”Olemme valinneet tehdä toimintaamme harrasteliikunta edellä”

Suomen Cheerleadingliiton strategisten teemojen joukossa on harrasteliikunnan vakiintuminen vahvaksi osaksi cheerleadingin lajikulttuuria.

Ympäri Suomen toimii jopa 60 Suomen Cheerleadingliiton (SCL) jäsenseuraa. Lähes kaikissa seuroissa tarjotaan harrasteliikuntaa, mutta SCL lähti selvittämään, mitkä seurat tekevät erityisiä toimia harrasteliikunnan eteen. SCL:n seurakehittäjä Niklas Hagelin kanssa yhteistyössä lähdimme selvittämään kolmelta eri  kokoiselta seuralta heidän toimiaan harrasteliikunnan eteen. Seuroiksi valikoitui helsinkiläinen Golden Spirit, lappeenrantalainen LOMA Cheerleaders sekä muoniolainen Muonion Naisvoimistelijat.

Ensimmäiseksi selvitimme, että millaista harrasteliikuntaa seurat tarjoavat. Kiinnostuimme siitä, mitkä ikä- ja kohderyhmät ovat erityisesti huomioitu tarjonnassa.

‘’Seuramme kaiken toiminnan lähtökohta on alusta alkaen ollut se, että meillä saa aina vain harrastaa, jos kisaaminen ei kiinnosta. Tarjoamme harrasteliikuntaa alkeisjoukkueiden jälkeen myös edistyneille eli laji pysyy kiinnostavana ja motivoivana myöhemminkin, vaikka ei haluaisi kilpailla. Harrastejoukkueita on mikroista aikuisiin asti, kaikissa ikäluokissa. Koko seuramme jäsenistöstä 2/3 ei kilpaile lainkaan’, kertoo LOMAn toiminnanjohtaja Mari Ruoho-Muinonen.

Golden Spiritin valmennuskoordinaattori Emma Nederström luonnehtii, miten harrasteliikunta tapahtuu käytännössä Golden Spiritin riveissä:

‘Harrasteliikuntaa tarjotaan seurassamme lähellä harrastajia kaupunginosatoiminnan muodossa laajasti ikään, sukupuoleen, taustaan tai varallisuustasoon katsomatta. Tuomme harrastuksen lähelle kotia järjestämällä kaupunginosatoimintaa viidellä eri alueella (Töölö, Käpylä, Herttoniemi, Kaarela, Tapuli). Harrastaa ja liikkua saa jokaisessa ikäryhmässä mikroista klassikoihin sekä jäähdytellä entisten SM-tason urheilijoiden joukkueessa’’. 

Muonion Naisvoimistelijat on monilajiseura, jossa harrasteliikunta nousee täysin eri tavalla keskiöön, kuin cheerleadingiin ja cheertanssiin erikoistuneissa seuroissa. Kaisa Kylä-Kaila, MNV:n cheerleading -valmentaja, hehkuttaa heidän laajaa tarjontaa:

‘’Muonion naisvoimistelijoissa on tarjolla monenlaista harrastetoimintaa! Meillä on mm. cheerleadingia 10-14 -vuotiaille, nuorten ja aikuisten tanssillista voimistelua, tanssia lapsista aikuisiin, ryhmäliikuntaa ja spinningiä’’. 

Harrasteliikunta vaatii konkreettisia tekoja

Yksi asia on selvää: harrasteliikunta ei synny tyhjiössä!

Lajimme profiloidaan herkästi täydeksi kilpaurheiluksi, joten seurat tekevät kovaa työtä laadukkaan harrasteliikunnan tarjoamiseksi. MNV, LOMA & GS; Mitä konkreettisia tekoja olette tehneet, jotta harrasteliikunta on juuri sellaisessa tilassa seurassanne, mitä se on nyt?

LOMA:n Ruoho-Muinonen yksinkertaisti tilanteen: ‘’Olemme valinneet tehdä toimintaamme harrasteliikunta edellä’’.

GS:n Nederström jakoi samat ajatukset ja konkretisoi myös markkinoinnin merkityksen harrasteliikunnassa:

‘’Mainostamme toimintaamme aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ja joukkueet järjestävät aktiivisesti avoimia harjoituksia joihin voi tulla matalalla kynnyksellä kokeilemaan. Järjestämme myös lähikouluille aktiivisesti näytetunteja’’.

LOMA ja GS huolehtivat, että harrasteliikuntaryhmien viikkotuntimäärä on maltillinen, jotta harrastajilla on matala kynnys sitoutua toimintaan ja mahdollisuus harrastaa myös muita lajeja. MNV:n Kylä-Kaila nosti myös laadukkaan valmennuksen roolin harrasteliikunnassa:

‘’Olemme onnistuneet saamaan osaavat ohjaajat remmiin, joka on iso tekijä onnistuneessa seuratoiminnassa’’. 

harrasteliikunta osana seurojen strategioita

Seurat strategioivat ahkerasti erilaisia tulevaisuuden visioita. Myös harrasteliikunnan eteen on satsattava, jotta seurat kykenevät tarjoamaan laadukasta toimintaa myös tulevaisuudessa. Mitä strategioita ja visioita teillä on?

