Harjoitettavuuskartoitus (Olympiakomitea 2023->) toimii valmentajalle yhtenä ”kenttätestinä”, joka antaa informaatiota urheilijan urheilullisuudesta sekä harjoitettavuudesta.
Kohderyhmänä harjoitettavuuskartoituksessa ovat pääsääntöisesti valintavaiheen (+15v.) urheilijat. Osa testeistä sopii myös youth-vaiheeseen. Harjoitettavuuskartoitus on jatkoa valtakunnalliselle soveltuvuuskokeelle, joka tehdään ensimmäisen kerran silloin, kun nuori urheilija hakee yläkouluun. Harjoitettavuuskartoitus on helppo ja nopea toteuttaa ja sillä on hyvä toistettavuus. Kartoituksella haetaan urheilijan harjoitettavuutta, ei maksimisuorituskykyä. Kartoituksen myötä urheilijasta syntyy karkea harjoitettavuusprofiili, joka toimii myös yhtenä harjoittelua ohjaavana tekijänä.
Kartoituksen arviointi tapahtuu värikoodein
- Punainen = Testattavassa osa-alueessa on huomioitavia rajoitteita harjoitettavuuteen
- Keltainen = Testattavassa osa-alueessa on kehitettävää
- Vihreä = Testattava osa-alue ei aseta rajoitteita harjoitteluun
Tarpeen vaatiessa (esim. punainen arvio) voi valmentaja hakea konsultaatioapua asiantuntijoilta, jotka arvioivat urheilijan tilanteen tarkemmin.
Kestävyyttä testeissä ei testata eikä määritellä erikseen, koska sen suhteen erot lajeittain ovat liian isot, jotta yleisten minimien laittaminen olisi järkevää.
Cheerleadingissä kestävyyden mittaamiseen käytetään esim. sukkulajuoksu-/piip-testiä ja move-taulukon pisteytystä. Huippuvaiheessa tavoitellaan + 50ml/kg/min Vo2max suorituskykyä (urheilijanpolku scl.)
Harjoitettavuuskartoituksen tulokset auttavat urheilijaa ymmärtämään oman tasonsa. Tuloksia voidaan käyttää myös osittain ominaisuuksien kehittymisen seurantatyökaluna.
Kartoitus on suositeltavaa toistaa 2-3 krt/vuodessa.
Harjoitettavuuskartoituksen tuloslomakkeen voit ladata materiaalipankista(ulkoinen linkki).
Ennen vuotta 2024 ollut käytössä liiton peruskuntotestit->
Tarve Peruskuntotestit – oppaalle perustuu Suomen Cheerleadingliiton visioon, jossa menestyvä
huippu cheerleading rakentuu turvalliseen yhdessä tekemiseen,
tavoitteellisuuteen ja vahvaan osaamiseen.
- Peruskuntotestit
- Kestävyyssukkulajuoksu_piip-testi_protokolla-1
- Kenttätestien tulokset seuroille
- Ominaisuustestin tuloskortti
- piip testi viitearvot (Hyvinkään kaupunki)
Jos testeistä herää kysymyksiä, voitte olla yhteydessä valmennuspäällikköön: nita.rikstrom@scl.fi