Usein Kysytyt Kysymykset

Kokosimme yhteen muutamia yleisimpiä kysymyksiä joita Suomisportin käytöstä ja lisensseistä on herännyt. Mikäli tältä sivulta ei löydy vastausta ongelmaasi, olethan yhteydessä Suomen Cheerleadingliiton talous- ja hallintokoordinaattoriin essi.vonbell@scl.fi.

1. Mikä on Suomisport?

Suomisport on koko urheiluyhteisön nykyaikainen ja helppokäyttöinen digitaalinen urheilupalvelu, jonka Suomen Cheerleadingliitto otti käyttöön vuonna 2017. Suomisportin kautta on mahdollista ostaa SCL:n kilpailulisenssit, OP Vakuutuksen Sporttiturva-vakuutukset sekä jatkossa palvelussa voi hoitaa myös SCL seurasiirrot, tapahtumailmoittautumiset sekä seurojen jäsenhallinnoinnin. Suomisportin kautta voi ostaa lisenssin yli 40 eri lajiliiton alaisuuteen, ja yhdelle olemassa olevalle profiilille voi tarvittaessa ostaa useampia lisenssejä eri lajeihin.

2. Mikä on Liikkuja?

Suomisport käyttää järjestelmään rekisteröidyistä profiileista nimitystä Liikkuja.

3. Mikä on Sportti-ID?

Sportti-ID on 8- tai 9-numeroinen lisenssinumero, joka näkyy Suomisport-profiilissa profiilinhaltijan nimen ja syntymäajan alla. Sportti-ID muodostuu kun profiili luodaan Suomisportiin. Sportti-ID ei ole palvelun kirjautumistunnus/käyttötunnus vaan henkilökohtainen liikkujatunnuksesi, mikä säilyy aina samana harrastamastasi lajista/lajeista ja liitosta riippumatta. Sportti-ID:n avulla palvelu tunnistaa liikkujan ja liikkuja voi tehdä palvelussa erilaisia ostoksia. Lisäksi liikkuja pystytään pätevästi tunnistamaan kilpailupaikalla tai muissa tapahtumissa ja hankitut jäsenyydet, lisenssit, vakuutukset ja muut tiedot voidaan todentaa.

4. Mistä näen Sportti-ID: ni?

Sekä harrastaja, että seura näkevät Sportti-ID: nsä profiilinsa vasemmassa yläreunassa nimensä alla.

5. Miten kirjaudun Suomisportiin?

Suomisport-palveluun kirjaudutaan tilaamalla kertakirjautumislinkki joko sähköpostiisi tai kertakirjautumiskoodi matkapuhelimeesi. Vanhemman/huoltajan roolissa on ensin kirjauduttava Suomisporttiin ja sen jälkeen lisättävä huollettava oman tilin alle.

Mikäli olet kirjautumassa Suomisportiin ensimmäistä kertaa, tulee sinun luoda oma Suomisport-profiilisi. Ohjevideon profiilin luomiseen löydä täältä.

Olemassa olevalla profiililla kirjaudut sisään käyttämällä sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa jonka olet lisännyt luomaasi profiiliin. Saat vastausviestissä sähköpostiin kirjautumislinkin tai puhelimeesi 4-numeroisen kirjautumiskoodin. Kirjautumiskoodi on kertakäyttöinen ja voimassa 10 minuuttia, sähköpostilinkki on voimassa 30 minuuttia..

Lataamalla Suomisport-mobiili puhelimeesi kertakirjautumista ei tarvita vaan palvelu kulkee aina taskussasi.

6. En saa sähköpostiini vastausviestiä kirjautumista varten, missä vika?

Tarkistathan sähköpostisi oikean kirjoitusmuodon. Joissain tapauksissa sähköpostiosoite on vahingossa rekisteröity alkavaksi isolla kirjaimella.

Tarkistathan myös sähköpostilaatikkosi roskapostilaatikon. Joidenkin palveluntarjoajien roskapostisuodattimet tarttuvat herkemmin Suomisportin viesteihin siirtäen ne suoraan roskapostilaatikkoon.

