Seurakoulutukset
Seuratoimijoille on tarjolla runsaasti koulutusta niin lajiliittojen, Olympiakomitean, liikunnan aluejärjestöjen ja urheiluopistojen toimesta.
SUomen CHeerleadingliiton koulutukset seuratoimijoille
Valmennusjohdon koulutusohjelma on tarkoitettu seuroissa työskenteleville ja vapaaehtoisena toimiville lajipäälliköille, valmennuskoordinaattoreille, valmennusvastaaville ja muille valmennuksen kehittämisen ja johtamisen vastuurooleissa toimiville. Koulutusohjelmassa pureudutaan valmennuksen suunnitteluun, valmennuskulttuuriin sekä itsensä ja muiden johtamiseen. Koulutusohjelma pitää sisällään Suomen Valmentajat ry:n toteuttaman mentorointikoulutuksen, jonka jälkeen osallistuja voi järjestää mentoritoimintaa Suomen Valmentajien kouluttamana mentorina ja lisäksi hän voi halutessaan ryhtyä Suomen Cheerleadingliiton valmentajamentoriksi. Valmennusjohdon koulutusohjelma järjestetään seuraavan kerran vuonna 2025.
Vierumäen koulutukset seuratoimijoille
Kehittäjä-Tahko -valmennusohjelmassa opit johtamaan ihmisiä ja kehittämään seuran toimintaa uudella ja innostavalla tavalla.
Kehittäjä-Tahko-valmennusohjelma sopii sinulle, jos toimit päätoimisena seuratoimijana tai -kehittäjänä ja sinulla on käytännön kokemusta seuratoiminnan kehittämistehtävistä.
Kehittäjä-Tahko-valmennusprosessin yhteydessä suoritat kaksi liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon liikunnan osaamisalan tutkinnon osaa:
- Liikunnan toimintaympäristössä toimiminen
- Yhdistyksessä toimiminen
Tutkinnon osat suoritat osoittamalla osaamisesi näytöissä, käytännön työtehtävissä seurassasi.
Lue lisää koulutuksestä tästä.
Lähde: Vierumäki
Johtaja-Tahko on valmennusohjelma, jossa opit johtamaan ihmisiä uudella ja innostavalla tavalla. Valmennamme yhteisöjen johtajia ja kehittäjiä löytämään parhaan osaamisensa. Hae mukaan 1.11.2024 mennessä!
Kehittäjä-Tahko-valmennusohjelma sopii sinulle, jos toimit päätoimisena seuratoimijana tai -kehittäjänä ja sinulla on käytännön kokemusta seuratoiminnan kehittämistehtävistä.
Valmennusohjelma sopii hyvin esimerkiksi:
- liikunnan ammattijohtajille
- urheilujärjestöjen, lajiliittojen ja urheiluseurojen johtajille
- muissa liikunta-alan esimies- ja projektitehtävissä toimiville
- liikunnasta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille yrittäjille, esihenkilöille ja johtajille
- muille koulutuksen teemoista ja itsensä kehittämisestä innostuneille.
Oppijalla on hyvä olla pohjana käytännön kokemusta johtamisesta ja kehittämistehtävistä.
Lue lisää koulutuksestä tästä.
Lähde: Vierumäki
Kiinnostaisiko sinua tukea urheilijoita manageroinnin keinoin? Oletko yrittäjähenkinen ja innostava urheiluihminen? Tule mukaan kehittämään osaamistasi urheilumanageroinnin peruskoulutukseen. Seuraava haku alkaa lokakuussa 2024!
Koulutus antaa opiskelijalle nykyaikaisen, monipuolisen ja käytännönläheisen kuvan urheilumanagerin työstä. Urheilumanagerin työllä tarkoitetaan tässä yhteydessä yksilön – yksilölajien urheilijan tai joukkuelajien urheilijan – joukkueen tai seuran urheilumanagerointia tai joukkuelajien urheilijan – managerointia. Koulutus antaa valmiudet itsenäiseen urheilumanagerointiin, oli roolisi sitten urheiluyhteisössä, yrittäjänä tai jossain muussa tehtävässä.
