Cheerleadingin harrastajamäärä jatkoi kasvuaan vuonna 2024

Cheerleadingin harrastajamäärä jatkoi kasvuaan vuonna 2024! Valtakunnallinen harrastajamäärä kasvoi 12 % ja on nyt 15 800. Lajin harrastajamäärä on kasvanut koko 2000-luvun lukuun ottamatta vuosia 2020 ja 2021, jolloin koronapandemia käänsi harrastajamäärän väliaikaisesti laskuun. 

Lajin harrastajamäärä kasvoi vuonna 2024 kaikissa maakunnissa, joissa on cheerleadingtoimintaa. Cheerleadingseuroja sijaitsee 16 maakunnassa ja ne toimivat 17 maakunnan alueella. Suurinta kasvu oli Pohjanmaalla (+61%), Pohjois-Karjalassa (+35%) sekä Pohjois-Savossa (+21%). Pohjanmaan luvuissa näkyy myös Keski-Pohjanmaan harrastajat, sillä Kokkolassa ja Kannuksessa sijaitsevat cheerleadingjoukkueet ovat edustaneet vaasalaista Botnica Athletes seuraa vuodesta 2024 alkaen.  Maakunnista vain Kainuussa ja Ahvenanmaalla ei ole Suomen Cheerleadingliiton alaista lajitoimintaa.

On erittäin ilahduttavaa, että laji on kasvanut koko maassa. Haluamme rakentaa cheeryhteisöä, joka toimii elinvoimaisena koko Suomessa. Viime vuonna kasvu on keskittynyt erityisesti maakuntiin, joissa aiemmin on harrastettu lajia suhteessa vähemmän kuin muualla Suomessa. Tämä on merkki siitä, että kysyntää on ympäri Suomen. Kasvun hidasteina ovat pääasiallisesti sopivien harjoitusolosuhteiden sekä osaavien valmentajien löytyminen, kertoo Suomen Cheerleadingliiton seurakehittäjä Niklas Hagel. 

Määrällisesti eniten harrastajamäärä kasvoi Uudellamaalla (+383 harrastajaa), Pohjanmaalla (+206 harrastajaa) ja Pohjois-Pohjanmaalla (+180 harrastajaa). 

Harrastajamäärältään mitattuna lajia harrastetaan eniten suurissa kaupunkikeskuksissa ja lajin harrastajamäärästä lähes kolmannes (31 %) tuli Uudeltamaalta, 10 % Pohjois-Pohjanmaalta ja 8 % Pirkanmaalta.  Uudenmaan suhteellinen osuus harrastajamäärästä on laskenut kymmenessä vuodessa liki 11%.  

Suhteessa maakunnan asukasmäärään eniten harrastajia löytyy Päijät-Hämeessä (5,12 harrastajaa / 1000 asukasta), Etelä-Pohjanmaalla (4,63 harrastajaa / 1000 asukasta) ja Satakunnassa (3,78 harrastajaa / 1000 asukasta). Suhteessa vähiten harrastajia on hurjasta kasvuloikasta huolimatta Pohjois-Karjalassa (1,74 harrastajaa / 1000 asukasta kohden).  

– Maakuntia, joissa on väkilukuun suhteutettuna korkea harrastajamäärä, yhdistää toiminnan laajuus. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä sekä Satakunnassa lajia on mahdollista harrastaa viidellä paikkakunnalla ja Etelä-Pohjanmaalla peräti kuudella paikkakunnalla. Tämä kertoo siitä, että mahdollisuus aloittaa harrastaminen lähellä kotia on tärkeää. Yhdessä nykyisten jäsenseurojemme ja toiminnan aloittamisesta kiinnostuneiden seurojen kanssa tulemme tällä strategiakaudella laajentamaan lajitoimintaa useille paikkakunnille, jotta mahdollisimman monella lajista kiinnostuneella on mahdollisuus tulla matalalla kynnyksellä osaksi cheeryhteisöä, kommentoi seurakehittäjä Hagel.   

Kaiken kaikkia 11 maakunnassa tehtiin vuonna 2024 kaikkien aikojen harrastajamääräennätys, kun Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Kanta-Häme, Lappi, Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Päijät-Häme, Satakunta ja Varsinais-Suomi löivät omat alueelliset ennätyksensä uusiksi. Keski-Suomessa, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla, Pohjois-Savossa ja Uudellamaalla on tehty harrastajamäärän huipputulos vuosina 2019-2020 ennen koronapandemian alkua.  

– Lähes koko Suomen voidaan sanoa toipuneen koronapandemian harrastajamäärän notkahduksesta. Vain muutama maakunta on pandemiaa edeltäviä huippuvuosia jäljessä. Näissäkin maakunnissa toimii useita seuroja, joilla on uusia harrastajia jonoksi asti, mutta olosuhdetilanne ei anna periksi kasvattaa toimintaa. Kuntien olisi erittäin tärkeää herätä siihen, että lasten ja nuorten kiinnostuksen kohteet muuttuvat. Kuntien tulisi pystyä tarjoamaan olosuhteita paikallisille cheerleadingseuroille toiminnan toteuttamiseksi, jotta yhdenkään innokkaan kiinnostus liikuntaa kohtaa ei pääty harrastusryhmän jonotuslistalle, Hagel toteaa. 