7. En muista salasanaani Suomisportiin, mitä teen?

Suomisporttiin kirjaudutaan aina kertakirjautumisena joko sähköpostiosoitteella tai puhelinnumerolla. Voit myös ladata puhelimeesi Suomisport-mobiilin, jolloin palvelu kulkee taskussasi eikä kertakirjautumista sähköpostilla tai puhelinnumerolla tarvita. Sovellus on ladattavissa sovelluskaupasta.

Tässä videossa kerrotaan, kuinka tilaat ja käytät kertakirjautumiskoodia.

Liikkujan ei ole mahdollista luoda salasanaa palveluun. Seura-, liitto- tai muille organisaatiokäyttäjille on palveluun oma salasana. Jos seura/liittokäyttäjätunnuksesi on unohtunut, voit tilata sähköpostiisi uuden kirjautumisikkunan “Unohtuiko salasana?” -linkistä.

8. Mihin Suomisportissa tarvitaan henkilötunnustani?

Tietosi ovat Suomisportissa turvassa ja sinun itse hallinnoimiasi. Henkilötunnus tarvitsee syöttää ainoastaan kerran palveluun rekisteröityessä ja sporttiliäsi luodessa. Henkilötunnuksen avulla palvelu yksilöi sinut ja luo sinulle oman henkilökohtaisen Sportti-ID:n, joka toimii jatkossa tunnisteenasi oman seurasi tai lajiliittosi kanssa asioinnissa. Sportti-ID:si löydät oman sporttitilisi etusivulta. Palvelussa voit täysin itse hallita tietojesi käyttöä ja jakamista.

Koska Suomisportissa myydään urheilulisenssejä ja -vakuutuksia sekä hallitaan kilpailuoikeuksia, on tärkeää, että palveluun rekisteröityvät liikkujat sekä alaikäisten liikkujien vanhemmat voidaan yksilöidä henkilötunnuksen avulla.

Henkilötunnus ei näy järjestelmässä muille kuin järjestelmän pääkäyttäjälle virhetilanteiden korjaamista varten sekä vakuutuksia hankittaessa tai vahingon sattuessa vakuutuskäsittelijälle. Suomisportiin on rekisteröitynyt jo noin puoli miljoonaa suomalaista. Vain henkilötunnus takaa luotettavan tavan varmistua liikkujan profiilin todenmukaisuudesta ja varmistaa esimerkiksi vakuutusten voimassaolon. Eli toisin sanoen hetua tarvitaan juuri sinun tietosuojasi varmistamiseen.

9. Suomisport ilmoittaa että lapseni henkilötunnus on jo käytössä, mistä tämä johtuu?

Kuulostaa siltä, että lapsesi sporttitili on luotu toisen huoltajan tilin alle, tai lapsesi on itse käynyt luomassa itselleen tilin Suomisportiin. Myös joukkueen johtaja tai valmentaja on voinut luoda tilin. Olemassa olevat sporttitilit voidaan linkittää manuaalisesti toisiinsa Sportti-ID:n ja henkilötunnusten perusteella, olethan yhteydessä Suomisport-asiakaspalveluun: suomisport@olympiakomitea.fi. Asiakaspalvelu palvelee arkisin kello 8 – 16.

10. Mistä tiedän minkä lisenssin ostan?

Voit tutustua Suomen Cheerleadingliiton tarjoamiin lisensseihin tarkemmin täällä.

Suomisport tarjoaa lisenssiä ostettaessa valitun profiilin syntymäajalle sopivia lisenssejä. Valittavina lisensseinä tarjotaan vakuutuksellista lisenssiä, vakuutuksetonta lisenssiä, valmentajalisenssiä sekä harrastevakuutusta.

Mikäli haluat ostaa vakuutuksellisen lisenssin, tulee valita ensin lisenssi, ja tämän jälkeen Suomisport ohjaa valitsemaan lisenssiin sisältyvän Sporttiturva-vakuutuksen.

Mikäli oma tapaturmavakuutuksenne kattaa cheerleadingin sekä kilpailemisen lajin parissa, voitte valita vakuutuksettoman lisenssin.

