Urheiluoppilaitoshaun lajiliittopisteytys uudistuu
Urheiluoppilaitokset ovat tarkoitettu maajoukkueisiin tähtääville tai siellä urheilevien cheerurheiijoiden opiskelupaikoiksi, joissa kansainväliselle huipulle tähtäävän urheilun yhdistäminen tavoitteelliseen opiskeluun on mahdollista. Toisen asteen urheilu- ja urheilupainotteiset oppilaitokset keräävät keväisin lajiliitoilta pisteytyksen hakijoiden urheilullisesta tasosta ja potentiaalista. Cheerleadingliitossa pisteytys tapahtuu tammi-maaliskuun aikana erillisellä lomakkeella, johon liitetään valmentajan lausunnot, sekä lajitaitovideolinkit. Oppilaitoksiin valitut urheilijat hyödyntävät oppilaitoksen tarjoamaa fysiikkaharjoittelua ja muita tukipalveluita osana monipuoliseksi ja terveeksi urheilijaksi kasvamista ja kehittymistä. Lajiharjoittelu toteutetaan seuraympäristössä ja kouluajalla tehty harjoittelu painottuu fysiikkatreeniin, joka taas mahdollistaa lajitaitojen harjoittelun, palautumisen ja loukkaantumisten ehkäisyn.
PISteytyksen käytänteitä ja painotuksia on uudistettu
Onko tavoitteenasi hakea urheilulukioon tai -ammattikouluun? Valmistaudu 18.2.2025 alkavaan hakuun ja tutustu pisteytyskäytänteisiin ja aloita videoiden kuvaus jo heti vuoden alussa.
– Päivitetyssä lajiliiton pisteytyksessä korostuvat urheilijan yksilötaidot ja – ominaisuudet. Painoarvoa saa mm. seuraympäristössä tehtyjen fysiikkatestien tulokset sekä cheerleadingissa akrobatiaosaaminen ja cheertanssissa tanssitekniset taidot. Stuntit tulee jatkossa suorittaa oman ikäluokan urheilijoiden kanssa ja tanssin lajiliikkeiden vaatimustasoa on tarkennettu, kertoo Suomen Cheerleadingliiton valmennuspäällikkö Nita Rikström.
– Pisteytysuudistusta on tehty yhdessä huippuvalmentajaverkoston sekä aikuisten ja junioreiden maajoukkuevalmennuksen kanssa syksyllä 2024 ja se päivittyy edelleen vuodelle 2026. Erityisesti cheertanssin puolelle tulee vielä 2026 isojan muutoksia, kun lajin fysiikkatestit saadaan vakiinnutettua kansallisesti. Hakuprosessista on haluttu tehdä yksinkertaisempi ja läpinäkyvämpi ja sen halutaan ohjaavan valintavaiheen valmentautumista seuratasolla. On nähty tärkeäksi, että youth- ja juniorivaiheessa panostetaan yksilön suorituskyvyn ja urheilullisen monipuolisuuden lisäämiseen. Panostus yksilön kehittämiseen, kertoo sekä valmennuksen resursseista ja osaamisesta, että yksilön motivaatiosta, Rikström lisää.
Urheiluoppilaitoksiin hakevien cheerurheilijoiden pisteytys tapahtuu liiton erillisen lomakkeen kautta. Pisteytys pohjautuu Olympiakomitean asettamiin lajiliittopisteytysperiaatteisiin, max. 5,0 pistettä. Lajiliiton lomakkeella tehty hakijan henkilökohtaisten valmentajien väh. kahden (2) lausunnot sekä urheilijan itsearvio ja lajitaitovideoiden linkit tulee lähettää välillä 20.12.2024-31.3.2025.
Lue lisää tästä aiheesta