Uutiset > Yleinen > Ensimmäisen kerran järjestetyssä Active Cheer STAGE-näytöstapahtumassa nähtiin onnistumisen riemua ja harrastamisen huippuhetkiä

Ensimmäisen kerran järjestetyssä Active Cheer STAGE-näytöstapahtumassa nähtiin onnistumisen riemua ja harrastamisen huippuhetkiä

Harrastecheerleadingin näytöstapahtuma tarjosi uusia kokemuksia esiintyjille ja avasi tuoreita näkökulmia vanhemmille konkareille.

Yhteensä 350 harrastajaa seitsemästä eri seurasta esiintyi lauantaina Töölön Kisahallissa.

”Vi, ku, se, ka!” kajahtelee Töölön Kisahallin B-puolen areenalla. Ilmassa väreilee odotusta, esiintymispukuihin ommellut paljetit kimaltavat kilpaa poskipäille sipaistujen glittereiden kanssa. Vanhempi harrastaja auttaa nuorempaa sitoen tämän kengän nauhat ja uusi markkeerauskierros alkaa.Samaan aikaan yksi joukkueista harjoittelee omaa suoritustaan; ensimmäistä kertaa ihan oikealla matolla. Arvit asettuvat paneelipöydän taa ja käyvät vielä läpi päivän kulkua ja palautelomakkeita, ja yleisö alkaa saapumaan katsomoon. Ihan kohta alkaa ensimmäinen harrastecheerleadingin näytöstapahtuma Active Cheer STAGE.

 

Active Cheer STAGE on kaiken ikäisille cheerleadingin harrasteurheilijoille suunnattu näytöstapahtuma, jossa stagella pääsevät loistamaan joukkueet ja ryhmät, jotka eivät halua kilpailla. Vaikka Active Cheer STAGE-tapahtumassa ei laiteta joukkueita paremmuusjärjestykseen suoritusten perusteella, paikalla olevat palautepanelistit eli arvit antavat jokaiselle joukkueelle kirjallisen palautteen esittämästään ohjelmasta. ”Haluamme nähdä joukkueilta yhdessä tekemistä, annamme positiivista palautetta onnistumisia, haluamme korostaa turvallisuutta ja puhtaita lajitaitoja” tiivistää Suomen Cheerleadingliiton koulutussuunnittelija Nita Rikström tapahtuman alussa. ”Emme kommentoi palautteessa esimerkiksi kuvioita tai siirtymisiä, sillä osallistuvat joukkueet harjoittelevat hyvin erilaisissa olosuhteissa, osa on ehkä ensimmäistä kertaa tällaisessa tilassa tekemässä ohjelmaa. Toivomme että näemme iloista tekemistä joukkueilta.” Osallistuville joukkueille ei ole ikärajoituksia, joka mahdollistaa muun muassa kaksi vuotta toimineen Oriveden Tuisku Cheerleadingin Twinkling Shooting Stars-joukkueen osallistumisen. ”Joukkueessamme on mini- ja juniori-ikäisiä harrastajia, koska harrastajia seurassamme on vähän ja tällä porukalla emme pääsisi osallistumaan kilpailuihin sarjojen ikärajojen vuoksi” kertoo joukkueen päävalmentaja Annica Pelkonen. ”Toinen syy osallistumiselle, päävalmentaja ei olisi osannut tehdä kilpailuohjelmaa, eli valmiista ohjelmasta oli meille hyötyä. Oli kiva, että sitä pystyi myös muokkaamaan.” Pelkosella on apunaan joukkueen valmennuksessa Nelli Pasuri, 13, ja Wanilla Pelkonen, 12, jotka toimivat päävalmentajan lajiteknisinä neuvonantajina. ”Keksin meidän loppupyramidin”, itse Pyrintö Cheer Teamissa Nellin kanssa harrastava Wanilla mainitsee. Apuvalmentajat ovat olleet isossa roolissa ohjelman muokkaamisessa joukkueen näköiseksi.