Koulutuksen kohderyhmänä ovat
- myyntityötä seuroissa tekevät tai seurojen palvelukseen aikovat
- myyntityötä yrityksissä tekevät
- urheilu-uransa jo lopettaneet tai lopettamassa olevat urheilijat
- yrittäjähenkiset, innovatiiviset, innostavat ja innostuneet urheiluihmiset
- eri urheiluyhteisöissä: alueilla, liitoissa, kunnilla tai yksityissektorilla toimineet tai toimivat henkilöt, joilla on jo manageroitavia tai jotka aloittavat suurella todennäköisyydellä managerin työt joko päätoimisesti tai jonkun muun tehtävän ohessa
Huomaathan, että liikunnan ja valmennuksen ammattitutkintoon liittyy hakijan terveyteen ja toimintakykyyn liittyviä vaatimuksia, joihin sinun tulee tutustua tästä ennen hakemista.
Urheilumanageroinnin peruskoulutuksen aikana suoritetaan liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon kaksi tutkinnon osaa. Ensimmäisessä tutkinnon osassa keskitytään oman toimintaympäristön tunnistamiseen ja urheilumanagerin työnkuvan sisäistämiseen. Toisessa osassa keskitytään urheilumanagerointipalvelujen ja myyntivalmiuksien kehittämiseen sekä oman urheilijan, seuran tai joukkueen tuotteistamiseen.
Lue lisää koulutuksestä tästä.
Lähde: Vierumäki
olympiakomitean koulutukset seuratoimijoille
Johda seurasi toimintaa uudella tasolla! Verkkokurssilla tutustut seuran hyvän hallinnon perusteisiin ja yhdistystoiminnan keskeisiin periaatteisiin. Kurssi sopii kaikille seuran toimijoille, erityisesti hallituksen jäsenille ja toimihenkilöille. Se on maksuton, kestoltaan noin 15 minuuttia, ja suoritettavissa osoitteessa oppimisareena.fi. Ota askeleita kohti parempaa seurahallintoa! Kurssin voi suorittaa Oppimisareena.fissä.
Lähde: Olympiakomitea
Nosta viestintätaitosi uudelle tasolle osallistumalla urheiluseuran viestinnän verkkokoulutukseen. Koulutus tarjoaa työkaluja ja varmuutta suunnitella ja toteuttaa viestintää urheiluseurasi toimijoiden kanssa. Koulutus antaa vinkkejä ja ideoita seuran viestinnän suunnitteluun, tapahtuma-, some- ja kriisiviestintään sekä tutustuttaa digitaalisiin työkaluihin. Koulutus on starttikurssi ja se sopii erityisesti aloitteleville viestijöille. Kurssin voi suorittaa Oppimisareena.fissä.
Löhde: Olympiakomitea
Seura työnantajana -verkkokurssi on suunniteltu erityisesti seuroille, jotka harkitsevat työntekijän palkkaamista. Kurssi auttaa seuraa ymmärtämään työnantajaroolin velvoitteita ja vastuita. Se on suunnattu seurahallinnossa toimiville ja kaikille, jotka haluavat oppia lisää työnantajuuden velvoitteista. Kurssin kesto on noin 20 minuuttia, ja sen voi suorittaa osoitteessa oppimisareena.fi.
Lähde: Olympiakomitea
muiden järjestöjen koulutukset seuratoimijoille
Et ole yksin -verkkokoulutus tarjoaa valmentajille ja muille urheiluseuroissa toimiville välineitä puuttua epäasialliseen käytökseen, häirintään ja väkivaltaan. Koulutuksessa käydään läpi aiheita kuten henkinen ja fyysinen väkivalta ja kiusaaminen, seksuaalinen häirintä, lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset, lastensuojelu ja itsemääräämisoikeutta vahvistava valmennus. Koulutus sisältää erilaisia harjoituksia ja tehtäviä. Verkkokoulutus on kaikille avoin ja ilmainen. Koulutus on suunnattu erityisesti urheiluseurojen valmentajille, työntekijöille ja vapaaehtoisille. Verkkokoulutus kestää noin tunnin ja voit suorittaa sen osissa. Verkkokoulutus vaatii kirjautumisen. Koulutus on suoritettavissa suomeksi ja englanniksi alla olevista linkeistä. Siirry koulutukseen tästä.
