Et ole yksin-palvelu

Cheerleading mukana häirinnän vastaisessa kampanjassa

Et ole yksin on Väestöliiton ja urheilujärjestöjen uusi palvelu. Tavoitteena on vähentää ja ennaltaehkäistä epäasiallista käytöstä ja häirintää urheilussa.

Urheiluharrastuksesta saa parhaimmillaan iloa, onnistumisia ja hyviä ystäviä. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa edistetään jokaisen oikeutta nauttia urheilusta turvallisesti sekä tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti. Oletko sinä kohdannut epäasiallista käytöstä tai häirintää urheilussa? Älä jää kokemuksesi kanssa yksin. 

Palvelu tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea ja neuvontaa urheilun parissa oleville nuorille, aikuisille, vanhemmille ja huoltajille. Hankkeella pyritään takaamaan, että jokainen voi harrastaa urheilua turvassa. Palvelu on valtakunnallinen ja ilmainen.

Et ole yksin on Suomen ensimmäinen tukipalvelu, josta seksuaalisen hyväksikäytön ja häirinnän, epäasiallisen käytöksen tai kiusaamisen kohteeksi joutunut urheilija voi saada apua.

Yhteydenottoihin vastaa aina Väestöliiton asiantuntija. Siinä ei kysytä yhteydenottajan nimeä tai muita tietoja. Puheluita ei nauhoiteta.

Mikäli epäasiallinen käytös tapahtuu auktoriteetin taholta, valta-aseman väärinkäyttö aiheuttaa voimakkaan särön luottamuksen ja turvallisuuden tunteelle. Seksuaalisen häirinnän tai väkivallan kohteeksi joutunut nuori voi kokea pelkoa, nöyryytystä, ahdistusta ja epäluottamusta muihin ihmisiin. Häirinnästä saattaa seurata fyysisiä oireita, keskittymis- ja koulunkäyntivaikeuksia, opintojen keskeytystä, sosiaalisia ongelmia, hermostuneisuutta, masennusta, unettomuutta, alkoholin tai päihteiden käyttöä.

Millaisissa tilanteissa voin ottaa yhteyttä?

  • Sinua on kiusattu tai haukuttu
  • Sinulle on vihjailtu, vitsailtu tai ehdoteltu niin että olostasi on tullut epämukava
  • Sinua on kosketeltu sinulle epämukavalla tavalla tai rajojasi muuten ei ole kunnioitettu
  • Sinua kohtaan on käytetty väkivaltaa
  • Sinua on painostettu käyttämään päihteitä
  • Sinulla on epämukava tai pelokas olo harrastuksessasi
  • Olet epävarma siitä onko sinua kohtaan toimittu väärin ja haluaisit jutella siitä jonkun kanssa