SCL hallituksen kokoustiedote 9/2020

Suomen Cheerleadingliiton hallitus on kokoustanut tiivistetyllä aikataululla koronaviruspandemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi ja piti vuoden yhdeksännen kokouksensa torstaina 2. huhtikuuta. Kokouksessa päätettiin kesäkuulle suunnitellun Summer Cheer Cup -kilpailun perumisesta, siirretyn kevätkokouksen uudesta päivämäärästä sekä tarkistetalousarviosta vuodelle 2020.

Summer Cheer Cup -kilpailu on peruttu

Kesäkuulle suunniteltu Summer Cheer Cup -kilpailu perutaan. Hallitus myös päätti pitäytyä jo maaliskuussa tehdyssä päätöksessä siitä, että lisenssin hallinto-osan maksuja ei palauteta, vaikka kilpailutoiminta lisenssikauden osalta onkin jouduttu perumaan poikkeusolosuhteiden vuoksi. Lisenssien hallinto-osalla katettavat toiminnasta aiheutuvat kustannukset ovat juosseet alkuvuodesta täysin normaalisti ja jatkuvat myös toiminnan keskeytyksen aikana.

Vuoden 2020 tarkistetalousarvio

Vuoden 2020 tarkistetalousarvio on tehty tällä hetkellä sillä oletuksella, että toimintaa päästään jatkamaan poikkeustilan jälkeen normaalisti elokuussa. Mikäli seuraavien kuukausien aikana näyttäisi siltä, että tämä oletus ei tule toteutumaan, hallitus tarkastelee taloutta uudelleen. Poikkeustilan aiheuttama toiminnan keskeyttäminen ja erityisesti kaikkien kevään kilpailuiden peruuttaminen sekä lisenssimyynnin pysähtyminen aiheuttaa Suomen Cheerleadingliiton vuoden 2020 budjettiin yli 200 000 euron loven. Vuoden 2020 budjetti oli tehty alun perin noin 17 000 euroa alijäämäiseksi. Hallituksen nyt hyväksymä tarkistetalousarvio on noin 80 000 euroa alijäämäinen. Alijäämä katetaan omasta pääomasta.

Osa talouden sopeutuksesta aiheutui niin sanotusti koronakriisin seurauksena. Eniten kriisin seurauksena syntyneitä vaikutuksia tuli huippu-urheilun puolelle MM-kilpailuiden siirtämisen ja EMkilpailuiden perumisen myötä. Muut kuin koronakriisin aiheuttamat sopeutustoimet on pyritty löytämään siten, että niillä olisi mahdollisimman vähän vaikutuksia suoraan seuroihin kohdistuviin tukipalveluihin ja toimintaan. Nyt päätetyt sopeutustoimet mahdollistavat myös sen, että toistaiseksi liiton henkilöstöä ei ole tarvetta lomauttaa. Henkilöstön työpanos ohjataan toiminnan kehittämistyöhön ja seurojen tukitoimenpiteiden vahvistamiseen poikkeustilan aikana.

Talouden sopeutustoimina hallitus päätti mm. siirtää ennen koronakriisin puhkeamista käynnistetyn uuden järjestösihteerin rekrytoinnin syksyyn. Näin ollen toimistolla työskentelee tällä hetkellä yksi henkilö vähemmän. Myös tälle vuodelle suunniteltu liiton ulkoasun uudistaminen siirretään myöhempään ajankohtaan. Hallituksen ja joidenkin valiokuntien toimintaa päätettiin jatkaa myös poikkeustilan jälkeen osittain etänä, jolloin säästetään matka- ja kokouskuluissa. Kansainvälisen toiminnan osalta kulut minimoidaan ja SCL:n edustajista kv-järjestöjen vuosikokouksiin päätetään uudestaan, kun niiden uudet ajankohdat selviävät.

