Antidoping

Cheerleading on kuulunut Suomen Antidopingtoimikunnan (ADT) testattaviin lajeihin vuodesta 2005 alkaen. Ensimmäiset ADT:n testit cheerleadingissä on tehty syyskuussa 2006.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry (ent. Suomen Antidopingtoimikunta ry) vastaa koko dopingvalvonnasta Suomessa. SUEKin keskeisiä toiminta-alueita ovat dopingtestaus, koulutustoiminta sekä kansainvälinen toiminta. Toiminnan arvot ovat eettisyys, oikeudenmukaisuus, laatu ja asiantuntijuus.

Doping tarkoittaa, että urheilijoille annetaan tai että he käyttävät kiellettyjä aineita (esim. lääkeaineita), jotka kuuluvat WADA:n määrittelemiin lääkeaineryhmiin. Dopingiksi katsotaan myös veritankkaus sekä dopingnäytteiden farmakologinen, kemiallinen tai fysikaalinen manipulointi. Dopingiksi katsotaan lisäksi dopingtestistä kieltäytyminen tai sen pakoilu sekä dopingaineiden käyttöä urheilussa edistävä toiminta, esimerkiksi salakuljetus.

Dopingvalvonnan tarkoitus on:

  • estää terveydelle vaarallisten aineiden ja menetelmien käyttö
  • estää suorituskykyä parantavien aineiden ja menetelmien käyttö
  • turvata urheilijoiden oikeutta reiluun ja puhtaaseen kilpailuun
  • puolustaa tulevaisuuden urheilun oikeudenmukaisuutta ja luotettavuutta
  • kunnioittaa niin urheilun kuin lääketieteen etiikkaa

Dopingtestejä suoritetaan kiellettyjen aineiden ja/tai menetelmien käytön toteamiseksi ja dopingrikkomukseen syyllistyneiden urheilijoiden rankaisemiseksi.

Suomen Cheerleadingliiton antidopingohjelma:
Muokattu antidopingohjelma hyväksyttiin syyskokouksessa 2006. Liiton uudistettu AD-ohjelma valmistui syksyllä 2016. AD-ohjelmasta on valmistettu erillinen urheilijan opas, joka on koottu urheilijan tarpeet huomioiden. Antidopingohjelma sekä urheilijanopas löytyvät seuraavista linkeistä:

Antidopingohjelma
Urheilijan opas

Testaus:
Testaus suunnataan lajin aikuisten sekä junioreiden SM-tasolle. Testit ovat yllätystestejä ja niitä voidaan tehdä kilpailuissa, harjoituksissa sekä leireillä.

Kiellettyjen aineiden lista:
Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkaisee vuosittain ”Kielletyt lääkeaineet ja menetelmät urheilussa” -luettelon. Sen tarkoituksena on helpottaa urheilijoiden lääkeaineiden käyttöä ja antaa tähän liittyviä ohjeita. Luettelon voi hakea apteekeista tai ladata SUEKin sivuilta.

Tilaa ADT:n uutiskirje omaan sähköpostiisi

Tutustu eri toimijoiden ohjeistuksiin SUEKin sivuilla
Urheilijalle
Seuroille

Lisätietoja antidopingasioista Suomen Cheerleadingliitossa antaa lajikoordinaattori.