10 suurinta cheerleadingseuraa vuonna 2024

  1. Northern Lights Cheerleading, Oulu (1098 jäsentä)
  2. Golden Spirit, Helsinki (1014 jäsentä)
  3. Helsinki Athletics Cheerleaders HAC, Helsinki (713 jäsentä)
  4. Jaguars Spirit Athletes, Jyväskylä (690 jäsentä)
  5. Funky Cheer Team Espoo, Espoo (666 jäsentä)
  6. Funky Team, Helsinki (647 jäsentä)
  7. Tampereen Pyrintö, Tampere (601 jäsentä)
  8. Spirit Shakin’ Cheerleaders, Tuusula (583 jäsentä)
  9. LCS Panthers, Lahti (575 jäsentä)
  10. Turun Cheerleadingseura Smash, Turku (530 jäsentä)

Suomen Cheerleadingliiton 60 jäsenseurasta harrastajamääräänsä onnistui lisäämään 44 seuraa, harrastajien määrä pysyi samana kuin vuotta aiemmin viidessä seurassa ja väheni 11 seurassa.  

suhteellisesti eniten cheerleadingin harrastajamäärää kasvattaneet seurat (harrastajamäärä 31.12.2o24)

  1. +169 % – Voimisteluseura Helsinki, Helsinki (94 harrastajaa) 
  1. +94 % – Bounce Espoo, Espoo (355 harrastajaa) 
  1. +37% – Lahti Elite Cheer Team, Lahti (352 harrastajaa) 

-Tavoittelemme 20 000 harrastajaa tällä strategiakaudella eli vuoden 2028 loppuun mennessä. Vaikka kasvutavoite on hurja, niin kysyntää on. Opetus- ja kulttuuriministeriön teettämän Harrastamisen Suomen mallin tuoreen selvityksen mukaan yli 10 000 peruskouluikäistä on kertonut yhdeksi toiveharrastuksistaan cheerleadingin. Esimerkiksi 4-6. luokkalaisten tyttöjen toiveharrastuksissa cheerleading sijoittuu liikuntaharrastuksista kolmanneksi, Hagel kertoo. 

Vuonna 2023 cheertanssitoimintaa löytyi 14 Suomen Cheerleadingliiton jäsenseurasta ja lajin harrastajia oli yhteensä 842. Edellisvuoteen verrattuna cheertanssitoimintaa järjestävien seurojen määrä kasvoi yhdellä ja harrastajamäärä 62 harrastajalla eli 8 %.  

6 suurinta seuraa cheertanssiharrastajamäärän mukaan vuonna 2024 

1. Northern Lights Cheerleading, Oulu (175 harrastajaa)
2. Kempeleen tanssi & voimistelu, Kempele (90 harrastajaa)
3.-4. Muuramen Syke, Muurame (82 harrastajaa)
3.-4. Helsinki Athletics Cheerleaders HAC, Helsinki (82 harrastajaa)
5. Cheer Stars, Kuopio (79 harrastajaa)
6. Turun Cheerleadingseura Smash, Turku (70 harrastajaa)

– On erittäin ilahduttavaa, että myös cheertanssin harrastajamäärät ovat pitkästä aikaa ottaneet selkeän kehitysaskeleen ylöspäin. Cheertanssissa kasvun esteenä eivät ole niinkään olosuhteet vaan ennemminkin valmentajien löytyminen. Moni seura on kertonut olevansa halukkaita aloittamaan myös cheertanssitoiminnan, jos vain sopiva ohjaaja alkeisryhmille löytyisi, Hagel kertoo. 

Miesharrastajien määrä cheerleadingissa oli 1,3 % ja cheertanssissa 0 %. 

– Ikävä kyllä joudun vuosittain toteamaan, että miesharrastajien määrässä ei ole tapahtunut suuria muutoksia suuntaan eikä toiseen, vaikka olemme joka vuosi pyrkineet kasvattamaan miesten ja poikien määrää lajiyhteisössä. Sukupuolten välisessä tasa-arvotyössä piilee lajissamme valtava potentiaali, jota ei olla onnistuttu hyödyntämään. Lajiyhteisönä meidän on mentävä peilin eteen ja katsottava, mikä on mennyt mönkään ja pohdittava yhdessä keinoja suunnan kääntämiseksi. Moni laji on tehnyt arvokasta ja pitkäjänteistä työtä parantaakseen naisten asemaa urheilussa. Meidän lajissamme tulisi suhtautua poikien ja miesten aseman kehittämiseen yhtä suurella pieteetillä. Tarvitsemme ideoita boksin ulkopuolelta ja rohkeutta lähteä kokeilemaan niitä, Hagel kommentoi.

Tiedot perustuvat seurojen vuoden 2024 seuratietolomakkeella Suomen Cheerleadingliitolle antamiin tietoihin. 

Lisätietoja

Lue lisää tästä aiheesta