Kesän jälkeen valmiina uuteen kauteen
Syksy 2021 tuo mukanaan kauden aloituksen uudella kilpailukalenterin rytmityksellä. Kauden kulkuun muuttujia voi kuitenkin tuoda epävarma koronatilanne, mutta joka tapauksessa uudistuneet joukkueet aloittavat kouluvuoden rytmityksessä kulkevan kautensa elokuussa. Lue alta miten voit harrastajana, urheilijana tai valmentajana valmistautua syksyyn.
Suomen Cheerleadingliitto on julkaissut kauden raamit ja kilpailuiden aikaikkunat, jotka helpottavat kauden hahmottamista seuratoiminnassa ja kodeissa.
Harrastajille, urheilijoille ja kotiväelle muistiin:
- Hanki uuden kauden lisenssi ja vakuutus.
- Vahvista paikkasi seuran joukkueessa ja ota talteen seuran infot.
- Valmistaudu avoimin mielin uuteen kauteen ja mahdollisesti uuteen joukkueeseen.
- Tue omaa ja joukkueen kehitystä miettimällä, millä keinoilla pystyt olemaan läsnä mahdollisimman monissa harjoituksissa kauden aikana (uusi kausirakenne mukailee kouluvuoden loma-aikoja).
- Aloita harjoittelu nousujohteisesti ja maltillisesti, vaikka intoa varmasti olisikin heti oppia uutta ja harjoitella isoilla tehoilla.
Valmentajille vinkit kauden aloittamiseen ja suunnitteluun
- Ilmoittaudu maksuttomaan SCL Valmentajien kauden Kick Off:iin kuulemaan lajin ajankohtaisista valmennukseen liittyvistä teemoista.
- Aloita asteittainen harjoittelu ja tiedosta joukkueen taidollinen ja fyysinen taso (juniori-ikäisten fysiikkatestit)
- Aseta kauden väli- ja päätavoitteet yhdessä joukkueen ja valmennustiimin kanssa.
- Tee tarkka, mutta joustava suunnitelma siitä, miten tavoitteisiin päästään.
- Luo harjoituksiin henkisesti ja fyysisesti turvallinen ilmapiiri ja pidä huolta omasta palautumisesta.
Kausisuunnitelma, nousujohteisuus ja kesätauon hyödyntäminen
Yksihuippuinen harjoittelukausi mahdollistaa monipuolisen kehittymisen. Peruskunnon ja monipuolisen osaaminen rakentamisen sekä yksilön huomioiminen on mahdollista hyvällä suunnittelulla.
Harjoittelun haastavuutta ja kuormittavuutta lisätään uuden rytmityksen mahdollistamana hiljalleen ja asteittain. Liian kuormittava aloitus altistaa loukkaantumisille ja motivaation laskemiselle. Harjoitteluun vaihtelua, painopisteitä ja ärsykkeitä kannattaa vaihdella kauden edetessä, vaikka riittävistä toistomääristä täytyykin pitää kiinni. Sama lämmittelytapa tai kunto-osuus ei kehitä enää kuukausien jälkeen.
Harjoittelu kehittää ensisijaisesti niitä ominaisuuksia, joita harjoitetaan. Liikuntaharjoittelun vaikutuksia ei voi varastoida elimistöön, vaan harjoittelun on toistuttava säännöllisesti, jotta kehitystä tapahtuu. Jos harjoittelu lopetetaan kokonaan, saavutetut harjoitusvaikutukset vähenevät vähitellen. Kesän aikana on loistava tilaisuus liikkua monipuolisesti eri lajien parissa ja palautua edeltävästä kaudesta samalla, kun ylläpitää liikkuvaa elämäntapaa. Valmentaja, opi harjoittelun suunnittelusta lisää cheerleadingvalmentajan tason I ja II- koulutuksissa.
Keskustelu tämän aiheen ympärillä jatkuu facebookissa valmentajien verkostoryhmässä (kaikki jäsenseurojen valmentajat ovat tervetulleita ryhmään).
Reipasta ja aurinkoista kesää kaikille.
Lue lisää tästä aiheesta