Uutiset > Yleinen > Suomen Cheerleadingliitto Paralympiakomitean jäseneksi ja mukana soveltavan liikunnan verkostossa

Suomen Cheerleadingliitto Paralympiakomitean jäseneksi ja mukana soveltavan liikunnan verkostossa

Suomen Cheerleadingliitto (SCL) hyväksyttiin Paralympiakomitean jäseneksi 18.1.2024. Jäsenyyden myötä SCL sitoutuu kehittämään cheerleadingin monimuotoisuutta ja edistämään lajin inklusiivisuutta – ja tähän tavoitteeseen sitoudumme aidosti. SCL oli järjestämässä ensimmäistä kertaa soveltavan liikunnan verkostoa yhdessä Suomen Voimisteluliiton kanssa 16.-17. elokuuta. Kisakalliossa järjestetyssä verkostossa soveltavan voimistelun, cheerleadingin ja taitoluistelun valmentajat pääsivät jakamaan omaa osaamistaan sekä verkostoitumaan ja virkistäytymään. Tilaisuudessa omaa osaamistaan jakoivat myös Suomen Paralympiakomitea sekä Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. 

– Verkostopäivien osalta kaikki odotukset täyttyivät ja ylittyivät. Saimme hyviä esimerkkejä voimistelu- ja taitoluisteluvalmentajilta soveltavan cheerleadingin kehittämiseksi. Koin, että kun pääsimme vaihtamaan vapaasti ajatuksia niin siitä syntyi monia ideoita, joita voimme soveltaa meidän lajissamme, kommentoi Suomen Cheerleadingliiton valmennusosaamisen kehittäjä Jenni Salomäki. 

-Meillä on nyt entistä selkeämpi näkymä, siitä miten voimme tehdä cheerleadingista ja cheertanssista aidosti saavutettavia harrastuksia, niin että jokainen lajeista innostuva pääsee mukaan toimintaan. Vaikka matka on vielä pitkä, niin ensimmäiset askeleet on otettu. Verkostopäivien aikana vahvistui myös käsitys siitä, että lajirajat ylittävä yhteistyö sekä tiivis vuoropuhelu asiantuntijaorganisaatioiden kanssa ovat onnistumisen tärkeimmät avaimet, kertoo Suomen Cheerleadingliiton seurakehittäjä Niklas Hagel.  

Verkostopäivien huipennuksena toimi Virpi Ylikorven ja Jenni Salomäen pitämä cheerleadingin näytetunti rytmisen voimistelun special olympics -leirillä, jossa yli 40 specialurheilijaa pääsivät kokeilemaan lajia. 

– Tarjoamalla soveltavaa cheerleadingia seura voi houkutella uusia jäseniä, ja laajentaa toimintaansa. Näenkin, että soveltavan cheerleadingin aloittaminen on investointi, joka hyödyttää sekä seuraa että valmentajia monin tavoin. Soveltava cheerleading tuo lajiin mukaan ihmisiä, joilla on erilaisia tarpeita ja kykyjä. Tämä tukee myös yhdenvertaisuutta ja inkluusiota, kommentoi Golden Spiritin Cupids-joukkueen valmentaja ja verkostopäiville osallistunut Virpi Ylikorpi. 

 – Soveltavan cheerleadingin valmentaminen tarjoaa valmentajille mahdollisuutta kehittää taitojaan, joita voi hyödyntää muidenkin ryhmien valmennuksessa. Itse koen, että soveltavan ryhmän valmentaminen tuo valmentajille myös merkityksellisyyden tunnetta ja lisämotivaatiota, Ylikorpi jatkaa.  

 

Suomen Cheerleadingliiton konkreettiset toimet 

  • Analysoimme lajikulttuuria saavutettavampi harrastus -suositusten näkökulmasta ja suunnittelemme konkreettiset toimenpiteet lajikulttuurimme kehittämiseksi.
  • Tiivistämme yhteistyötä Suomen Voimisteluliiton kanssa koskien soveltavan liikunnan valmentajien koulutusta sekä verkostoitumista.  
  • Aloitamme yhteistyön Paralympiakomitean kanssa tähtiseuraohjelman osalta ja lajiliitolla on mahdollisuus pyytää myös Paralympiakomiteaa mukaan tähtiseura-auditointeihin, joissa käsitellään soveltavaa liikuntaa. 
  • Tarkennetaan ja yhtenäistetään soveltavan liikunnan termistöä  
  • Kiinnitetään huomiota, että Suomen Cheerleadingliiton viestinnässä näkyy harrastajien monimuotoisuus. 

 

Miten edistää soveltavaa cheerleadingia omassa seurassasi:  

  • Tutustu saavutettavampi harrastus -suosituksiin Suomen lastenkulttuurikeskusten nettisivuilla ja pohdi miten ne toteutuvat tällä hetkellä omassa seurassasi ja miten voisit niiden toteutumista edistää. Lue lisää! 
  • Soveltavan liikunnan käynnistämiseen on tarjoilla erilaisia taloudellisia tukimuotoja, kuten Opetus- ja kulttuuriministeriö seuratuki tai Suomen Paralympiakomitean ja Tukilinja-säätiön Startti-stipendijärjestelmä. Lue lisää taloudellisesta tuesta.
  • Mikäli seurallanne on jo soveltavaa cheerleadingtoimintaa liittykää Suomen Paralympiakomitean jäseneksi, jolloin pääsette myös Paralympiakomitean jäsenpalvelujen piiriin. Lue lisää.
  • Ilmoittaudu mukaan Meitä on moneksi – erilaisten liikkujien huomioiminen ryhmässä ja liikunnan soveltaminen -koulutukseen, jonka operoi Suomen Voimisteluliitto. Osallistumismaksu on 60€/hlö. 
  • Mikäli soveltavan cheerleadingin tai cheertanssin toiminnan aloittaminen omassa seurassa kiinnostaa ja kaipaat sparrausta, ole yhteydessä lajiliiton seurakehittäjään tai valmennusosaamisen kehittäjään. 
  • Lähde rohkeasti ja ennakkoluulottomasti edistämään yhdenvertaisempaa cheerleadingia ja cheertanssia. Innostuksella ja halulla oppia pääsee pitkälle!