Lähde: Väestöliitto
Tämä verkkokurssi sopii kaikille valmentajille aloittelijoista kokeneempiin valmentajiin. Valmentajien lisäksi kurssia suositellaan henkilöille, jotka ovat lasten ja nuorten urheiluseuratoiminnassa mukana, kuten seuran johto ja huoltajat.
Verkkokurssi opastaa, miten voit harjoituksissa edistää ja tukea nuorten urheilijoiden mielen hyvinvointia. Nuori mieli urheilussa verkkokurssilla:
- Saat tietoa, miten voit valmentajana edistää lasten ja nuorten mielen hyvinvointia,
- Saat työkaluja harjoitustapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen,
- Saat johtolankoja mielen hyvinvointia edistävien toimintatapojen jatkuvaan arviointiin.
Verkkokurssi sisältää materiaalit: Hyvän harjoituksen tunnusmerkit ja Tarkistuslista valmentajalle.
Verkkokurssin pituus on noin 30 minuuttia. Siirry verkkokurssille alla olevasta linkistä. Kurssi aukeaa uuteen välilehteen.
Siirry verkkokurssille tästä linkistä.
Gå till webbkursen via denna länken.
Start the course from this link.
Lähde: Mieli ry
Syventävä verkkokurssi sopii kaikille valmentajille ja erityisesti kokeneemmille valmentajille, valmennuspäälliköille, ammattivalmentajille, valmentajien kouluttajille ja vastaavissa tehtävissä toimiville henkilöille. Verkkokurssin suorittamiseen menee noin 3 tuntia.
Kurssi opastaa ottamaan käyttöön Nuori mieli urheilussa -toimintatapoja, joita pitkäjänteisesti toteuttamalla valmentaja voi edistää nuorten urheilijoiden mielen hyvinvointia. Toimintatavat ovat sovellettavissa myös muiden ikäryhmien toimintaan.
Verkkokurssi sisältää materiaalit: Hyvän harjoituksen tunnusmerkit, Tarkistuslista valmentajalle, Valmentajan keskustelunavaukset, Nuorten pohdintatehtävät, kausisuunnitelma sekä Vanhemmat nuoren urheilijan mielen hyvinvoinnin vahvistajina.
Siirry verkkokurssille tästä linkistä.
Gå till webbkursen via denna länken.
Start the course from this link.
Lähde: Mieli ry
Lapsen oikeudet vapaa-ajalla ja harrastuksissa -verkkokoulutus herättää pohtimaan lapsen oikeuksien toteutumista lasten ja nuorten vapaa-ajalla ja harrastuksissa. Vapaa-ajan, leikin, kulttuurin, taiteen, virkistymisen, liikunnan ja levon merkitys on niin oleellista lapsen kasvulle ja kehitykselle, että ne on kirjattu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen lapsen oikeutena. Hyvä, lapsen oikeuksia kunnioittava harrastus- ja virkistystoiminta on kaikkien etu. Lapsi saa osakseen arvostusta, hän kehittyy, oppii ja viihtyy. Hän sitoutuu, kantaa vastuuta itsestään ja tekemisistään ja on reilu niin kavereilleen kuin ohjaajilleenkin.
Tämä koulutus herättää pohtimaan lapsen oikeuksien toteutumista lasten ja nuorten vapaa-ajalla ja harrastuksissa. Se on tukena kaikille, jotka toimivat ohjaajana tai valmentajana lasten tai nuorten harrastuksissa tai suunnittelevat tai päättävät lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnasta.
