Naisten cheerleadingmaajoukkue valitaan ensi viikonloppuna – tulossa kaikkien aikojen tasokkaimmat karsinnat

Suomen naisten cheerleadingmaajoukkue kevään 2020 MM-kilpailuihin valitaan tulevana viikonloppuna Vierumäellä maajoukkuekarsinnassa, joka järjestetään maajoukkuerinkilierin yhteydessä. Joukkueeseen on ehdolla liki 50 urheilijaa. Kaksipäiväisestä karsinnasta enteillään kaikkien aikojen tasokkainta.

– Odotamme erittäin kovatasoista karsintaa. Jo pelkästään vanhoja maailmanmestareita hakee niin paljon, että kaikki eivät tule mahtumaan uuteen joukkueeseen. Sen lisäksi on uusia, taitavia hakijoita, kertoo joukkueen päävalmentaja Maria Wahlroos.

Vuosi sitten nähtiin historian suurimmat maajoukkuekarsinnat, jossa liki 70 urheilijaa tavoitteli maajoukkuepaikkaa. Tänä vuonna karsivia urheilijoita on vähemmän, sillä karsintaan osallistumisen kriteereitä on nostettu ja siten karsivien urheilijoiden taso on jo lähtötilanteessa entistä tasaisempi. Tänä vuonna joukkueeseen valitaan 28 urheilijaa, joka on 4 vähemmän kuin edellisvuonna.

– Teemme vielä viimeiset strategiset päätökset ennen karsintaa, jotta selkeytyy, minkälaisen profiilin valitsemme joukkueelle, ja teemme urheilijavalinnat sitten sen perusteella. Valinnasta tulee vaikea ja se tulee herättämään paljon tunteita. Toisaalta näin valitsijan silmin tilanne on erittäin herkullinen, Wahlroos jatkaa.

Suomen cheernaiset ovat voittaneet kaksi maailmanmestaruutta putkeen vuosina 2018 ja 2019. Kolmatta maailmanmestaruuttaan joukkue tavoittelee 28.4.-29.4.2020 Yhdysvaltojen Orlandossa.

– Maailmanmestaruuden voittaminen ei ole koskaan helppoa ja se vaatii paljon fiksua työntekoa läpi vuoden. Jotain uutta ja ennennäkemätöntä on myös tarkoitus tuoda ensi vuoden kilpailuohjelmaan. Aiemmin olemme pitäneet kiinni myös siitä, että urheilijat muistavat levätä riittävästi, ja siihen olemme tänä vuonna taas tuomassa lisää työkaluja, Wahlroos kommentoi.

Maajoukkueen valmennustiimi pysyy muuttumattomana, kun maajoukkueen päävalmentajana jatkaa keväällä 2019 Maailman paras cheerleadingvalmentaja -palkinnon pokannut Maria Wahlroos yhdessä Krista Allisen ja Hannan Salon kanssa. Ulkomaalaisvahvistusta valmennustiimiin tuo Yhdysvaltalainen Mark Coleman.

– Mielestäni osaamme käyttää hyväksi kaikkien valmentajien omia vahvuuksia ja saimme viime vuonna joukkueelta palautetta siitä, miten hyvin meidän hyvä yhteishenki välittyi joukkueeseen. Me olemme kaikki aika erilaisia valmentajia ja se on meidän suuri etu! On erittäin suuri kunnia saada valmentaa niin taitavien, ahkerien ja suurella intohimolla työtä tekevien valmentajien kanssa, Wahlroos hehkuttaa.

Suomen Cheerleadingliitto ry tiedottaa maajoukkueeseen valituista urheilijoista karsintaleirin ja urheilijasopimusten allekirjoittamisen jälkeen.

Miesurheilijoiden määrä kasvussa cheerleadingissa – viime vuonna kasvua liki 10%

Tampereen Dream Teamin Predators-joukkue SM-kilpailuissa. Kuva: Tero Wester

Cheerleadingin voimakas kasvu näkyi vuonna 2018 myös miesurheilijoiden lukumäärän kasvuna. Vuoteen 2017 verrattuna miesurheilijoiden määrä kasvoi lähes 10% selviää Suomen Cheerleadingliiton lisenssitilastoista. Sekacheerleadingin harrastajamäärän kasvu näkyi myös liiton koordinoimalla Coed Camp -leirillä, joka keräsi roimasti enemmän osallistujia viime vuoteen verrattuna. Sekajoukkueiksi kutsutaan joukkueita, joissa samassa joukkueessa urheilee niin mies- kuin naisurheilijoita.

– Tämän vuoden Coed Campille osallistui ennätyksellisesti yli 50 osallistujaa. Leiri oli loppuunmyyty ja enemmänkin tulijoita olisi ollut. Leiri herätti myös kansainvälistä kiinnostusta, kertoo liiton lajikoordinaattori Jani Järvelin.

