Usein Kysytyt Kysymykset

Kokosimme yhteen muutamia yleisimpiä kysymyksiä joita Suomisportin käytöstä ja lisensseistä on herännyt. Mikäli tältä sivulta ei löydy vastausta ongelmaasi, olethan yhteydessä Suomen Cheerleadingliiton talous- ja hallintokoordinaattoriin office@scl.fi / 0503766225.

1. Mikä on Suomisport?

Suomisport on koko urheiluyhteisön nykyaikainen ja helppokäyttöinen digitaalinen urheilupalvelu, jonka Suomen Cheerleadingliitto otti käyttöön vuonna 2017. Suomisportin kautta on mahdollista ostaa SCL:n kilpailulisenssit, Pohjola Sporttiturva-vakuutukset sekä palvelussa voi hoitaa myös SCL seurasiirrot, tapahtumailmoittautumiset sekä seurojen jäsenhallinnointia. Suomisportin kautta voi ostaa lisenssin yli 40 eri lajiliiton alaisuuteen, ja yhdelle olemassa olevalle profiilille voi tarvittaessa ostaa useampia lisenssejä eri lajeihin.

2. Mikä on Liikkuja?

Suomisport käyttää järjestelmään rekisteröidyistä profiileista nimitystä Liikkuja.

3. Mikä on Sportti-ID?

Sportti-ID on 8- tai 9-numeroinen lisenssinumero, joka näkyy Suomisport-profiilissa profiilinhaltijan nimen ja syntymäajan alla. Sportti-ID muodostuu kun profiili luodaan Suomisportiin. Sportti-ID ei ole palvelun kirjautumistunnus/käyttötunnus vaan henkilökohtainen liikkujatunnuksesi, mikä säilyy aina samana harrastamastasi lajista/lajeista ja liitosta riippumatta. Sportti-ID:n avulla palvelu tunnistaa liikkujan ja liikkuja voi tehdä palvelussa erilaisia ostoksia. Lisäksi liikkuja pystytään pätevästi tunnistamaan kilpailupaikalla tai muissa tapahtumissa ja hankitut jäsenyydet, lisenssit, vakuutukset ja muut tiedot voidaan todentaa.

4. Mistä näen Sportti-ID: ni?

Sekä harrastaja, että seura näkevät Sportti-ID: nsä profiilinsa vasemmassa yläreunassa nimensä alla.

5. Miten kirjaudun Suomisportiin?

Suomisport-palveluun kirjaudutaan tilaamalla kertakirjautumislinkki joko sähköpostiisi tai kertakirjautumiskoodi matkapuhelimeesi. Vanhemman/huoltajan roolissa on ensin kirjauduttava Suomisporttiin ja sen jälkeen lisättävä huollettava oman tilin alle.

Mikäli olet kirjautumassa Suomisportiin ensimmäistä kertaa, tulee sinun luoda oma Suomisport-profiilisi. Ohjevideon profiilin luomiseen löydä täältä.

Olemassa olevalla profiililla kirjaudut sisään käyttämällä sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa jonka olet lisännyt luomaasi profiiliin. Saat vastausviestissä sähköpostiin kirjautumislinkin tai puhelimeesi 4-numeroisen kirjautumiskoodin. Kirjautumiskoodi on kertakäyttöinen ja voimassa 10 minuuttia, sähköpostilinkki on voimassa 30 minuuttia.

Lataamalla Suomisport-mobiilisovelluksen puhelimeesi kertakirjautumista ei tarvita vaan palvelu kulkee aina taskussasi.

6. En saa sähköpostiini vastausviestiä kirjautumista varten, missä vika?

Tarkistathan sähköpostisi oikean kirjoitusmuodon. Joissain tapauksissa sähköpostiosoite on vahingossa rekisteröity alkavaksi isolla kirjaimella.

Tarkistathan myös sähköpostilaatikkosi roskapostilaatikon. Joidenkin palveluntarjoajien roskapostisuodattimet tarttuvat herkemmin Suomisportin viesteihin siirtäen ne suoraan roskapostilaatikkoon.

7. En muista salasanaani Suomisportiin, mitä teen?

Suomisporttiin kirjaudutaan aina kertakirjautumisena joko sähköpostiosoitteella tai puhelinnumerolla. Voit myös ladata puhelimeesi Suomisport-mobiilisovelluksen, jolloin palvelu kulkee taskussasi eikä kertakirjautumista sähköpostilla tai puhelinnumerolla tarvita. Sovellus on ladattavissa sovelluskaupasta.

