Cheerleading on kuulunut Suomen Antidopingtoimikunnan (ADT) testattaviin lajeihin vuodesta 2005 alkaen. Ensimmäiset ADT:n testit cheerleadingissä on tehty syyskuussa 2006.
Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry (ent. Suomen Antidopingtoimikunta ry) vastaa koko dopingvalvonnasta Suomessa. SUEKin tehtäviä ovat antidopingtoiminta, kilpailumanipulaation torjunta, katsomoturvallisuuden ja -viihtyvyyden edistäminen sekä ajankohtaiset urheilun eettiset kysymykset. SUEK toimintaa ohjaavat arvot luotettavasti, oikeudenmukaisesti ja yhdessä.
Doping tarkoittaa, että urheilijoille annetaan tai että he käyttävät kiellettyjä aineita (esim. lääkeaineita), jotka kuuluvat WADA:n määrittelemiin lääkeaineryhmiin. Dopingiksi katsotaan myös veritankkaus sekä dopingnäytteiden farmakologinen, kemiallinen tai fysikaalinen manipulointi. Dopingiksi katsotaan lisäksi dopingtestistä kieltäytyminen tai sen pakoilu sekä dopingaineiden käyttöä urheilussa edistävä toiminta, esimerkiksi salakuljetus.
Dopingvalvonnan tarkoitus on:
- estää terveydelle vaarallisten ja/tai suorituskykyä parantavien aineiden ja menetelmien käyttö,
- turvata urheilijoiden oikeus reiluun ja puhtaaseen kilpailuun,
- puolustaa tulevaisuuden urheilun oikeudenmukaisuutta ja luotettavuutta sekä
- kunnioittaa urheilun ja lääketieteen etiikkaa.
Dopingtestejä suoritetaan kiellettyjen aineiden ja/tai menetelmien käytön toteamiseksi ja dopingrikkomukseen syyllistyneiden urheilijoiden rankaisemiseksi.
Suomen Cheerleadingliiton antidopingohjelma:
Muokattu antidopingohjelma hyväksyttiin syyskokouksessa 2006. Liiton uudistettu AD-ohjelma valmistui syksyllä 2016. AD-ohjelmasta on valmistettu erillinen urheilijan opas, joka on koottu urheilijan tarpeet huomioiden. Antidopingohjelma sekä urheilijanopas löytyvät seuraavista linkeistä:
Antidopingohjelma
Urheilijan opas
Antidoping ja kilpailumanipulaation ehkäisemisen koulutukset
Suomen cheerleadingliitto suosittelee kaikkia SM-tasolla, sekä kansainvälisissä kilpailuissa kilpailevia urheilijoita, valmentajia ja muita toimijoita suorittamaan SUEK:in Puhtaasti paras ja Reilusti paras koulutukset. Koulutuksia suositellaan myös alaikäisten urheilijoiden vanhemmille. Koulutukset ovat voimassa kaksi vuotta suoritusajankohdan jälkeen 1.1.2021 alkaen. Koulutukset löytyvät täältä.
Testaus:
Testaus suunnataan lajin aikuisten sekä junioreiden SM-tasolle. Testit ovat yllätystestejä ja niitä voidaan tehdä kilpailuissa, harjoituksissa sekä leireillä.
Kiellettyjen aineiden lista:
Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkaisee vuosittain ”Kielletyt lääkeaineet ja menetelmät urheilussa” -luettelon. Sen tarkoituksena on helpottaa urheilijoiden lääkeaineiden käyttöä ja antaa tähän liittyviä ohjeita. Luettelon voi hakea apteekeista tai ladata SUEKin sivuilta.
Vastuu lääkkeiden käytöstä on aina urheilijalla. Urheilija voi tarkistaa kaikki lääkeaineet SUEK:in KAMU-palvelusta, joka kertoo, onko lääkeaine tai menetelmä kielletty urheilussa tai kilpailussa. KAMU:un pääset täältä.
Tutustu eri toimijoiden ohjeistuksiin SUEKin sivuilla
Urheilijalle
Antidopingopas 2022
Lisätietoja antidopingasioista Suomen Cheerleadingliitossa antaa huippu-urheilukoordinaattori.