Urheiluoppilaitoshaku ja akatemiatoiminta
Urheiluoppilaitoshaku
Urheiluoppilaitokset ovat tarkoitettu maajoukkueisiin tähtääville tai siellä urheilevien cheerurheiijoiden opiskelupaikoiksi, joissa kansainväliselle huipulle tähtäävän urheilun yhdistäminen tavoitteelliseen opiskeluun on mahdollista. Toisen asteen urheilu- ja urheilupainotteiset oppilaitokset keräävät keväisin lajiliitoilta pisteytyksen hakijoiden urheilullisesta tasosta ja potentiaalista. Cheerleadingliiton kohdalla tämä tapahtuu tammi-maaliskuun aikana erillisellä lomakkeella, johon liitetään valmentajan lausunnot, sekä lajitaitovideolinkit. Lajiliitto ohjaa urheiluoppilaitoksiin pääasiassa MM- ja EM-tason urheilijoita. Oppilaitoksiin valitut urheilijat hyödyntävät oppilaitoksen tarjoamaa fysiikkaharjoittelua osana monipuoliseksi ja terveeksi urheilijaksi kasvamista ja kehittymistä. Lajiharjoittelu toteutetaan seuroissa ja kouluajalla tehty harjoittelu painottuu fysiikkatreeniin, joka taas mahdollistaa lajitaitojen harjoittelun, palautumisen ja loukkaantumisten ehkäisyn.
Lajimme urheiluoppilaitoksiin hakevien urheilijoiden pisteytys tapahtuu Suomen Cheerleadingliiton kautta (erillinen täytettävä lomake). Pisteytys pohjautuu Olympiakomitean asettamiin lajiliittopisteytysperiaatteisiin, max. 5,0 pistettä.
- Cheerleadingissa: maajoukkue-edustukset max. 0,5p, akrobatiat max. 2,0p, stuntit max. 1,5p, fysiikkatestitulokset max. 1,0p
- Cheertanssissa: maajoukkue-edustukset max. 0,3p, fysiikkatestitulokset max. 0,4p, tanssitekniikka (piruetit, fuetté, hypyt, liikkuvuus, akrobatia) max. 4,3p
- cheertanssin fysiikkatestitulosten painoarvo nousee vuodelle 2026, kun lajiin määritellyt testit saadaan vakiinnutettua
- Loput pisteet määräytyvät päättötodistuksen mukaan sekä urheiluoppilaitoksen toimesta
Lajiliiton lomakkeella tehty hakijan henkilökohtaisten valmentajien väh. kahden (2) lausunnot sekä urheilijan itsearvio ja lajitaitovideoiden linkit tulee lähettää välillä 20.12.2024-31.3.2025. Mikäli Suomen Cheerleadingliitto saa urheiluoppilaitokselta pisteytyspyynnön urheilijasta, joka ei ole toimittanut lausuntoja tai videolinkkejä aikataulussa, saa urheilija lajiliitolta 0-1 pistettä (psl. jatkuvan haun kautta tulleet pisteytyspyynnöt).
Lomakkeen linkin ja salasanan saat paluuviestinä liityttyäsi tapahtumaan Suomisportissa 20.12.2024 jälkeen.
VALMENTAJIEN VASTUU HAKUPROSESSISSA
Lausunnon antaja, eli valmentaja, arvioi urheilijaa parhaan kykynsä mukaisesti annettujen ohjeiden puitteissa, rehellisesti, ajankohtaisesti (taidot ja suorituskyky 6kk sisään). Valmentaja varmistaa, että stunttitaidot on kuvattu oman ikäluokan (max. 19v.) urheilijoiden kanssa.
Yhteishaku alkaa kansallisesti 18.2.2024 ja päättyy 18.3.2025. Haku tapahtuu sähköisesti osoitteessa opintopolku.fi. Tarkemmat yleishakuohjeet löytyvät sivustolta. Lajitaitovideoiden koostaminen kannattaa aloittaa jo ennen yhteishakuaikaa.
AKATEMIATOIMINTA
Suomen Olympiakomitea koordinoi urheiluakatemiatoimintaa valtakunnallisesti. Olympiakomitea vastaa urheiluakatemia-toiminnan kehittämistyön yhteisistä linjauksista niin, että ne vastaavat huippu-urheilun vaatimuksia nyt ja tulevaisuudessa. Urheiluakatemian tavoite on jakaa hyviä ja toimivia käytänteitä ja edesauttaa sekä paikallisten että valtakunnallisten toimintamallien syntymistä.
Urheiluakatemiaohjelma vastaa koko Urheilijan polun kattavan akatemiaverkoston johtamisesta. Se on huippu-urheilun alueellinen verkosto ja koko Urheilijan polun perustukiratkaisu, joka toimii kehittyvänä osaamisen ja olosuhteiden mahdollistajana Urheilijan polun kaikissa vaiheissa.
Urheiluakatemiaverkosto on avoin kaikissa vaiheessa oleville urheilijoille, valmentajille ja asiantuntijoille, joiden osaamista kehitetään yhteistyössä huippuvaiheen ja osaamisohjelman asiantuntijoiden kanssa. Cheerurheilijat ovat käyttäneet akatemioiden tarjoamia palveluita yksilöinä tai joukkuetasolla. Paikallinen seura vastaa mahdollisesta akatemiavalmennuksen tarjoamisesta lajiharjoittelun osalta. Muina palveluina akatemioiden suunnasta saattaa olla esim. fysiikkatestaus, oheisharjoittelutilojen käyttö ja muu asiantuntijapalvelu.
Osa akatemioista pyytää lajiliitoilta pisteytystä urheiluoppilaitoshaun mukaisesti ja osa pyytää urheilijastatusta skaalalla: kansallisen tason urheilija – kansainvälisen tason urheilija – kansainvälisen tason huippu (lisäksi ikäluokka status: nuoret – aikuiset).
urheiluyläkoulut
Lajivalmennus: SCL suosittelee yläkouluikäisten koululiikunnan sisällöiksi yleisiä liikuntataitoja sekä fysiikkaa kehittäviä monipuolisia harjoitteita (ei lisää lajitaitoja –> terve urheilija). Yksilöllinen fyysinen harjoittelu jää usein seuran harjoituksissa pieneen rooliin ja sitä on hyvä paikata urheilukoulun tarjoamilla sisällöillä.
Lisätietoja
-
Nita Rikström
Valmennuspäällikkö
Sähköpostiosoite: nita.rikstrom@scl.fi
Maajoukkueiden valmennuksen tukeminen
Huippuun valmistavat treenipäivät
Urheilijan polku
Urheiluoppilaitoshaku
Vierumäen osaamiskeskuksen kehittäminen
Huippuvalmentajien verkosto