‘’Tulevaisuuden visio on liikuttaa yhä useampaa harrastajaa ja mahdollisesti laajentaa kaupunginosatoimintaa uusiin kaupunginosiin kysynnän ja tarpeen mukaan. Visiomme on ”GS on kaikille” ja se ohjaa toimintaamme laajasti. Haluamme olla osa ratkaisua lasten ja nuorten liikkumattomuuteen. Laajentamalla tarjontaa yhä useammalle harrastajlle löytyy sopiva joukkue ja taso jossa liikkua ja harrastaa, taaten myös laadukkaan toiminnan’’, kertoo GS:n Nederström.

Laajentaminen on myös osana LOMA:n visioita:

‘’Olemme syksyllä 2024 käynnistäneet Cheerleadingia kaikille -hankkeen, jossa cheeriä viedään lähelle harrastajia Etelä-Karjalan kyliin. Hankkeen toisena osana on perustettu Special Cheer -joukkue, jossa erityistä tukea tarvitsevat pääsevät myös harrastamaan cheerleadingia. Toivomme kaikkien kyläryhmien sekä special cheerin löytävän vakiintuneen paikkansa myös hankevuoden jälkeen’’.

MNV:lle cheerleadingin lanseeraaminen osaksi harrastetoimintaa oli jo yksi merkittävä tulevaisuuden teko. Kylä-Kaila sanoitti, että joukkueen perustaminen tuo särmää ja sitouttaa toiminnan pitkäjänteiseen kehittämiseen.

Lopuksi seurat jakoivat vielä terkkuja ja ajatuksia omasta harrasteliikunnan tilanteesta:

’Meille on tärkeintä, että ihmiset liikkuvat. On mahtavaa, jos se tapahtuu cheerleadingin parissa. Haluamme harrastajiemme pysyvän terveenä ja kasvavan liikunnalliseen elämäntapaan ehjinä ja vahvoina. Tämän takia joukkueissamme on erityisen tärkeää progressio ja turvalliset taidot. Jokaiselle löytyy oman tasoinen joukkue, jossa kehittyä turvallisesti’’, kertoo LOMAn Ruoho-Muinonen. 

GS:n Nederström jakaa niin omia ajatuksia, kuin seuralle saapuneita palautteita:

‘’Saamme paljon kehuja siitä, että harrastaminen on monipuolista ja kaikille löytyy kaikkea. Meillä panostetaan aidosti isosti myös polun alkupäähän eikä ainoastaan edustustason joukkueisiin. Harrastepuolen toiminta pyörii meillä vahvasti vapaaehtoisvoimin ja olemme äärimmäisen onnekkaita, että meillä on sitoutuneita ja suurella sydämmellä tekeviä vapaaehtoisia toiminnassa mukana’’. 

MNV:n Kylä-Kaila hehkuttaa erityisesti maantieteellistä sijaintia ja sen suhdetta cheerleadingin mahdollisuuksiin Lapin maakunnassa – MNV onkin Suomen pohjoisin seura!

‘’Meidän seura erottuu mm. siinä, että olemme tiettävästi kolmas paikkakunta ja ainoa pieni kunta (2300 asukasta) koko Lapin maakunnassa, jossa voi harrastaa cheerleadingia! Tästä johtuen meillä on myös pitkät välimatkat kisoihin (n. 400km). Tämä on hyvä esimerkki siitä, että pienessäkin paikassa voi harrastetoiminnan kautta tavoitella omia unelmiaan’’.

nappaa vinkit harrastetoiminnan kehittämiseen!

  1. Vie toiminta lähelle harrastajia – mitä paremmin harrasteliikunta on saavutettavissa, sitä helpommin harrastajat lähtevät mukaan!
  2. Markkinointia myös harrasteliikuntaan! Kokeilutunnit kouluissa ja avoimet treenit eri ikätasoissa avartaa cheerleadingia eri ikäisille ja tasoisille harrastajille!
  3. Harrasteliikunta näkyvästi strategiaan. Pitkäjänteinen kehitystyö kantaa hedelmää.

Kiinnostaako cheerleadingin aloittaminen? Tutustu nettisivuilla lähimpiin cheerseuroihin!

Teksti: Kaapo Sevón

Artikkelissa mukana olleet seurat: Golden Spirit, LOMA Cheerleaders, Muonion Naisvoimistelijat

Lue lisää tästä aiheesta