Tässä videossa kerrotaan, kuinka tilaat ja käytät kertakirjautumiskoodia.

Liikkujan ei ole mahdollista luoda salasanaa palveluun. Seura-, liitto- tai muille organisaatiokäyttäjille on palveluun oma salasana. Jos seura/liittokäyttäjätunnuksesi on unohtunut, voit tilata sähköpostiisi uuden kirjautumisikkunan “Unohtuiko salasana?” -linkistä.

8. Mihin Suomisportissa tarvitaan henkilötunnustani?

Tietosi ovat Suomisportissa turvassa ja sinun itse hallinnoimiasi. Henkilötunnus tarvitsee syöttää ainoastaan kerran palveluun rekisteröityessä ja sporttiliäsi luodessa. Henkilötunnuksen avulla palvelu yksilöi sinut ja luo sinulle oman henkilökohtaisen Sportti-ID:n, joka toimii jatkossa tunnisteenasi oman seurasi tai lajiliittosi kanssa asioinnissa. Sportti-ID:si löydät oman sporttitilisi etusivulta. Palvelussa voit täysin itse hallita tietojesi käyttöä ja jakamista.

Koska Suomisportissa myydään urheilulisenssejä ja -vakuutuksia sekä hallitaan kilpailuoikeuksia, on tärkeää, että palveluun rekisteröityvät liikkujat sekä alaikäisten liikkujien vanhemmat voidaan yksilöidä henkilötunnuksen avulla.

Henkilötunnus ei näy järjestelmässä muille kuin järjestelmän pääkäyttäjälle (Olympiakomitean Suomisport-pääkäyttäjä) virhetilanteiden korjaamista varten sekä vakuutuksia hankittaessa tai vahingon sattuessa vakuutuskäsittelijälle. Suomisportiin on rekisteröitynyt jo noin puoli miljoonaa suomalaista. Vain henkilötunnus takaa luotettavan tavan varmistua liikkujan profiilin todenmukaisuudesta ja varmistaa esimerkiksi vakuutusten voimassaolon. Eli toisin sanoen henkilörtunnusta tarvitaan juuri sinun tietosuojasi varmistamiseen.

9. Suomisport ilmoittaa että lapseni henkilötunnus on jo käytössä, mistä tämä johtuu?

Kuulostaa siltä, että lapsesi sporttitili on luotu toisen huoltajan tilin alle, tai lapsesi on itse käynyt luomassa itselleen tilin Suomisportiin. Myös joukkueen johtaja tai valmentaja on voinut luoda tilin. Olemassa olevat sporttitilit voidaan linkittää manuaalisesti toisiinsa Sportti-ID:n ja henkilötunnusten perusteella, olethan yhteydessä Suomisport-asiakaspalveluun: suomisport@olympiakomitea.fi. Asiakaspalvelu palvelee arkisin kello 8 – 16.

10. Mistä tiedän minkä lisenssin ostan?

Voit tutustua Suomen Cheerleadingliiton tarjoamiin lisensseihin tarkemmin täällä.

Suomisport tarjoaa lisenssiä ostettaessa valitun profiilin syntymäajalle sopivia lisenssejä. Valittavina lisensseinä tarjotaan vakuutuksellista kilpalisenssiä, vakuutuksetonta kilpalisenssiä, valmentajalisenssiä, harrastevakuutusta sekä tuomarilisenssiä.

Mikäli haluat ostaa vakuutuksellisen lisenssin, tulee valita ensin lisenssi (vakuutuksellisia lisenssituotteita ovat A-, B- ja C-lisenssi sekä harrastevakuutus ja valmentajavakuutus), ja tämän jälkeen Suomisport ohjaa valitsemaan lisenssiin sisältyvän Sporttiturva-vakuutuksen.

Mikäli oma tapaturmavakuutuksenne kattaa cheerleadingin ja/tai cheertanssin lajitoiminnan sekä kilpailutoiminnan lajin parissa, voitte valita vakuutuksettoman lisenssin.

11. Ostin lisenssin, mistä näen sen?

Voimassa oleva lisenssi näkyy lisenssin haltijan profiilissa heti maksutapahtuman onnistuttua.