Koulutuksessa:
- Opit, mitä lapsen oikeudet tarkoittavat harrastuksissa, vapaa-ajalla ja nuorisotyössä.
- Ymmärrät lapsen oikeuksien kunnioittamisen ja edistämisen merkityksen lapselle tai nuorelle ja koko harrastusyhteisölle.
- Osaat tarkastella omaa ja organisaatiosi toimintaa lapsen oikeuksien näkökulmasta.
- Opit edistämään saavutettavaa, yhdenvertaista, osallistuttavaa ja turvallista vapaa-ajan toimintaa.
Koulutuksen kesto on noin 1-1,5 h. Kurssi on maksuton ja kaikille avoin. Siirry verkkokurssille alla olevasta linkistä.
Koulutukseen pääset tästä.
Lähde: HAUS kehittämiskeskus Oy
Häirintä urheilussa -nuorten verkkokurssi on suunnattu 13-25-vuotiaille, urheilutoiminnassa mukana oleville urheilijoille, urheilutoimijoille, valmentajille ja seuratoimijoille. Kurssi on ilmainen ja sen voi suorittaa myös osissa. Kurssia voi hyödyntää myös nuorille suunnatuissa koulutuksissa, kouluissa ja nuorten urheiluleireillä. Häirintä urheilussa -verkkokurssin aikana käydään läpi mitä on seksuaalisuutta loukkaava ja sukupuoleen perustuva häirintä. Kurssi tarjoaa työkaluja toimia, jos nuori kohtaa tai havaitsee häirintää urheilutoiminnassa. Lisäksi kurssin aikana pohditaan omien rajojen merkitystä osana hyvinvointia. Siirry koulutukseen tästä.
Lähde: Väestöliitto
Ehkäisevän päihdetyön verkkokurssi on tehty yhteistyössä Suomen Valmentajat ry:n ja A-klinikkasäätiön Dopinglinkin kanssa. Laajuudeltaan noin seitsemän tunnin maksuton kurssi tarjoaa ajantasaista ja monipuolista tietoa päihteistä sekä tukea ehkäisevän päihdetyön toteuttamiseen osana valmennus- ja urheiluseuratyötä. Kurssi on suunnattu erityisesti nuorten urheilijoiden kanssa työskenteleville valmentajille ja ohjaajille.
Kurssi koostuu seuraavasta viidestä osiosta:
- Terveyttä edistävä urheiluseura
- Päihteet
- Huumausaineet
- Doping
- Päihteettömyyden edistäminen urheiluseurassa
Verkkokurssi suoritetaan Suomen Valmentajat ry:n Priima -oppimisalustalla ja sen voi suorittaa täysin oman aikataulun ja tavoitteen mukaisesti. Rekisteröitymissivulle pääset suoraan alla olevasta linkistä. Rekisteröidyttyäsi saat ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen kirjautumistunnukset ja linkin verkkokurssin kirjautumissivulle.
Koulutukseen pääset tästä.
Lähde: Elämäni sankari ry
Kurssi on suunnattu erityisesti lasten ja nuorten urheilun parissa toimiville valmentajille ja muille urheiluseuratoimijoille.
- Mitä valmentajan on hyvä tietää urheilevan nuoren digipelaamisesta?
- Millaiset käytännön vinkit auttavat ehkäisemään älypuhelinten käyttöön liittyviä haittoja urheilevien nuorten arjessa?
Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksia tällä verkkokurssilla, joka tutustuttaa sinut nuorten digipelaamisen maailmaan sekä tarjoaa ajankohtaiset tietoiskut urheilevien nuorten rahapelaamisesta ja päihteiden käytöstä. Keskeinen osa kurssia on käytännön vinkit ja työkalut nuorten terveyttä ja hyvinvointia edistävään urheiluseuratoimintaan. Voit suorittaa verkkokurssin itsenäisesti haluamanasi ajankohtana. Kurssin kesto on noin 1-1,5 h. Kurssi on maksuton ja kaikille avoin. Siirry verkkokurssille alla olevasta linkistä.
