Liity jäseneksi
Suomen Cheerleadingliiton jäseneksi voi liittyä suomalainen urheiluseura, jolla on cheerleading- tai cheertanssitoimintaa tai joka on käynnistämässä jommankumman lajin toiminnan seurassa. Liittyvän seuran tulee olla rekisteröity yhdistys. Suomen Cheerleadingliitto toimii lajiyhteisön kokoavana elimenä, joka palvelee jäsenseurojaan muun muassa seurakehityksen, osaamisen kehittämisen ja tapahtumatoiminnan keinoin. Vuodesta 2024 alkaen Suomen Cheerleadingliitto ei peri erillistä liittymis- tai jäsenmaksua jäsenseuroiltaan, joten jäsenyys on jäsenseuroille maksuton. Jäsenseuran cheerleading- ja cheertanssiharrastajat sitoutuvat noudattamaan lajiliiton kulloinkin voimassa olevia lisenssimääräyksiä.
etsimme aktiivisesti uusia jäsenseuroja
Suomen Cheerleadingliitto etsii aktiivisesti uusia cheerleading- ja cheertanssitoiminnan järjestäjiä. Suuren kysynnän vuoksi eri puolilla Suomea on jopa jonoa harrasteryhmiin ja olemme strategiassamme sitoutuneet siihen, että yhä useampi pääsisi liikkumaan lajin pariin ja aloittamaan harrastuksen lähellä kotia. Cheerleading sopii mainiosti lisälajiksi monilajiseen seuraan. Tiesitikö, että yli puolet Suomen Cheerleadingliiton jäsenseuroista kuuluu myös johonkin toiseen lajiliittoon?
Voit perustaa seuran tai aloittaa toiminnan olemassa olevassa urheiluseurassa missä tahansa päin Suomea. Alta voit katsoa lajimme katvealueet, joihin aktiivisesti etsimme lajitoiminnan käynnistäjää. Myös muissa kunnissa on paljon kysyntää lajille!
- Ahvenanmaa: Maarianhamina
- Etelä-Karjala: Imatra
- Etelä-Pohjanmaa: Alajärvi, Alavus ja Kauhava
- Etelä-Savo: Pieksämäki
- Kainuu: Kajaani ja Sotkamo
- Kanta-Häme: Forssa ja Janakkala
- Keski-Pohjanmaa: Kaustinen
- Keski-Suomi: Jämsä ja Laukaa
- Kymenlaakso: Hamina
- Lappi: Kemijärvi ja Sodankylä
- Pirkanmaa: Akaa, Hämeenkyrö, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Pirkkala ja Sastamala
- Pohjanmaa: Mustasaari, Närpiö, Pedersören kunta ja Pietarsaari
- Pohjois-Karjala: Kitee, Kontiolahti Lieksa ja Liperi
- Pohjois-Pohjanmaa: Ii, Kalajoki, Kuusamo, Liminka, Nivala, Raahe ja Ylivieska
- Pohjois-Savo: Siilinjärvi ja Varkaus
- Päijät-Häme: Hollola
- Satakunta: Eura ja Ulvila
- Uusimaa: Kauniainen, Lohja, Loviisa, Mäntsälä, Nurmijärvi, Raasepori ja Sipoo
- Varsinais-Suomi: Kaarina, Loimaa, Paimio ja Uusikaupunki
liittyminen jäseneksi
Suomen Cheerleadingliiton jäseneksi voi liittyä toimittamalla liittymiskaavakkeen sekä yhdistysrekisteriotteen Suomen Cheerleadingliiton seurakehittäjälle. Liiton hallitus vahvistaa kaikki uudet jäsenyydet ennen kuin jäsenyys astuu voimaan. Uusille jäsenille tarjotaan liittymispakettia toiminnan kehittämisen tueksi.
Cheerleadingtoiminnan aloittaminen
- Cheerleadingissä on jo 16 000 harrastajaa Suomessa
- Opetus- ja kulttuuriministeriön harrastamisen Suomen mallin -kyselyn (2024) mukaan cheerleading on 4-6 luokkalaisten tyttöjen kolmanneksi toivotuin liikuntaharrastus ja yläkouluikäisten kuudenneksi toivotuin liikuntaharrastus. Yli 10 000 peruskouluikäistä mainitsi cheerleadingin toiveharrastuksekseen.