Mikäli olet ostanut lisenssin lapsellesi, näkyy se lapsesi profiilissa.

12. En saanut lisenssinoston jälkeen jäsenkorttia pdf-tiedostona tai puhelimeeni, missä vika?

Aikaisempina vuosina toimitettu SCL Jäsenkortti on poistunut käytöstä vuonna 2017. Lisenssin voimassaolo todennetaan kilpailuissa tarvittaessa suoraan Suomisportista SCL:n edustajan toimesta.

13. Joukkueen valmentaja/seura haluaa tulosteen lisenssistä, miten toimin?

Olethan yhteydessä omaan seuraasi saadaksesi ohjeistuksen tulosteen ottamiseen. Suomen Cheerleadingliitto ei tarvitse lisenssien todentamiseen erillisiä tulosteita, vaan lisenssin voimassaolo todennetaan kilpailuissa tarvittaessa suoraan Suomisportista.

14. Haluan korottaa lisenssin / lisätä vakuutuksen lisenssiin, mitä teen?

Ohjeet lisenssin korottamiseen löydätte täältä.

Ostamaanne vakuutuksettomaan lisenssiin saatte lisättyä vakuutuksen noudattamalla samoja ohjeita. Lisenssiksi tulee valita A-/B-/C-lisenssi, jonka jälkeen Suomisport tarjoaa valittavaksi Sporttiturva A-/B-/C-vakuutuksen. Suomisport ei anna tässä vaiheessa valita uudestaan vakuutuksetonta lisenssiä, sillä sama lisenssi ei voi olla päällekkäin voimassa.

Lisenssin korotuksen jälkeen voimassa oleva lisenssi päivittyy automaattisesti lisenssinhaltijan profiiliin.

15. Ostimme lisenssin ja vakuutuksen, mutta lapseni lopettikin harrastuksen. Saanko lisenssi- ja vakuutusmaksut takaisin?

Sporttiturva-vakuutus on mahdollista tarvittaessa irtisanoa kesken vakuutuskauden. Pohjola Vakuutus veloittaa vakuutusajasta vähintään 16 € vakuutuksen irtisanomisajasta riippumatta.

Ohjeet vakuutuksen irtisanomiseen löydät täältä (sivun alaosasta).

Suomen Cheerleadingliitto ei palauta lisenssin hallinto-osuudesta muodostuvia lisenssimaksuja.

16. Kuka seurassani osaa neuvoa lisenssiasioissa?

Useimmassa seurassa on nimetty lisenssivastaava/-vastaavat jotka osaavat neuvoa lisensseihin liittyvissä aiheissa, kuten minkä lisenssin urheilija tarvitsee tai mistä lisenssi hankitaan. Lisenssivastaavilla on pääsy Suomisportiin hallinnoimaan koko seuran lisenssejä, ja tarkistamaan urheilijoiden Sportti-ID:t ja lisenssien voimassaolot.

Mikäli et tiedä oman seurasi lisenssivastaavaa, kannattaa kääntyä joukkueesi valmentajan tai seuranne toimiston puoleen tiedustellaksesi kuka on oman seuranne lisenssivastaava.

17. Urheilen itse toisessa seurassa ja valmennan toisessa seurassa, mitä teen?

Jos henkilö urheilee itse seurassa X ja toimii sen lisäksi valmentajana seurassa Y, ostetaan valmentajalisenssi ja urheiluun sopiva lisenssi erikseen kahtena lisenssituotteena.

Liikkuja voi ostaa lisenssin itse ainoastaan yhden seuran alle. SCL:n toimistolla lisensseistä vastaava henkilö tekee seuramuutoksen Suomisport-järjestelmässä lisenssin ostaneen henkilön ilmoituksen perusteella. Ilmoitus tehdään osoitteeseen office(a)scl.fi.

Esimerkki: Seura Y on ostanut Valmentajalisenssin valmentajalleen ja sama henkilö urheilee itse seurassa X. Urheilija ostaa tässä tapauksessa itse urheilijalisenssin seuraan Y ja ilmoittaa siitä sähköpostitse SCL:n toimistolla lisensseistä vastaavalle henkilölle office(a)scl.fi, joka tekee urheilijalisenssin osalta tarvittavan seuramuutoksen seuraan X Suomisport-järjestelmässä.

