Yhteistyössä on voimaa

Vaikka cheerleadingkilpailuissa ollaankin vastakkain, niin seuratyötä voidaan tehdä ja kehittää yhteistyössä. Tästä esimerkin antavat tamperelaiset cheerleadingseurat, jotka ovat yhdistäneet voimansa niin huippu-urheilussa kuin koronahaasteidenkin selättämisessä.

Tampere on ollut 90-luvulta saakka useamman cheerseuran kaupunki. Nykyisin Tampereella toimivat Dream Team Cheerleaders ja Pyrintö Cheer Team tekevät tiivistä yhteistyötä, vaikka kilpailuissa ollaankin vastakkain. Yhteistyötä tehdään urheilijoiden etu edellä, sillä tavoitteena on, että jokaisella tamperelaisella innokkaalla harrastajalla on mahdollisuus harrastaa monipuolisesti cheerleadingia sekä cheertanssia.

– Yhteistyö seurojen välillä on lähtenyt siitä, että seuroissa toimivat henkilöt ovat tunteneet toisiaan jo muistakin yhteyksistä. Tästä yhteistyötä on ollut helppo lähteä rakentamaan, taustoittaa Pyrintö Cheer Teamin lajipäällikkö Anna Sällylä.

–  Se on helpottanut, että seuroilla on samantyyppiset arvot, toimintatavat sekä suhtautuminen seuratyön tekemiseen. Molemmat ovat voineet luottaa omaan juttuunsa ja toisiinsa, joten yhteistyö on sujunut mutkattomasti vuosien ajan, toteaa DTC:n entinen puheenjohtaja Josefina Palvalin.

Seurojen yhteistyö näkyy ja kuuluu monin eri tavoin. DTC:n ja PCT:n toimistojen henkilökuntien tapaamisissa vaihdetaan ideoita ja annetaan tukea ajankohtaisiin haasteisiin, esimerkiksi nykyisessä koronatilanteessa. Vuosi 2021 alkoi niin ikään yhteistyöllä, kun seurojen valmentajat kouluttautuivat yhdessä psyykkisen valmennuksen koulutuksessa.

Seuroille on tärkeää, että heidän harrastajansa pääsevät näkemään toisiaan ja sen vuoksi seurat ovatkin jo pitkään järjestäneet yhteistreenejä sekä yhteisiä kenraaliharjoituksia ennen kilpailuita. Yhteistilaisuuksiin halutaan panostaa myös jatkossa, kun tilanne sen taas sallii.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuvassa Dream Teamin ja Pyrintö Cheer Teamin harrastajia yhteiskenraaleissa vuonna 2017.

DTC ja PCT ovat luoneet valmentajilleen sekä harrastajilleen monipuolisesti erilaisia mahdollisuuksia kehittyä lajin parissa. Vuonna 2018 seurat järjestivät yhteisen pikku akatemian toiminnan, jossa tarjottiin yläkoululaisille harrastajille aamutreenejä vuorotellen molempien seurojen tiloissa. Rahoitus toimintaan saatiin seuroilta.

Vuonna 2014 seurat yhdistivät voimansa huippu-urheilussa ja järjestivät yhteisen maajoukkuekarsintaringin, johon kummankin seuran urheilijat saivat hakea. Molempien seurojen vastuuvalmentajat pitivät toimintaa yllä syys- ja kevätkauden ajan, Cheerleadingliiton liittojohtoisen maajoukkueen karsintoihin saakka.

Tamperelaisseurojen esimerkki kertoo positiivista viestiä siitä, että yhteistyössä on voimaa. Sen sijaan, että resursseja käytettäisiin taisteluun harrastajista tai olosuhteista, toimintaa kehitetään toista sparraillen ja eteenpäin kannustaen. Vuosienkin jälkeen cheerseurojen välinen yhteistyö Tampereella kukoistaa.

 

Kirjoittaja: Jenna Vartiainen, SCL viestintätyöryhmä.
Kuva: PCT:n ja DTC:n yhteiskenraalit vuonna 2007.