Kuka tarvitsee lisenssin?

Suomen Cheerleadingliitto ja kaikki sen alaiset jäsenseurat siirtyvät elokuussa 2023 uuteen lisenssijärjestelmään. Lisenssijärjestelmän muutos tulee voimaan uuden lisenssikauden alkaessa 1.8.2023.

MILLOIN UUDISTUS TULEE VOIMAAN?
Lisenssijärjestelmän muutos tulee voimaan uuden lisenssikauden alkaessa 1.8.2023. Lisenssi tulee olla hankittuna 31.10.2023 mennessä. Mikäli henkilö aloittaa harrastamisen (tai muun toiminnan seurassa) 1.10.2023 jälkeen, tulee lisenssi olla hankittuna yhden kuukauden kuluessa ensimmäisistä harjoituksista.

KUKA TARVITSEE LISENSSIN?

Jokaisella Suomen Cheerleadingliiton (SCL) jäsenseurassa* harrastavalla (7-vuotiaat ja sitä vanhemmat harrastajat) tulee olla joko harraste- tai kilpailulisenssi 1.8.2023 alkaen. Kaudella 2023-2024 vuonna 2016 ja sitä aikaisemmin syntyneet harrastajat tarvitsevat lisenssin. Myös valmentajat, joukkueenjohtajat/huoltajat sekä tuomarit tarvitsevat lisenssit.

*Mikäli kyseessä on yleisseura, koskee ohjeistus ainoastaan cheerleading-toimintaan osallistuvia.

Lisenssin pystyy korottamaan aikaisempien vuosien tapaan.

Harrastat cheerleadingia joukkueessa/ryhmässä, joka ei kilpaile

7-vuotiaalla ja sitä vanhemmalla harrastajalla tulee olla liikkujan harrastelisenssi. Lisenssin voi ostaa vakuutuksettomana (hinta 15 €) tai vakuutuksella (hinta 50-95€). Lisenssi ostetaan Suomisportista. Lisenssi kattaa harrastamisen koko kauden ajan 1.8.2023-31.7.2024.

Harrastelisenssi ei sisällä kilpailulupaa, mutta sillä saa esiintyä SCL:n harrastelijoille suunnatuissa Stage-tapahtumissa.

Huom! Osallistutko kurssimuotoiseen cheerleadingtoimintaan, jonka kesto on 2–6 kuukautta? Tässä tapauksessa seura hankkii ryhmälle ryhmälisenssit. Ryhmälisenssin piiriin kuuluvat ryhmät löytyvät täältä.

Harrastat joukkueessa, joka kilpailee

Suomen Cheerleadingliiton kilpailutoiminnan kattava lisenssi on pakollinen kaikille kilpailutoimintaan osallistuville harrastajille. Lisenssi kattaa harrastamisen ja kilpailemisen koko kauden ajan 1.8.2023-31.7.2024. Lisenssi ostetaan Suomisportista.

Toimit valmentajana

Tarvitset valmentajalisenssin, mikäli

 • olet SCL:n jäsenseuran jäsen, joka osallistuu kilpailutoimintaan valmentajana tai toimii cheerleadingin valmentajana säännöllisesti, noin kerran viikossa ja vähintään 40 tuntia lisenssikauden aikana
 • Et ole jäsenseuran jäsen, mutta toimit valmentajina, säännöllisesti, noin kerran viikossa ja vähintään 40 tuntia lisenssikauden aikana.

Vakuutuksettoman valmentajalisenssin hinta on 35 €. Varmistathan valmentajalisenssin ostoon liittyvät käytänteet seuraltasi.

Mikäli valmentamisen lisäksi myös harrastat samassa seurassa, riittää sinulle yksi lisenssi. Vaadittava lisenssi määräytyy korkeamman tason mukaisesti. Jos valmennat kilpajoukkuetta ja harrastat itse harrastejoukkueessa, tulee sinulla olla valmentajalisenssi.

Mikäli sekä kilpailet että valmennat kilpajoukkueessa, tarvitset kilpalisenssin. Kilpalisenssi tarvitaan myös silloin, jos valmennat harrastejoukkuetta mutta kilpailet itse. Mikäli valmennat ja harrastat harrastejoukkueessa, riittää sinulle harrastelisenssi.

Mikäli toimit valmentajana eri seurassa kuin urheilet, tarvitset lisenssit kumpaankin seuraan.

Toimit tuomarina

Mikäli toimit tuomarina vähintään kerran lisenssikauden aikana, tarvitset tuomarilisenssin riippumatta siitä, oletko jäsenseuran jäsen vai et. Tuomarilisenssi maksaa 30 € kaudella 2023-24. Tuomarilisenssi tulee olla hankittuna ensimmäisiin tuomaroitaviin kilpailuihin mennessä.

Toimit huoltajana tai joukkueenjohtajana

Mikäli toimit SCL:n alaisessa jäsenseurassa huoltajana tai joukkueenjohtajana, tarvitsee sinulla olla huoltaja-/joukkueenjohtajalisenssi. Vakuutukseton huoltaja-/joukkueenjohtajalisenssi maksaa 20 € kaudella 2023-24. Lisenssi tulee olla hankittuna 31.10.2023 mennessä. Lisenssi oikeuttaa toimimaan kilpailutoimintaan huoltajana tai joukkueenjohtajana.

Et tarvitse lisenssiä ollenkaan, mikäli

 • Olet harrastaja, joka osallistuu cheerleadingtoimintaan, mutta et ole seuran jäsen
 • Olet SCL:n jäsenseuran jäsen, jotka ei kuulu cheerleading-toimintaan (esimerkiksi toisen lajin
  harrastajat, valmentajat, joukkueenjohtajat tai huoltajat, tuomarit).
 • Olet seuran hallinnollinen työntekijä, joka ei osallistu käytännön valmennustoimintaan.
 • Olet seuran kannatusjäsen, joka ei osallistu cheertoimintaan.
 • Olet seuran vapaaehtoinen, joka ei osallistu cheertoimintaan harrastajana, valmentajana,
  joukkueenjohtajana tai huoltajana tai tuomarina.
 • Olet seuran cheerleadingtoimintaa konsultoiva henkilö, esimerkiksi ulkopuolinen
  fysiikka-/mentaalivalmennus.

Miten lisenssi ostetaan?

Mitä lisenssi maksaa?

Miten toimia ongelmatilanteessa?