Esimerkki 2: Henkilö, joka urheilee seurassa X ja valmentaa seurassa Y, on ostanut itselleen urheiljalisenssin seuraan X. Mikäli hän ostaa myös valmentajalisenssinsä itse, ostaa hän sen seuraan X ja ilmoittaa siitä sähköpostitse SCL:n toimistolla lisensseistä vastaavalle henkilölle office(a)scl.fi, joka tekee valmentajalisenssin osalta tarvittavan seuramuutoksen seuraan Y Suomisport-järjestelmässä.

Esimerkki 3: Seurapääkäyttäjä voi ostaa henkilölle, jolla on jo urheilijalisenssi seurassa X, valmentajalisenssin suoraan seuraan Y Suomisportin seurakäyttäjän nippulisenssifunktiota hyödyntäen. Seurakäyttäjä tarvitsee tätä varten tietoonsa henkilön sukunimen ja Sportti-ID:n sekä henkilöltä suostumuksen tehdä häntä koskevan lisenssiasioinnin.

18. Valmennan ja osallistun valmentajana kilpailutoimintaan useammassa kuin yhdessä seurassa, mitä teen?

Jos henkilö valmentaa ja osallistuu valmentajana kilpailutoimintaan kahdessa tai useammassa kuin yhdessä seurassa, tulee valmentajalisenssi hankkia jokaista seuraa kohden erikseen. Kilpailutoimintaan osallistuva valmentaja tarvitsee yhden lisenssin per seura, jossa valmentaa. Ensimmäiseksi valmentajalisenssiksi hankitaan Valmentajalisenssi –tuote ja toiseksi valmentajalisenssiksi Valmentajalisenssi (2) -tuote.

Lisenssituotteen voi Liikkuja itse ostaa Suomisportissa ainoastaan yhden seuran alle. SCL:n toimistolla lisensseistä vastaava henkilö tekee toiselle valmentajalisenssille tarvittavan seuramuutoksen Suomisport-järjestelmässä kahden (tai useamman) valmentajalisenssin ostaneen henkilön ilmoituksen perusteella. Ilmoitus tehdään osoitteeseen office(a)scl.fi.

Esimerkki: Seura X on ostanut Valmentajalisenssi -tuotteen valmentajalleen ja sama henkilö valmentaa tämän lisäksi seurassa Y. Mikäli Valmentaja ostaa Valmentajalisenssi (2) -tuotteen itse, ostetaan se seuraan X ja hän ilmoittaa siitä sähköpostitse SCL:n toimistolla lisensseistä vastaavalle henkilölle, joka tekee Valmentajalisenssi (2) -tuotteen osalta Suomisport-järjestelmässä tarvittavan seuramuutoksen seurasta X seuraan Y.

Esimerkki 2: Henkilö, joka valmentaa seuroissa X ja Y ja ostaa itse valmentajalisenssinsä. Hän ostaa ensimmäisen valmentajalisenssi-tuotteensa seuraan X. Sen jälkeen hän ostaa Valmentaja (2) lisenssin myös seuraan X ja ilmoittaa siitä sähköpostitse SCL:n toimistolla lisensseistä vastaavalle henkilölle office(a)scl.fi, joka tekee valmentaja (2) -lisenssin osalta tarvittavan seuramuutoksen seurasta X seuraan Y Suomisport-järjestelmässä.

Esimerkki 3: Seurapääkäyttäjä voi ostaa henkilölle, jolla on jo valmentajalisenssi seurassa X, valmentajalisenssi (2) -tuotteen suoraan seuraan Y Suomisportin seurakäyttäjän nippulisenssifunktiota hyödyntäen. Seurakäyttäjä tarvitsee tätä varten tietoonsa henkilön sukunimen ja Sportti-ID:n sekä henkilöltä suostumuksen tehdä häntä koskevan lisenssiasioinnin.

(Henkilön, joka valmentajana osallistuu useamman kuin kahden seuran alaisuudessa kilpailutoimintaan, tulee ottaa yhteyttä SCL:n toimistoon (office@scl.fi), jotta hänelle voidaan aktivoida tarvittava määrä valmentajalisenssi-tuotteita.)

19. Ostan lisenssi kauden alun jälkeen, saanko lisenssimaksusta alennusta?

Lisenssikausi on 1.8.-31.7. ja lisenssin hinta on koko lisenssikauden ajan sama. Lisenssin ostopäivämäärä ei vaikuta lisenssin hintaan.