Teosto- ja Gramex-sopimus

Musiikin julkinen esittäminen

Jos kilpailuissa, harjoituksissa tai muissa tilaisuuksissa esitetään musiikkia, on tapahtuman järjestäjä velvollinen maksamaan korvausta musiikin tekijöille, esittäjille, kustantajille ja tuottajille.

Olympiakomitea, Teosto ja Gramex ovat sopineet keskitetysti musiikin esittämiseen liittyvistä tekijänoikeuskorvauksista.

Sopimusten numerot:

  • Teosto-sopimuksen numero on 70014878
  • Gramex-sopimuksen numero on LII040

Sopimukset koskevat alla mainittuja liittoja ja niiden jäsenseuroja ja joukkueita sekä liikunnan ja urheilun aluejärjestöjä niiden omassa toiminnassaan. Olympiakomitea on sopinut liittojen kanssa maksuosuuksista.

Mukana olevat yhteisöt. Sopimuskausi on kaksivuotinen 2022-2023.

Kun musiikin käyttö on sopimuksen mukaista, ei lajiliittojen, seurojen tai joukkueiden tarvitse hakea erillisiä lupia tai maksaa erillisiä korvauksia Teostolle tai Gramexille.

Sopimukset antavat liitoille ja seuroille oikeuden käyttää musiikkia järjestämässään:

  • Liikunta- ja urheilutoiminnassa, esimerkiksi kilpailuissa, harjoituksissa, kilpailu- ja harjoitusalueella sekä liikunta- ja urheilutapahtumissa
  • Pienimuotoisissa oheistapahtumissa, esimerkiksi myyjäisissä, juhlissa ja illanvietoissa, näytöksissä sekä leiritilaisuuksissa

Sopimukset edellyttävät, että on kyse:

  • Yhteensä alle 15 000 hengen liikunta- ja urheilutapahtumasta
  • Yhteensä alle 200 hengen oheistapahtumasta
  • Liiton, seuran tai joukkueen järjestämästä tapahtumasta, toiminnasta tai tilaisuudesta

Huom. Sopimukset eivät kata kaikkea musiikin esittämistä, esimerkiksi elinkeinotoimintaa, ammattimaisia esiintyjiä, musiikin verkkokäyttöä, suoratoistopalveluita (esim. Spotify) eikä huvitilaisuuksia.

Pitääkö Olympiakomitean alaisten urheiluseurojen hankkia lupa, kun musiikkia hyödynnetään striimauksessa?

Striimaus urheilujärjestöjen sopimuksella ei ole mahdollinen. Teostolla ja Gramexilla on omat, toisistaan eroavat ohjeistukset striimaukseen. Tarkista aina ajankohtainen tilanne Teoston sivuilta.

Olympiakomitean Help Desk antaa lisätietoja musiikkisopimuksista. Ota yhteyttä Help Deskiin (lomake).

Lähde: Olympiakomitea