Uutiset > Yleinen > Suomen cheersankari laittoi Joensuussa tuulemaan, Mist-joukkue on laittanut junioreiden tuloslistat uusiksi

Suomen cheersankari laittoi Joensuussa tuulemaan, Mist-joukkue on laittanut junioreiden tuloslistat uusiksi

Kuva: Pekka Pohjakallio

Kun puhutaan suomalaisista cheeresikuvista ja -innoittajista nousee Viveka Rosénin nimi esiin etunenässä. Rosén nousi koko suomalaisen cheer- ja urheilukentän sankariksi kipparoidessaan yhtenä kapteeneista Suomen cheernaiset historialliseen MM-kultaan vuonna 2018. Maailmanmestari ei ole ainoa titteli, jolla häntä voidaan kutsua, muita kelvollisia nimityksiä ovat kolminkertainen euroopanmestari tai nelinkertainen suomenmestari. Rosénin rautainen ammattitaito onkin otettu uudessa seurassa vastaan innolla.

– Minut otettiin vastaan todella lämpimästi ja joukkoon oli helppo sopeutua. Oli äärimmäisen kehittävää joutua miettimään kriittisesti omia tottumuksiaan ja vertaamaan niitä muiden tekemiseen. Keskustelun kautta kaikki oppivat, ja näin parhaaksi koetut toimintatavat kummaltakin osapuolelta pääsevät käyttöön, Rosén kuvaa sopeutumistaan Joensuuhun.

Rosénin tie on vienyt Helsinki Athletics Cheerleadersin riveistä Joensuun voimistelun ja liikunnan (syksystä 2019 alkaen Joensuun Cheerleadingseura) valmentajaksi. Rosén muutti opiskelemaan Joensuuhun jo vuonna 2016. Joensuusta käsin hän urheili vielä kaksi vuotta maajoukkueessa ja oli mukana vanhan seuran toiminnassa. Nyt on takana ensimmäinen vuosi, jona hän ollut ainoastaan Joensuun toiminnassa mukana.

– HAC:ssa oli toki enemmän valmentajakollegoita, enemmän urheilijoita, enemmän toimijoita. Pienemmässä kaupungissa seuratoiminta on ollut selkeästi pienempää, mutta sitä kautta sen toimintaan vaikuttaminen on myös ollut helpompaa. Itse valmentaminen on kuitenkin samaa hommaa, tekee sitä missä tahansa, Rosén kertoo.

Rosénin valmentama Mist-joukkue on kehittynyt hurjalla tavalla. Viime vuonna Super Cheer –kilpailuissa joukkue voitti level 3 -sarjan ja jo puolivuotta myöhemmin Summer Cheer Cupissa level 4 -sarjan. Joukkue onkin antanut vakavan tulosvaroituksen SM-tason (level 5) joukkueille. Myös Rosén kertoo, että tavoitteena on valmentaa joukkue SM-kilpailuihin.

Kuva: Mai Mönkkönen

– Kaikista parasta on ollut se, kun on saanut olla mahdollistamassa urheilijoille niitä elämyksiä, mitä vain urheilu voi tuoda mukanaan. Mikään ei ehkä ole yhtä palkitsevaa kuin se, kun huomaa urheilijalla sen saman palon syttyneen cheerleadingia kohtaan, mikä itsellä aikoinaan syttyi, Rosén hehkuttaa.

Valmentaminen vaatii Rosénin mukaan kokonaisvaltaisuuden tajua ja vuorovaikutustaitoja. Uusia ulottuvuuksia tulee jatkuvasti lisää, mikä mahdollistaa jatkuvan kehittymisen. Rosén rohkaisee myös muita uusiin kaupunkeihin muuttavia tutustumaan uusien seurojen toimintaan.

– Lähtemällä mukaan uuden kaupungin cheertoimintaan saa pienen palan kotia mukanaan uuteen kaupunkiin! Sen lisäksi seuratoiminnassa mukana oleminen on todennäköisesti varmempi tapa tutustua paikallisiin ihmisiin ja sitä kautta syvemmin uuden kaupungin kulttuuriin, Rosén toteaa.

Kun Rosénilta kysytään, mitä cheerleading hänelle merkitsee, on vastaus selkeä.

– Cheer merkitsee minulle rakkautta joukkueeseen, itsen likoon laittamista yhteisen tavoitteen eteen sekä urheilulajia, joka innostaa oppimaan aina vain, hän vastaa.

Suomalaiset cheerleadingseurat etsivät jatkuvasti lisää valmentajia voimakkaasti kasvavan lajin pariin. Tällä hetkellä yli 20 cheerseuralla on valmentajarekrytointi käynnissä. Löydät lisätietoja seuroista ja valmennuspesteistä Suomen Cheerleadingliiton valmentajahakukartalta, johon pääset tutustumaan tästä.