Kilpailutoiminnassa nyt päätetyt sopeutukset tulevat näkymään syksyllä siten, että syksyn liittojohtoisissa ja seurayhteistyökilpailuissa ei jaeta mitaleja. Kärkikolmikkoon sijoittuneille joukkueille tullaan tarjoamaan mahdollisuutta tilata mitalit omalla kustannuksella jälkikäteen. Pokaalit jaetaan normaalisti. Myös tälle vuodelle suunniteltu uudistus liiton level 1-4 kilpailuissa tarjottavista spottereista siirretään seuraavalle vuodelle. Myös tänä vuonna käynnistetty Hit -kampanja tullaan toteuttamaan hieman pienempänä ja seuroille jaettava palkintosumma tulee olemaan 10 000 euron sijasta 5000 euroa.

Seuroille suunnattujen palveluiden ja koulutusten osalta säästöjä haetaan tilavuokrista, matkakuluista ja ulkopuolisista kouluttajista niissä aiheissa, joissa osaamista löytyy myös liiton sisältä.
Olosuhdetyöhön suunniteltua työkalua ei ole alkuvuoden aikana todettu tarkoituksenmukaiseksi, vaan olosuhdetyöhön on jo käytetty muita tehokkaampia keinoja ja näin ollen työkalun kustannuksista saadaan myös säästöjä.

Varainhankinnan osalta hallitus varautuu siihen, että koronakriisin aiheuttama poikkeustila voi näkyä syksyn kilpailujen osallistujamäärissä ja lisenssin ostajissa. Näin ollen tarkistetalousarvioon on asetettu alkuperäistä huomattavasti maltillisemmat tavoitteet syksyn lisenssimyynnin osalta.

SCL kevätkokous 13.6.2020

Hallitus päätti lisäksi siirretyn kevätkokouksen päivämäärästä. Kevätkokous järjestetään lauantaina 13.6. Helsingissä, mikäli poikkeustilan olosuhteet niin sallivat. Jäsenistölle järjestetään huhtikuun lopussa keskustelutilaisuus kevätkokouksessa päätettäväksi tulevasta kilpailujärjestelmän uudistuksesta. Lisätietoja ja kutsu etäyhteyksillä järjestettävään tapahtumaan lähetetään pian. SCL hallitus kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 15. huhtikuuta ja keskustelee ainakin kilpailujärjestelmän uudistuksesta sekä tulevan syksyn kilpailutoiminnasta.

Lisätietoja: SCL hallituksen puheenjohtaja Riikka Taivassalo, riikka.taivassalo@scl.fi

Kempeleen Naisvoimistelijat ry SCL:n jäseneksi

Suomen Cheerleadingliiton toivottaa tervetulleeksi uudeksi jäsenseuraksi Kempeleen Naisvoimistelijat ry:n. Seura järjestää energisia ja vauhdikkaita cheertanssitunteja lapsille ja nuorille. Harrasteryhmiä seuralla on kaksi, Taifuuni 7-9-vuotiaille ja Hurricane 9-12-vuotiaille.

Uuden jäsenen myötä liitolla on nyt 56 jäsenseuraa viidellä eri alueella.

SCL juhlii 25-vuotista taivaltaan cheerleadingin kehittäjänä

Bulldogs-joukkue ’94 SM-kisoissa / Saija Suomisen kotiarkisto

Suomen Cheerleadingliitto juhlii tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden juhlinnat kulkevat Suomen ja koko maailman poikkeustilanteen takia erilaisissa oloissa kuin oli suunniteltu, mutta silti on mukava muistella liiton ja cheerleadingin hienoa pitkää historiaa. Lue lisää ”SCL juhlii 25-vuotista taivaltaan cheerleadingin kehittäjänä”

Cheerleading EM-kilpailut 2020 peruttu

Euroopan cheerleadingliitto ECU ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että kesällä 2020 Italiassa pidettäväksi suunnitellut cheerleadingin EM-kilpailut perutaan. Kilpailut järjestetään Italiassa ensi vuonna ja vuoden 2021 kilpailujen päivämäärä ilmoitetaan mahdollisimman pian. Lue lisää ”Cheerleading EM-kilpailut 2020 peruttu”