- Cheerleading on joukkuelaji, jossa korostuu yhteisöllisyys.
- Joukkueessa on erilaisia rooleja, joten jokaiselle löytyy cheerleadingjoukkueesta paikka, jossa voi hyödyntää vahvuuksiaan.
- Kaikki joukkueet arvokilpailutasoa lukuun ottamatta ovat sekajoukkueita, joissa kaikilla sukupuolilla on mahdollisuus harrastaa yhdessä.
- Cheerleadingissä on mahdollista vain harrastaa tai halutessaan myös esiintyä, kilpailla tai tähdätä jopa maailman huipulle.
- Cheerleadingin aloittaminen ei vaadi harrastajalta välinehankintoja.
- Joukkueessa on tyypillisesti n. 12-28 harrastajaa, joten lajin kautta voidaan liikuuttaa suurtakin määrää harrastajia kerrallaan.
Cheerleading
Vauhdikas cheerleading sisältää nostoja, heittoja, pyramideja sekä yksilöakrobatiaa. Lisäksi cheerleadingohjelmaan kuuluu perinteinen huuto-osuus, jossa joukkue ja yleisö kannustavat harrastajia yhteen ääneen. Harvassa lajissa päästään samanlaisen yhdessä tekemisen äärelle kuin cheerleadingissä. Cheerleading on lajeista tällä hetkellä kysytympi. Lajia on helppo lähteä ohjaamaan myös esimerkiksi telinevoimistelu-, temppukerho- tai akrobatiavoimistelutaustalla.
Cheertanssi
Energinen cheertanssi perustuu yleiseen tanssitekniikkaan, johon oman mausteensa antavat käsissä pidettävät pomit eli huiskat. Cheertanssissa korostuu enemmän tanssillisuus sekä musiikin tulkitseminen esiintyen ja kehon liikekielellä. Lajista kiinnostuvat usein harrastajat, jotka etsivät itselleen tanssiharrastusta. Cheertanssia on helppo lähteä ohjaamaan esimerkiksi tanssi- tai joukkuevoimistelutaustalla.
- Toiminnan käynnistämisen pohjana on seuran aito halu ottaa uusi laji mukaan toimintaan. Jotta toiminta saadaan käyntiin, tarvitaan vain harjoituspaikka, ohjaaja(t) sekä harrastajat.
- Harjoitusolosuhteet:
- Cheerleadingharjoituksissa on suositeltavaa olla käytössä pehmeämpi alusta kuten cheermatto, jumppamattoja, painimattoja tai voimistelukanveesi. Mattoja ei tarvitse olla alussa montaa, sillä suurin osa harjoituksista voidaan tehdä myös esimerkiksi parketilla.
- Cheertanssiharjoitukset soveltuvat kaikkiin harjoitustiloihin, joissa voi tanssia. Esimerkiksi koulujen salit ja tanssisalit sopivat cheertanssiharjoittelulle mainiosti.
- Ohjaajia kannattaa rekrytoida seuran olemassa olevista ohjaajista. Onko seurassa jo jommankumman lajin osaamista tai olisiko joku nykyisistä ohjaajista innokas ottamaan haasteen vastaan ja ottamaan uuden lajin haltuun? Muiden taitolajien ohjaajien on helppo kouluttautua ja omaksua lajien perustaidot. Tarvittaessa ohjaajia voidaan rekrytoida myös seuran ulkopuolelta lajiliiton avustuksella.
- Aktiivisella tiedotuksella ja mainostuksella harrastajat on helppo saada liikkeelle kokeilemaan uutta lajia. Cheerleading on valtakunnallisesti valtavassa nosteessa ja joillain paikkakunnilla harrastajia on jopa jonossa harrasteryhmiin.
- Lajien käynnistäminen ei vaadi merkittäviä välineinvestointeja
- Cheerleading: Toiminnan voi käynnistää ilman välineitä. Jossain kohtaa seuraan kannattaa harkita huuto-osuudessa käytettävien huiskien ja kylttien ostamista. Huiskia ja kylttejä ei tarvita jokaiselle vaan yhteisessä käytössä muutama huiskapari ja kyltti riittävät mainiosti.
