ole mielestäsi ok ja rohkaise heitäkin lopettamaan. Joskus riittää, että yksi ihminen tekee aloitteen!
Puhu tunteistasi
Puhu luotettavalle aikuiselle, että kiusaat ja että haluat lopettaa. Voit myös pyytää apua tunteidesi käsittelyyn. Puhuminen auttaa aina!
Vaikka et puhuisikaan kenellekään, pura silti tunteistasi esimerkiksi kirjoittamalla päiväkirjaan tai kirjaamalla tunteitasi tunnepäiväkirjaan.
vinkit valmentajille
Valmentajan keskustelukortit on sopivat käytettäväksi valmentajakoulutuksissa tai urheiluseuran valmentajatapaamisissa tai tiimeissä. Urheilijan keskustelukortit sopivat sen sijaan urheilijoiden kanssa käytettäviksi. Oppimateriaalin on tuottanut Haaga-Helia osana Erasmus+ Sport -rahoitteista kansainvälistä hanketta.
Kiusaamisen ennaltaehkäisy saattaa vaikuttaa isoltakin projektilta, mutta loppupelissä siihen tarvitaan vain muutamia työkaluja ja johdonmukaista toimintaa. Esimerkiksi urheilun parissa on tärkeää aina kauden alussa saada ryhmä puhaltamaan yhteen hiileen sekä ryhmäyttää urheilijat. Varsinkin joukkueen uudet jäsenet on tärkeä saada nopeasti ryhmäytymään muun joukkueen kanssa.
Jo heti kauden alkumetreillä valmentajien kannattaa muodostaa hyvä luottamussuhde urheilijoihin, varsinkin jos he ovat täysin uusia joukkueessa. Heihin kannattaa myös tutustua tietyllä asteella, jotta heidän tunteiden ilmaisuaan sekä mahdollisia muutoksia käyttäytymisessä oppii tarkkailemaan paremmin. Näin valmentajan on helpompi huomata mahdolliset kiusaamistilanteet, koska kiusatun luonne hyvin usein muuttuu.
Cheerkausi on aina hyvä aloittaa sillä, että joukkue luo yhdessä yhteiset pelisäännöt. Seurat toteuttavatkin tätä hyvin ja eri seurojen sosiaalisessa mediassa jakamissa valokuvissa näkyykin seiniä koristavia mitä hienompia joukkueen yhteisiä sääntötauluja. Näissä säännöissä kannattaa aina panostaa positiivisuuteen ja myönteisyyteen, esimerkiksi ”otamme kaikki huomioon”, ”kohtelemme kaikkia kunnioittavasti” ja ”kannustamme kaikkia”.
Kauden alussa voi myös kysyä joukkueen mielipiteitä siitä, miten he haluaisivat treenata ja mitä he haluaisivat tehdä esimerkiksi treenien ulkopuolella yhdessä. Näin saadaan koko joukkue mukaan suunnittelemaan yhteisiä tavoitteita. Näitä kysymyksiä voi toistaa esimerkiksi parin-kolmen kuukauden välein sekä kysyä urheilijoiden mielipiteitä siitä, miten treenit ovat heidän mielestään menneet ja ovatko he tyytyväisiä joukkueen ilmapiiriin.
Hyvin olennaista on myös heti kauden alkuun keskustella avoimesti siitä, miten seura suhtautuu kiusaamiseen ja minkälaisia apukeinoja heillä on käytössään, jos urheilijaa kiusataan. On tärkeää painottaa myös sitä, että urheilijan on turvallista tulla puhumaan esimerkiksi valmentajalle kaikista mieltä painavista asioista. Jos seuralle on valittu oma kiusaamis- ja häirintätapauksia käsittelevä henkilö, myös hänen nimensä ja yhteystietonsa annetaan urheilijoille sekä kerrotaan, miten häneen voi helpoiten olla yhteydessä.
Tämän lisäksi on myös tärkeää, että urheilijoille itselleen annetaan keinoja puuttua kiusaamistilanteisiin sekä annetaan konkreettisia esimerkkejä siitä, miten tilanteissa voi ja/tai kannattaa toimia. Tutkimuksissa on todettu, että kiusaaminen loppuu jopa 60 %:ssa niissä tapauksissa, joissa joukkuekaveri puuttuu kiusaamiseen.
Joukkueessa voidaan esimerkiksi yhdessä miettiä sitä, mitä kiusaajalle voisi kiusaamistilanteessa sanoa. Tällöin puuttuminen tapahtumaan ei välttämättä ole niin pelottavaa. Kannattaa kuitenkin painottaa myös sitä, että jos kiusaamistilanteeseen puuttuminen tuntuu liian ahdistavalta, siihen ei ole itse pakko puuttua. Tällaisessa tapauksessa on kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että urheilija kertoo asiasta esimerkiksi valmentajalle tai seuran muulle vastuuhenkilölle. Vastuu kiusaamiseen puuttumisesta on aina aikuisella!
Olennaista näissä kaikissa vinkeissä on kuitenkin se, että asiasta keskustellaan säännöllisesti ja avoimesti lasten ja nuorten kanssa. Tämä korostaa sitä, että seurassa kiusaamis- ja häirintätapaukset otetaan vakavasti. Heitä kannattaa myös muistuttaa siitä, että keskustelemaan voi tulla hyvin matalalla kynnyksellä sekä tarjota mahdollisuus antaa palautetta tarvittaessa myös nimettömästi.
.
Lasten ja nuorten saattaa olla vaikea puhua kokemastaan kiusaamisesta. Syitä puhumattomuuteen on monia: pelko, häpeä, hän ei usko puhumisen auttavan tilannetta tai hän uskoo jonkun muun puuttuvan asiaan. Myös silminnäkijöiden voi olla vaikea puhua kiusaamisesta; heitä puolestaan saattaa pelottaa se, että he joutuvat itse kiusatuiksi tai heitä nolottaa puhua siitä, mitä toiselle on tehty.
Hyvin useissa tapauksissa kiusaaminen vaikuttaa voimakkaasti kiusatun käyttäytymiseen. Tämän vuoksi valmentajan on syytä ottaa huomioon erilaiset muutokset urheilijan käyttäytymisessä sekä motivaatiossa osallistua treeneihin tai joukkueen muihin yhteisiin tapahtumiin.
Yksi huomattava muutos voi esimerkiksi olla se, että ennen iloinen ja positiivinen urheilija saattaa vetäytyä treeneissä syrjään ja puhuu hyvin harvoin – jos lainkaan. Hän saattaa myös jättäytyä treeneistä pois ilman mitään syytä tai sanoa jatkuvasti olevansa kipeä. Hänellä saattaa olla myös normaalista luonteesta poikkeavia kiukku- tai ärtyisyyskohtauksia tai hän saattaa purskahtaa itkuun yllättäen.
Edellä mainituissa tapauksissa urheilijalta kannattaa kysyä suoraan asiasta kahden kesken. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kiusattu urheilija ei välttämättä halua kertoa tilanteesta tai saattaa vain tokaista olevansa ihan ok. Vastausta ei kuitenkaan kannatta eikä saa ottaa totuutena, jos yhtään epäilee kiusaamista tapahtuneen. Valmentajan kannattaakin kysyä asiasta uudelleen liikaa kuitenkaan painostamatta.
Yksi mahdollisuus on ottaa kiusaaminen yleisellä tasolla puheenaiheeksi joukkueen kesken. Tässä tapauksessa on kuitenkin huolehdittava siitä, ettei kyseinen urheilija yksilöidy keskustelussa.