SCL lanseeraa Cheerkeskiviikkoklubin tukemaan seuroja poikkeustilanteessa

Poikkeusolosuhteiden takia harrastaminen ja seuratoiminta on uusien haasteiden edessä. Tilanne on kaikille uusi, ja moni miettii, miten tällaisessa poikkeustilanteessa tulisi toimia. Suomen Cheerleadingliitto haluaa tukea jäsenseuroja ja seuratoimijoita, ja auttaa mahdollisimman paljon haastavan tilanteen kohtaamisessa. Tämän takia lanseeraamme keskiviikosta 1.4. lähtien Cheerkeskiviikkoklubin eli CKK:n.

Lue lisää ”SCL lanseeraa Cheerkeskiviikkoklubin tukemaan seuroja poikkeustilanteessa”

Osoita tukea seurallesi – #Seurapaitapäiväkotona kutsuu kaikki mukaan tiistaina 31.3.2020

Urheiluseuratoiminnan suurin vahvuus on yhteisöllisyyden voima – ja nyt sitä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Nyt kun emme voi fyysisesti olla toistemme seurassa, haluamme korostaa yhteisöllisyyden merkitystä ja luoda uusia keinoja osoittaa yhteenkuuluvuutta. Yksi tällainen keino on tunnustaa oman rakkaan seuran värejä Seurapaitapäivänä – tällä kertaa se tapahtuu vain kotona ja somessa.

Lue lisää ”Osoita tukea seurallesi – #Seurapaitapäiväkotona kutsuu kaikki mukaan tiistaina 31.3.2020”

Urheiluoppilaitoksiin hakeville päivitetyt ohjeet

Lajimme urheiluoppilaitoksiin hakevien  pisteytys tapahtuu SCL:n kautta. Pisteytys pohjautuu Olympiakomitean  lajiliittopisteytysperiaatteisiin (0-5 pistettä). Pisteyttämisen tueksi hakijat ovat vuosien ajan toimittaneet liittoon lajitaitovideoita. Vallitsevan koronavirustilanteen takia käytäntöä on kuitenkin muutettu vuonna 2020 (23.3.2020 alkaen). Apua arviointiin saadaan nyt urheilijoiden omilta valmentajilta.

Lue lisää ”Urheiluoppilaitoksiin hakeville päivitetyt ohjeet”

Olympiakomitea ja urheilujärjestöt: Koronavirusepidemialla merkittävät taloudelliset vaikutukset liikuntaan ja urheiluun

Koronavirusepidemialla merkittävät taloudelliset vaikutukset liikuntaan ja urheiluun Suomen Olympiakomitean kyselyn mukaan koronavirusepidemian aiheuttamat taloudelliset menetykset liikunnalle ja urheilulle ovat vähintään 81 miljoonaa euroa. Koronavirusepidemian aiheuttama poikkeustila uhkaa erityisesti suomalaisen liikunnan ja urheilun kivijalkaa, seuratoimintaa, jonka menetykset ovat yli 40 miljoonaa euroa.

Olympiakomitean teettämän kyselyn perusteella seuroissa pohditaan nyt lomautuksia, irtisanomisia ja toimintojen lakkauttamista. Pahin uhkakuva on, että kokonaisten seurojen toimintaa lakkautetaan. Tällöin ihmisten liikkuminen, yhteisöllisyys ja terveys sekä urheiluelämykset kärsivät merkittävästi. Suomalaisella seuratoiminnalla on yli satavuotiaat perinteet kansakunnan yhteisen hyvinvoinnin rakentajana.

Olympiakomitea ja liikunta- ja urheiluyhteisö esittävät perjantaina tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle jättämässään selvityksessä liikunnan ja urheilun kansalaisjärjestötoiminnan toimintaedellytysten turvaamista erityisavustuspaketilla. Lisäksi ministeriöltä toivotaan tiivistä yhteistyötä kuntien liikuntatoimien kanssa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden urheiluseurojen pelastamiseksi.