11. Ostin lisenssin, mistä näen sen?

Voimassa oleva lisenssi näkyy lisenssin haltijan profiilissa heti maksutapahtuman onnistuttua.

Mikäli olet ostanut lisenssin lapsellesi, näkyy sen lapsesi profiilissa.

12. En saanut lisenssinoston jälkeen jäsenkorttia pdf-tiedostona tai puhelimeeni, missä vika?

Aikaisempina vuosina toimitettu SCL Jäsenkortti on poistunut käytöstä vuonna 2017. Lisenssin voimassaolo todennetaan kilpailuissa tarvittaessa suoraan Suomisportista SCL:n edustajan toimesta.

13. Joukkueen valmentaja/seura haluaa tulosteen lisenssistä, miten toimin?

Olethan yhteydessä omaan seuraasi saadaksesi ohjeistuksen tulosteen ottamiseen. Suomen Cheerleadingliitto ei tarvitse lisenssien todentamiseen erillisiä tulosteita, vaan lisenssin voimassaolo todennetaan kilpailuissa tarvittaessa suoraan Suomisportista.

14. Haluan korottaa lisenssin / lisätä vakuutuksen lisenssiin, mitä teen?

Ohjeet lisenssin korottamiseen löydätte täältä.

Ostamaanne vakuutuksettomaan lisenssiin saatte lisättyä vakuutuksen noudattamalla samoja ohjeita. Lisenssiksi tulee valita A-/B-/C-lisenssi, jonka jälkeen Suomisport tarjoaa valittavaksi Sporttiturva A-/B-/C-vakuutuksen. Suomisport ei anna tässä vaiheessa valita uudestaan vakuutuksetonta lisenssiä, sillä sama lisenssi ei voi olla päällekkäin voimassa.

Lisenssin korotuksen jälkeen voimassa oleva lisenssi päivittyy automaattisesti lisenssinhaltijan profiiliin.

**** HUOM! Mikäli haluat korottaa Harrastevakuutuksen C-lisenssiksi, katso ohjeet Usein Kysytyt Kysymykset – kohdasta 18.

15. Ostimme lisenssin ja vakuutuksen, mutta lapseni lopettikin harrastuksen. Saanko lisenssi- ja vakuutusmaksut takaisin?

Sporttiturva-vakuutus on mahdollista tarvittaessa irtisanoa kesken vakuutuskauden. Pohjola Vakuutus veloittaa vakuutusajasta vähintään 16 € vakuutuksen irtisanomisajasta riippumatta.

Ohjeet vakuutuksen irtisanomiseen löydät täältä.

Suomen Cheerleadingliitto ei palauta lisenssin hallinto-osuudesta muodostuvia lisenssimaksuja.

16. Kuka seurassani osaa neuvoa lisenssiasioissa?

Jokaisessa seurassa on nimetty lisenssivastaava/-vastaavat jotka osaavat neuvoa lisensseihin liittyvissä aiheissa, kuten minkä lisenssin urheilija tarvitsee tai mistä lisenssi hankitaan. Lisenssivastaavilla on pääsy Suomisportiin hallinnoimaan koko seuran lisenssejä, ja tarkistamaan urheilijoiden Sportti-ID:t ja lisenssien voimassaolo.

Täältä löydät listattuna lisenssivastaavat, jotka ovat antaneet SCL:lle luvan julkaista yhteystietonsa.

Mikäli et löydä oman seurasi edustajaa alla olevasta listasta, voit kääntyä joukkueesi valmentajan tai seuranne toimiston puoleen tiedustellaksesi kuka on oman seuranne lisenssivastaava.

17. Urheilen itse toisessa seurassa ja valmennan toisessa seurassa, mitä teen?

Jos henkilö urheilee itse seurassa X ja toimii sen lisäksi valmentajana seurassa Y, ostetaan valmentajalisenssi ja urheiluun sopiva lisenssi erikseen kahtena tuotteena. Lisenssin voi ostaa itse ainoastaan yhden seuran alle. SCL:n toimistolla lisensseistä vastaava henkilö tekee seuramuutoksen Suomisport-järjestelmässä lisenssin ostaneen henkilön ilmoituksen perusteella.