Coed Camp -leiri keräsi yli 50 urheilijaa Vierumäelle. Kuva: Nita Rikström

 

Coed Camp keskittyy paristunttien harjoitteluun ja on tarkoitettu kaiken tasoisille paristunttaajille. Muutaman viikon päästä jatkuvat maajoukkuerinkileiritykset, joissa edistyneemmät urheilijat jatkavat harjoittelua. Maajoukkuerinkileirillä harjoitellaan stunttien lisäksi muun muassa akrobatiataitoja ja oheisharjoitteluna painonnostoa.

– Maajoukkuerinkileiritykset tähtäävät syksyllä 2020 ensimmäisen kerran koottavaan liittovetoiseen, yksilöistä valittavaan, sekamaajoukkueeseen. Tähän asti MM-kilpailuissa Suomea on edustanut kunniakkaasti kyseisen vuoden kulloinenkin Suomen mestari, Järvelin kertoo.

Suomi on perinteisesti menestynyt myös sekacheerleadingissa. Aikuisten sekamaajoukkue on napannut MM-kilpailujen pronssimitalin vuonna 2013 ja kolme kertaa peräkkäin vuosina 2015-2017. Vuonna 2011 Mika Pennanen ja Mija Schrey voittivat paristunt-sarjan MM-kultaa.

– Coed Campin yhteydessä järjestimme myös sekacheerleadingin vaikuttajien ideapäivän, jossa pohdittiin tavoitteita ja konkreettisia toimia sekacheerleadingin kehittämiseen niin harraste- kuin huippu-urheilutasollakin, Järvelin jatkaa.

– Sekacheerleadingissa elää vahva kultainen MM-unelma, jonka täyttämiseksi alamme tekemään töitä entistä kovemmin niin seura- kuin liittotasolla. Liittovetoinen sekamaajoukkue on vain yksi konkreettinen toimi unelmien täyttämiseksi, Järvelin kertoo.

Vuonna 2018 lisensoituja miesurheilijoita urheili 22 cheerleadingseurassa kaikilla viidellä liiton aluejaon mukaisella alueella. Keskimääräinen cheerleadingin miesurheilija on 25-vuotias ja asuu Helsingissä, Vantaalla tai Tampereella.

Funky Team Gorillaz on hallitseva Suomen mestari joukkue. Kuva: Tero Wester

 

Suomen cheerleadingseurat hakevat valmentajia syksyksi

Yli kaksikymmentä suomalaista cheerseuraa etsii valmentajia syyskaudelle. Suomen Cheerleadingliitto kokosi avoimet valmentajarekrytoinnit uuteen valmentajahakukarttaan.

– Monet nuoret ovat saaneet kesällä opiskelupaikan ja vaihtavat paikkakuntaa juuri alkusyksystä. Yksi kampanjan suurimmista tavoitteista on saada aktivoitua muuttajat mukaan uuden kotikaupunkinsa cheertoimintaan, kertoo liiton seurakehittäjä Niklas Hagel.

Yli 20 % valtakunnallinen vuosittainen harrastajamäärien kasvu on luonut Suomen cheerseuroihin kovan paineen uusien valmentajien löytämiseen. SCL:n keväällä tekemässä seurakyselyssä jopa 75% cheerseuroista ilmoitti pyrkivänsä löytämään uusia valmentajia.

– Koska kyseessä on valtakunnallisesti lähes kaikkia cheerseuroja yhdistävä haaste, näen liiton roolin tässä merkittävänä. Tehtävämme on yhdessä seurojen kanssa rohkaista cheervalmennuksesta kiinnostuneita mukaan valmennustoimintaan. Meillä on myös jatkuvasti kehittyvä, yksi maailman parhaimmista, lajin koulutusjärjestelmistä, jonka avulla pystymme kehittämään niin uusien kuin vanhojenkin valmentajien osaamista, Hagel sanoo.

Suomen Cheerleadingliitto testaa valmentajahakukarttaa nyt ensimmäistä kertaa. Seurakehittäjä Hagelin mukaan kampanja saattaa saada jatkoa, mikäli pilottikampanja onnistuu.

– Lajin kiinnostus vain kiihtyy vuosi vuodelta kansainvälisen menestyksen ja näkyvyyden myötä. Tarvitsemme vastaavanlaisia palveluita ja kampanjoita tukemaan seurojen valmentajarekrytointia myös jatkossa. Syksyllä keräämme palautetta seuroilta ja ideoimme uusia tapoja tehostaa valmentajarekrytointeja, Hagel kertoo.

Uuden valmentajahakukartan löydät tästä.