– Emme voi antaa poikkeustilanteen tuhota suomalaisen seuratoiminnan edellytyksiä. Tarvitsemme epidemian aikana ja erityisesti sen jälkeen liikettä, yhteisöllisyyttä, elämyksiä, terveyttä ja hyvinvointia. Seuratoiminta on Suomen suurin kansanliike ja tarjoaa kaikkea tätä, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen toteaa.

Ministerille jätetyssä esityksessä todetaan myös, että opetus- ja kulttuuriministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön tulee etsiä yhteistyössä ratkaisu yhtiömuotoisten liigojen (kuten SM-liiga, Veikkausliiga ja Korisliiga) tukemiseen.

Liikunta auttaa selviämään poikkeustilanteessa

Poikkeustilanne vaikuttaa omaehtoiseen liikuntaan, sillä sisäliikuntapaikat on suljettu ja liikuntatapahtumat laajasti peruttu, myös ulkoliikunnassa. Vaikka ulkoliikunta ja kotona tapahtuva harjoittelu ovat toistaiseksi sallittuja, on riski, että fyysinen aktiivisuus vähenee ja ihmiset passivoituvat.

Pitkäaikaiset vaikutukset riippuvat kriisin lopullisesta pituudesta. Julkisen vallan toimet ovat merkityksellisessä asemassa rajaamassa väistämättömien vaikutusten mittakaavaa. Tämä on perusteltua myös yhteiskunnan kannalta. Epidemian jälkeen ja sen aikanakin tarvitsemme liikettä, yhteisöllisyyttä, elämyksiä, terveyttä ja hyvinvointia. Liikunta ja urheilu tarjoavat juuri näitä asioita.
Koronavirusepidemialla merkittävät taloudelliset vaikutukset liikuntaan ja urheiluun

Nyt on oikea hetki auttaa liikunnan ja urheilun toimijat kriisin yli, jotta ne voivat olla tukemassa suomalaista yhteiskuntaa takaisin jaloilleen, kun sen aika on.

Kunnat tarvitaan mukaan pelastustalkoisiin

Liikunta- ja urheiluyhteisö vetoaa myös kuntien liikuntatoimiin taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden urheiluseurojen pelastamiseksi. Kuntien toivotaan nyt luovan kansalaisjärjestötoiminnalle hätäapupaketteja, jotka voivat muodostua esimerkiksi palkkatuesta, tilavuokrakuluista pidättäytymisistä ja kohdennetuista seuratuista.

Suomen kansainvälisissä verrokkimaissa on rakennettu ja ollaan rakentamassa tukipaketteja liikunnalle ja urheilulle. Esimerkiksi Norjassa on jo päätetty kevään osalta noin 50 miljoonan euron tuesta liikunnalle ja urheilulle. Myös Tanskassa ja Ruotsissa sekä lukuisissa Euroopan maissa hallitukset valmistelevat tukipaketteja.

Lisätiedot: Mikko Salonen, p. 040 541 0295 toimitusjohtaja Suomen Olympiakomitea

Cheermaajoukkueen valmentajan Maria Wahlroosin terveiset ja vinkit omatoimiseen harjoitteluun

Suomen naisten cheermaajoukkueen päävalmentaja Maria Wahlroos toivoo, että kaikki ymmärtävät vallitsevan poikkeustilanteen vakavuuden ja suhtautuisivat siihen kunnioituksella, ja noudattaisivat annettuja kehotuksia. Hän on kiitollinen, että suomalaiset cheerleadingseurat kantoivat vastuunsa ja toimivat nopeasti perumalla harjoitukset jo aikaisessa vaiheessa.

Lue lisää ”Cheermaajoukkueen valmentajan Maria Wahlroosin terveiset ja vinkit omatoimiseen harjoitteluun”