Koulutukseen pääset tästä.
Lähde: Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Reilusti urheiluryhmässä verkkokurssi on tarkoitettu erityisesti aloittelevalle valmentajalle.
Kurssilla tarkastellaan, miten:
- urheiluryhmiin rakennetaan turvallista ilmapiiriä, jossa voi olla oma itsensä
- ehkäistään loukkaavaa kohtelua ja kiusaamista
- huomioidaan yhdenvertaisuuskysymykset
- valmentaja saa seuralta tukea vaikeissa tilanteissa
Miksi?
Urheiluharrastuksessa kaverit ja myönteiset yhteistyökokemukset ovat tärkeitä. Yksin jääminen tai loukkaava kohtelu ovat ikäviä syitä lopettamispäätökselle. Ilmapiiriin voi vaikuttaa. Siksi kannattaa kehittää urheiluryhmän käytäntöjä.
Mitä?
Tietoa ryhmäyttämisestä, kiusaamisen ehkäisemisestä, osallisuudesta ja yhdenvertaisuudesta.
Miten?
Verkkokurssin suorittaminen kestää noin tunnin. Kurssilla havainnollistetaan reilun valmentajan toimintaa lyhyiden tietotekstien, videoiden ja testien avulla.
Milloin?
Verkkokurssin voi suorittaa itsenäisesti omaan tahtiin. Jos seurassa sovitaan tietty ajanjakso, kurssi suoritetaan sen mukaisesti.
Kurssi on maksuton ja kaikille avoin. Kurssi on suoritettavissa myös ruotsiksi. Siirry verkkokurssille alla olevasta linkistä.
Siirry Reilusti urheiluryhmässä verkkokurssille tästä linkistä.
Gå till webbkursen via denna länken.
Lähde: Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Folkhälsan
Puhtaasti paras on verkkokoulutus, jonka avulla niin urheilijat, urheilijan tukihenkilöt kuin kaikki muutkin urheilutoimijat voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista. Koulutuksen sisältö perustuu Maailman antidopingsäännöstöön, joka tuli voimaan 1.1.2021.
Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen sisältö on jaettu kuuteen aihealueeseen, joissa on tietoa antidopingasioista Maailman antidopingsäännöstön ja Kansainvälisen koulutusstandardin sisältövaatimukset huomioiden. Koulutuksen suorittamiseen kuluu noin 35 minuuttia. Kurssin suorittamiseksi tulee loppukoe tehdä hyväksytysti. Hyväksytyn suorituksen päätteeksi saa diplomin, jonka avulla voi osoittaa suorittaneensa koulutuksen.
Verkkokoulutus sisältää seuraavat aihealueet:
- Antidopingsäännöstöt
- Dopingrikkomukset
- Dopingin seuraukset
- Kielletyt aineet ja menetelmät
- Erivapaudet
- Ravintolisät
- Dopingvalvonta
- Puhtaan urheilun periaatteet ja arvot.
Verkkokoulutuksen suoritus on voimassa kaksi vuotta. Vuoden 2021 alussa edellisen Puhtaasti paras -verkkokoulutuksen suoritukset nollaantuivat uuden säännöstön tullessa voimaan. Kaikkien tulee tehdä uusi päivitetty koulutus kokonaisuudessaan. Puhtaasti paras -verkkokoulutus on mahdollista tehdä myös ruotsiksi tai englanniksi.
Siirry Puhtaasti paras -verkkokoulutukseen tästä linkistä.
Lähde: Suomen Urheilun Eettinen Keskus
Reilusti paras on verkkokoulutus, joka auttaa niin urheilijoita ja urheilutoimijoita tunnistamaan kilpailumanipulaation ilmiönä sekä antaa työkaluja sen kohtaamiseen. Koulutuksen suorittaminen kestää noin 35 minuuttia. Kurssin suorittamiseksi tulee loppukoe tehdä hyväksytysti. Hyväksytyn suorituksen päätteeksi saa diplomin, jonka avulla voi osoittaa suorittaneensa koulutuksen.
