Antidoping ja kilpailumanipulaatio

Suomen Cheerleadingliiton tavoitteena on vaalia puhdasta urheilua sekä taata kaikille jäsenilleen oikeus reiluun ja tasavertaiseen urheiluun ja kilpailuun.

ANTIDOPING

Cheerleading on kuulunut Suomen Antidopingtoimikunnan (nykyisen SUEKin) testattaviin lajeihin vuodesta 2005 alkaen. Ensimmäiset dopingtestit cheerleadingissä on tehty Suomessa syyskuussa 2006.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry (ent. Suomen Antidopingtoimikunta ry) vastaa koko dopingvalvonnasta Suomessa. SUEKin tehtäviä ovat antidopingtoiminta, kilpailumanipulaation torjunta, katsomoturvallisuuden ja -viihtyvyyden edistäminen sekä ajankohtaiset urheilun eettiset kysymykset. SUEK toimintaa ohjaavat arvot luotettavasti, oikeudenmukaisesti ja yhdessä.

Doping tarkoittaa, että urheilijoille annetaan tai että he käyttävät kiellettyjä aineita (esim. lääkeaineita), jotka kuuluvat WADA:n määrittelemiin lääkeaineryhmiin. Dopingiksi katsotaan myös veritankkaus sekä dopingnäytteiden farmakologinen, kemiallinen tai fysikaalinen manipulointi. Dopingiksi katsotaan lisäksi dopingtestistä kieltäytyminen tai sen pakoilu sekä dopingaineiden käyttöä urheilussa edistävä toiminta, esimerkiksi salakuljetus.

Dopingvalvonnan tarkoitus on:

  • estää terveydelle vaarallisten ja/tai suorituskykyä parantavien aineiden ja menetelmien käyttö,
  • turvata urheilijoiden oikeus reiluun ja puhtaaseen kilpailuun,
  • puolustaa tulevaisuuden urheilun oikeudenmukaisuutta ja luotettavuutta sekä
  • kunnioittaa urheilun ja lääketieteen etiikkaa.

Dopingtestejä suoritetaan kiellettyjen aineiden ja/tai menetelmien käytön toteamiseksi ja dopingrikkomukseen syyllistyneiden urheilijoiden rankaisemiseksi.

Suomen Cheerleadingliiton antidopingohjelma:
SCL_ANTIDOPINGOHJELMA_2023

 

Antidoping ja kilpailumanipulaation ehkäisemisen koulutukset

Suomen cheerleadingliitto velvoittaa kaikkia SM-tasolla, sekä kansainvälisissä kilpailuissa kilpailevia urheilijoita, valmentajia ja muita toimijoita suorittamaan SUEK:in Puhtaasti paras – ja Reilusti paras -koulutukset. Koulutuksia suositellaan myös alaikäisten urheilijoiden vanhemmille. Koulutukset ovat voimassa kaksi vuotta suoritusajankohdan jälkeen 1.1.2021 alkaen. Koulutukset löytyvät täältä.


Kiellettyjen aineiden lista:

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkaisee vuosittain ”Kielletyt lääkeaineet ja menetelmät urheilussa” -luettelon. Sen tarkoituksena on helpottaa urheilijoiden lääkeaineiden käyttöä ja antaa tähän liittyviä ohjeita. Luettelon voi hakea apteekeista tai ladata SUEKin sivuilta.

Vastuu lääkkeiden käytöstä on aina urheilijalla. Urheilija voi tarkistaa kaikki lääkeaineet SUEK:in KAMU-palvelusta, joka kertoo, onko lääkeaine tai menetelmä kielletty urheilussa tai kilpailussa. KAMU:un pääset täältä.

Tutustu eri toimijoiden ohjeistuksiin SUEKin sivuilla
Urheilijalle
Antidopingopas 2024

 

Kansainvälinen erivapausmenettely
Tutustu kansainvälisen lajiliiton erivapausmenettelyyn ja hakemukseen täältä. 


Lisätietoja
Lisätietoja antidopingasioista Suomen Cheerleadingliitossa antaa huippu-urheilukoordinaattori.

 

KILPAILUMANIPULAATIO

Kilpailumanipulaation torjuntaohjelma linjaa ohjeista ja vastuista, joita noudatetaan kilpailumanipulaation ehkäisemiseksi. Merkittävässä roolissa tässä työssä on eri toimijoiden kouluttaminen, tietoisuuden lisääminen sekä valvontavastuut, jotka määritellään korruption vastaisessa ohjelmassa ja tuomariohjeissa.