Funky Team Vantaa Indigo Monkeys

Active Cheer STAGE tarjoaa valmentajille valmiin ohjelman, jonka valmentajat opettavat joukkueelle. Valmis ohjelma tarkoittaa, että ohjelman runko, liikkeet ja laskut on laadittu valmiiksi, ja mukana on myös ohjeet ohjelman vaikeuttamiseksi tai helpottamiseksi joukkueen taitotason mukaan. Lisäksi valmentajat saavat käyttöön myös valmiin 1 minuutin mittaisen musiikin, joka on tehty Active Cheer STAGE-ohjelmaa varten. Valmis ohjelma sai lämpimän vastaanoton myös Golden Spirit Dryods-joukkueen valmentajalta, seuran valmennuskoordinaattori Hanna Salolta, jonka työtehtäviin kyseisen joukkueen valmentaminen on kuulunut vasta syksyn alusta. ”STAGE:ssa on ollut helppoa, että valmentajan työtaakkaa on kevennetty sillä, että suurin osa on valmiina ja valmentajan tehtäväksi jää paikkojen tekeminen ja ohjelman opettaminen harrastajille” Salo kehuu.

Kehuja valmiista konseptista antaa myös Popinniemen Iskun Golden Eagles Cheerleading-jaostoa edustava Ismo Korhonen. ”Helpottihan se kauheasti, kun ei tarvinnut itse suunnitella esitystä tai tehdä musiikkia, ja kun meille on tullut uusia valmentajia, oli heidän helppo lähteä tähän mukaan” Korhonen kertoo kokemuksiaan. Cheerleadingia on Popinniemen Iskun alaisuudessa voinut harrastaa vuoden 2019 alusta, ja tästä huolimatta Golden Eagles Cheerleading edusti vahvasti seuraansa tapahtumassa. ”Tänään olemme kahden bussilastillisen voimin liikenteessä, meitä on kolme minijoukkuetta ja yksi juniorijoukkue täällä, yhteensä joku sata harrastajaa” Ism

Popinniemen Isku / Golden Eagles Cheerleading Twist

o Korhonen summaa. ”Meidän harrastajamme ovat halunneet kisoihin, mutta meillä ei vielä ole kisajoukkueita minien ikäluokassa. Tiedettiin että on halu osallistua, mahtavaa kun tällainen tapahtuma järjestettiin, niin pääsimme isolla porukalla tulemaan.”

Kurikan Ryhti Cheerleaders-seurasta Karoliina Ruutiainen ja Mira Pihlajaniemi kiittelevät myös tapahtuman järjestämisestä. ”Järjestelyt ovat sujuneet hyvin, tiedotus on ollut sujuvaa ja päivä on ollut tosi rento, kaikki on sujunut hienosti” kertoo Karoliina Ruutiainen kokemuksiaan päivän päätteeksi. ”Meidän tyttömme olivat ihan superiloisia tästä, ja ohjelma meni niin hyvin, että varmasti saavat tästä lisäpotkua treeneihin jatkossa” tiivistää itsekkin lajia aikuisten harrastejoukkueessa harrastava Pihlajaniemi. Kurikan Ryhti Cheerleadersien yhdeksästä joukkueesta tänään matolla esiintyi kaksi, Firetails ja Flycathcers. Ruutiainen hypistelee käsissään juuri palkintojenjaossa saamiaan palautelomakkeita. Palautteiden avulla hän kertoo olevan mahdollista kehittää joukkueen osaamista, siksi palautteen saaminen näytöstapahtumassakin on hyödyllistä.

Vaikka KRC:n joukkueet ovat osallistuneet aikaisemmin kilpailuihinkin, kasvavan seuran valmentajat pitävät todennäköisenä, että jatkossakin seuran joukkueet osallistuvat Active Cheer STAGE-tapahtumiin. Samaa mieltä ovat Oriveden Tuisku Cheerleadingin Annica Pelkonen, ja Golden Eagles Cheerleadingin Ismo Korhonen. ”Kyllä, ehdottomasti!” toteaa Korhonen jämptisti. Entä Golden Spiritin Hanna Salo, joka tunnetaan myös naisten cheermaajoukkueen valmentajana, voiko Active Cheeristä viedä jotain myös maajoukkuevalmentamiseen? ”Active Cheerissä kynnys onnistumiseen on tosi matala, joukkueen hyvä sisäinen fiilis on jo onnistuminen. Alkeisjoukkueen valmennuksen myötä on tapahtunut tavallaan ”paluu juurille” eli rentous ja jokaisesta hetkestä nauttiminen ovat asioita, joita on hyvä pitää mukana molempien joukkueiden kanssa.”