Esimerkki: Seura Y on ostanut Valmentajalisenssin valmentajalleen ja sama henkilö urheilee itse seurassa X. Urheilija ostaa tässä tapauksessa itse urheilijalisenssin seuraan Y ja ilmoittaa siitä sähköpostitse SCL:n toimistolla lisensseistä vastaavalle henkilölle, joka tekee tarvittavan seuramuutoksen Suomisport-järjestelmään.

18. Haluan korottaa Harrastevakuutuksen C-lisenssiksi, mutta saan järjestelmästä virheilmoituksen. Mitä teen?

  1. Urheilijalle on ostettu Harrastevakuutus, joka halutaan korottaa C-lisenssiksi
  2. Urheilijan tai alaikäisen urheilijan vanhemman on laitettava Pohjolaan viesti, jossa kertoo, että haluaa vaihtaa Harrastevakuutuksen C-lisenssiksi

(Pohjolasta saatu ohje: Jos vaihtaa Harrastevakuutuksesta C-vakuutukseen niin tulee laittaa Pohjolaan suojattu viesti osoitteeseen urheiluvakuutukset@pohjola.fi ja kertoa sinne, että henkilö (hetuineen) vaihtaa Harrastevakuutuksen C-vakuutukseen ja vakuutuksen maksaneen tilinumero. Urheilijan ollessa alaikäinen tiedon voi antaa urheilijan vanhempi. Suojatun sähköpostin voit lähettää omasta sähköpostistasi avaamalla internet-selaimella osoitteen https://securemail.op.fi ja toimimalla siellä annettujen ohjeiden mukaisesti.)

  1. Pohjola muokkaa vakuutusta ja ilmoittaa siitä  Suomen Cheerleadingliittoon
  2. SCL:n työntekijä irtisanoo Pohjolan ohjeiden mukaisesti Harrastevakuutuksen, mutta lisenssiosa jätetään voimaan. Tämän tehtyään SCL:n työntekijä on yhteydessä kyseiseen urheilijaan tai alaikäisen urheilijan vanhempaan.
  3. Urheilijan lisenssiosuus tulee korottaa C-lisenssiksi Suomisportissa (HUOM! Tässä kohtaa ei missään nimessä saa ostaa C-vakuutusta, ainoastaan C-lisenssi)
  4. Korotus tehdään kuten ostettaisiin lisenssi ensimäistä kertaa Suomisportista (https://scl.fi/wp-content/uploads/2020/02/Ohje_lisenssin_ostoon_Suomisport.pdf)
  5. Harrastevakuutuksen ja C-lisenssin lisenssiosan korotusmaksu on 15€ (tämä on Harrastevakuutuksen ja C-lisenssin hallinto-osan erotus)
  6. Kun hallinto-osa on korotettu, urheilijan vanhemman tulee laittaa viesti asiasta liittoon osoitteeseen essi.vonbell@scl.fi
  7. Kun saamme viestin, että hallinto-osa on korotettu, Suomisportin ylläpito tekee tarvittavat toimenpiteet taustajärjestelmässä
  8. Valmis ja urheilijalla on nyt C-lisenssi

Tämä on todella harmillinen vika järjestelmässä ja koskee ainoastaan tätä yhtälöä, jossa Harrastevakuutus halutaan korottaa C-lisenssiksi. Muiden lisenssityyppien osalta korotustoiminnossa ei ole ongelmia.

Olemme olleet asiasta yhteydessä sekä Suomisportin ylläpitoon että vakuutusyhtiö Pohjolaan. Toimenpiteet tämän ongelman korjaamiseksi on nyt tiedossa ja ne saadaan korjattua alkaen seuraavasta lisenssikaudesta 1.8.2022->.

19. Ostan lisenssi kauden alun jälkeen, saanko lisenssimaksusta alennusta?

Lisenssikausi on 1.8.-31.7. ja lisenssin hinta on koko lisenssikauden ajan sama. Lisenssin ostopäivämäärä ei vaikuta lisenssin hintaan.