- Reilusti paras -verkkokoulutus sisältää seuraavat aihealueet:
- Kilpailumanipulaatio ilmiönä
- Kilpailumanipulaation muodot
- Urheilijan ja urheilutoimijan houkuttelu
- Kilpailumanipulaation seuraukset
- Torjunta ja puuttuminen
- Oikeudet ja velvollisuudet
Reilusti paras -verkkokoulutus on tulossa suoritettavaksi myös ruotsiksi tai englanniksi.
Siirry Reilusti paras -verkkokoulutukseen tästä linkistä.
Lähde: Suomen Urheilun Eettinen Keskus
Kestävän Kehityksen toimintaohjelma (Agenda2030) pyrkii tukemaan kehitystä ja kasvua siten, että maapallomme säilyy myös tuleville sukupolville. Toimintaohjelman slogan kuuluu “Leave no one behind!”, ja siinä huomioidaan maapallon kantokyvyn vaikutukset ihmisen hyvinvointiin ja talouskasvuun vaikuttavina tekijöinä. Sosiaalinen, taloudellinen ja ympäristöllinen kestävyys kulkevat siis käsi kädessä. Kurssilla opit, kuinka liikuntaa voidaan käyttää YK:n Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen ja kuinka tavoitteet toimeenpannaan käytäntöön liikunta-alalla. Pääset koulutukseen tästä.
Lähde: Liike
Häiriintynyt syöminen ja syömishäiriöt ovat urheilijoilla valitettavan yleinen ongelma. Valmentajien rooli urheilijoiden häiriintyneen syömisen tunnistamisessa, asian puheeksi ottamisessa, urheilijan tukemisessa avun saamiseksi sekä syömishäiriöiden ennaltaehkäisyssä on merkittävä ja tärkeä. Valmentajat tarvitsevat kuitenkin tietoa ja osaamista voidakseen toimia oikein välillä erittäin vaikeissakin tilanteissa.
Oman Elämänsä Urheilija-projekti on tuottanut tähän tarpeeseen Urheilu ja syömishäiriöt -verkkokurssin urheiluvalmentajille.
Verkkovalmennuksessa käsitellään kattavasti muun muassa seuraavia asioita:
- Mitä urheilijan häiriintynyt syöminen ja syömishäiriöt ovat?
- Miksi urheilijoiden syöminen häiriintyy helposti?
- Mitä haittaa häiriintyneestä syömisestä, syömishäiriöistä ja energiavajeesta on urheilijan terveydelle ja suorituskyvylle?
- Miten urheilijan häiriintyneen syömisen voi tunnistaa?
- Mitä valmentajan tulisi tehdä, jos huomaa urheilijan syömiskäyttäytymisen häiriintyneen?
- Miten valmentaja voi ennaltaehkäistä syömishäiriöiden syntymistä?
Kurssi toteutetaan Howspace-alustalla. Kurssilla voi keskustella nimettömästi toisten kurssille osallistuvien valmentajien kanssa chat -toiminnon avulla. Chatissa voit myös kysyä mitä tahansa syömishäiriöihin liittyvää Syömishäiriökeskuksen asiantuntijoilta.
Kurssin suorittamiseen kannattaa varata aikaa kokonaisuudessaan 5-6 tuntia. Uusi kurssi alkaa aina kuukauden ensimmäisen päivänä (ei heinäkuussa), ja sen materiaalit ovat osallistujan käytössä yhden kalenterikuukauden ajan. Kurssin hinta on 88 euroa.
Lisätietoa saa täältä.
Lähde: Syömishäiriökeskus
-
Niklas Hagel
Seurakehittäjä
Sähköpostiosoite: niklas.hagel@scl.fi
Osaamisen kehittäminen (seuratoimijat)
Tähtiseuraohjelma
Olosuhdeasiat
Seurojen tukipalvelut
Lajiliiton palkitsemiset
Häirintäyhdyshenkilö