Antidoping ja kilpailumanipulaatio
Suomen Cheerleadingliiton tavoitteena on vaalia puhdasta urheilua sekä taata kaikille jäsenilleen oikeus reiluun ja tasavertaiseen urheiluun ja kilpailuun.
ANTIDOPING
Cheerleading on kuulunut Suomen Antidopingtoimikunnan (nykyisen SUEKin) testattaviin lajeihin vuodesta 2005 alkaen. Ensimmäiset dopingtestit cheerleadingissa on tehty Suomessa syyskuussa 2006.Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry (ent. Suomen Antidopingtoimikunta ry) vastaa koko dopingvalvonnasta Suomessa. SUEKin tehtäviä ovat antidopingtoiminta, kilpailumanipulaation torjunta, katsomoturvallisuuden ja -viihtyvyyden edistäminen sekä ajankohtaiset urheilun eettiset kysymykset. SUEK toimintaa ohjaavat arvot luotettavasti, oikeudenmukaisesti ja yhdessä. Liiton kilpailumanipulaation torjuntaohjelma linjaa ohjeista ja vastuista, joita noudatetaan kilpailumanipulaation ehkäisemiseksi.
Suomen Cheerleadingliiton (SCL) urheilijoiden ja muiden lajin piirissä toimivien henkilöiden on sitouduttava noudattamaan voimassa olevia maailman- (WADA) ja kansallisen SUEK:in säännöstöjä sekä lajikohtaisia Cheerleadingin maailman liiton (ICU) antidopingsäännöstöjä. Suomen Cheerleadingliiton antidopingohjelman tavoitteena on jakaa jäsenilleen päivitettyä tietoa antidopingtyöstä. Tavoitteena on vaikuttaa jäsenseurojen ja urheilijoiden keskuudessa vallitsevaan arvopohjaan ja asenteisiin koskien antidopingtyötä.
kamu lääkehaku
KAMU -lääkehaussa voi tarkistaa vain Suomesta saatavia resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita. Vastuu lääkkeiden käytöstä on aina urheilijalla. Urheilija voi tarkistaa kaikki lääkeaineet SUEK:in KAMU-palvelusta, joka kertoo, onko lääkeaine tai menetelmä kielletty urheilussa tai kilpailussa.
erivapaudet
Cheerleading ei kuulu SUEKin kansallisen lajikohtaisen tasomäärittelyn piiriin. Ajankohtaisen listan lajien tasomäärittelystä löydät SUEK:n nettisvuilta. Tasomäärittelyn ulkopuolella olevien urheilijoiden kohdalla SUEK tarkistaa jälkikäteen (mahdollisen dopingtestin jälkeen), että kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa olevien aineiden käytölle on lääketieteellinen peruste. Tämän osoittamiseksi urheilijan tulee pyydettäessä hakea erivapautta takautuvasti.
- Tarkista KAMU-lääkehausta onko hoidoksi ajateltu lääke kielletty vai sallittu.
- Selvitä, kuulutko SUEK:n lajikohtaisen tasomäärittelyn piiriin vai tulisiko sinun hakea erivapautta kansainvälisen lajiliittosi kautta. Jos kuulut SUEK:n lajikohtaisen tasomäärittelyn piiriin, älä aloita kiellettyä lääkitystä tai hoitoa ennen kuin sille on myönnetty erivapaus. Huom! Tämä ei koske kiireellistä hoitoa vaativia hätätilanteita. Keskustele ensin lääkärisi kanssa, olisiko kielletylle lääkitykselle tai hoitomuodolle olemassa urheilussa sallittua vaihtoehtoa.
- Tämän jälkeen täytä SUEK:n erivapaushakulomake ohjeiden mukaisesti ja toimita se postitse: Valimotie 10, 00380 Helsinki tai faksilla: (09) 148 5195 tai sähköpostilla: erivapaus@suek.fi Kansainvälisen tason ja kansainvälisiin urheilutapahtumiin osallistuvien urheilijoiden erivapausmenettelystä vastaa kansainvälinen lajiliitto.
Kansainvälisen tason urheilijoiden ja kansainvälisiin urheilutapahtumiin osallistuvien urheilijoiden on selvitettävä erivapauteen liittyvät menettelyt kansalliselta tai kansainväliseltä lajiliitoltaan. Kansainvälinen lajiliitto määrittelee kansainvälisen tason urheilijat ja kansainväliset urheilutapahtumat, jotka se katsoo sellaisiksi, että erivapaus tulee hoitaa kansainvälisen lajiliiton kautta.
Erivapautta koskevat hakemukset on urheilijan toimitettava tarvittaessa etukäteen käsiteltäväksi kansainväliselle lajiliitolleen englanniksi täytettyinä kansainvälisen lajiliiton ohjeistuksen mukaisesti (esim. ADAMS-järjestelmän kautta tai kansainvälisen lajiliiton lomakkeella, mikäli sellainen on olemassa).
International Cheer Unionin erivapausohjeistukset löydät täältä.
Erivapaushakemuksen lomakeen löydät täältä täältä.
Antidoping säännöstöissä ja standardeissa on määritelty dopingrikkomukset ja niiden seuraamukset.
KILPAILUMANIPULAATIO
Liiton kilpailumanipulaation torjuntaohjelma linjaa ohjeista ja vastuista, joita noudatetaan kilpailumanipulaation ehkäisemiseksi. Merkittävässä roolissa tässä työssä on eri toimijoiden kouluttaminen, tietoisuuden lisääminen sekä valvontavastuut, jotka määritellään korruption vastaisessa ohjelmassa ja tuomariohjeissa.
Antidoping ja kilpailumanipulaation ehkäisemisen koulutukset
Suomen cheerleadingliitto velvoittaa kaikkia SM-tasolla, sekä kansainvälisissä kilpailuissa kilpailevia urheilijoita, valmentajia ja muita toimijoita suorittamaan SUEK:in Puhtaasti paras – ja Reilusti paras -koulutukset. Koulutuksia suositellaan myös alaikäisten urheilijoiden vanhemmille. Koulutukset ovat voimassa kaksi vuotta suoritusajankohdan jälkeen 1.1.2021 alkaen. Koulutukset voit suorittaa täältä.
epäily urheilurikkomuksesta? toimi näin!
SUEKin ILMO-kanava
SUEKin ILMO-lomakkeen kautta voit antaa tietoa urheilurikkomuksista nimettömästi tai nimelläsi.
SCL:n EKI-ilmoituskanava
Eki-ilmoituskanavassa kautta voit antaa tietoa urheilurikkomuksista nimettömästi tai nimelläsi.
Lisätietoa
-
Linda Markkula
Huippu-urheilukoordinaattori
Sähköpostiosoite: linda.markkula@scl.fi
Maajoukkuetoiminta
Huippu-urheilun kehittäminen