- Cheertanssi: Toiminnan voi käynnistää ilman välineitä. Cheertanssiin perinteisesti kuuluvat käsissä pidettävän huiskat eli pomit jokaiselle joukkueen jäsenelle. Yleensä pomit ovat seuran yhteiskäytössä, jolloin useammat joukkueet voivat harjoitella samoilla välineillä.
- Seuran kannattaa liittyä heti toimintaa käynnistäessään Suomen Cheerleadingliiton jäseneksi saadakseen parhaan mahdollisen tuen toiminnan aloittamiselle. Tuemme uusia seuroja myös uuden seuran tukipaketilla. SCL:llä ei ole erillistä jäsenmaksua seuroille, joten jäsenyys on täysin riskitön ja seuralle maksuton. Harrastajien tulee hankkia ryhmä- tai harrastelisenssi.
Ohjaajien kouluttaminen
- SCL tarjoaa 6 maksutonta koulutusosallistumista uuden jäsenseuran ohjaajille liiton peruskoulutuksista. Sopivat koulutukset suunnitellaan yhdessä seuran kanssa ja ne voivat olla esimerkiksi ohjauksen perusteita tai lajitaitokoulutuksia. Maksuttomat koulutukset voidaan jakaa myös useamman hengen kesken.
- SCL tarjoaa ensimmäisen toimintavuoden aikana kaksi valmentajamentorointia, jossa kokenut lajivalmentaja vierailee seuran harjoituksissa. Mentorointitapaamisten päätavoite on ohjaajien kouluttaminen, mutta mentori osallistuu myös ryhmän harjoituksiin, joissa hän voi antaa konkreettisia ohjausvinkkejä. Harjoitusten lisäksi mentori varaa aikaa esimerkiksi tunti- ja kausisuunnitelmien sparraukseen ja yleiseen keskusteluun.
Seurajohdon tuki
- SCL:n seurakehittäjä varautuu yhteen seuravierailuun seuran toimintaympäristössä. Seuravierailun yhteydessä voidaan käydä keskustelua seurajohtoa mietityttävistä asioista ja käydä läpi miten uusi laji integroituu parhaiten osaksi seuran muuta toimintaa. Varsinaisen seuravierailun lisäksi seurakehittäjä on soiton, sähköpostin ja Teamsin päässä.
- Seuran innostuessa kehittämään toimintaansa laajemmin se voi hakea esimerkiksi Opetus- ja kulttuuriministeriön seuratukea. Tiesitkö, että kun seura on useamman lajiliiton jäsen, tukea on helpompi saada sellaisen lajin kautta, johon seura ei ole aiemmin saanut tukea? Seurakehittäjältä saa aina sparrausta rahoitushakemuksiin.
Viestinnällinen tuki
- Lajiliitto viestii kaikista uusista jäsenseuroistaan tuoden niitä tutuksi koko cheeryhteisölle. Lisäksi lajiliiton jäsenseurat löytyvät nettisivujen seurahakupalvelusta, jota myös perinteisesti markkinoidaan kausien vaihteessa.
- Kaikille jäsenille on tarjolla maksuton kuvapankki, josta saa hyviä kuvituskuvia esimerkiksi mainoksiin ja sosiaaliseen mediaan seuran alkutaipaleella.
- Uutta toimintaa käynnistettäessä seuraa voidaan auttaa myös valmentajarekrytoinnissa hyödyntäen lajiliiton viestintäkanavia. Tällä tavoin voidaan tavoitella mahdollisia lähiseudun potentiaalisia lajitoimijoita.
Tukimateriaalit
- SCL:n kaikki maksuttomat tukimateriaalit ovat seuran käytettävissä. Tarjolla on niin videoita, kuvakortteja kuin kirjallisia ohjeita perustaitojen harjoitteluun. Lisäksi tarjolla on valmis ensimmäisen kauden Stage-ohjelma ja valmis musiikki, johon ohjelmaa voi harjoitella ja esittää.