Suomen Cheerleadingliitto juhlii tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden juhlinnat kulkevat Suomen ja koko maailman poikkeustilanteen takia erilaisissa oloissa kuin oli suunniteltu, mutta silti on mukava muistella liiton ja cheerleadingin hienoa pitkää historiaa.
Suomalaisen cheerleadingin historia ulottuu itse liiton historiaa pidemmälle. Laji rantautui Suomeen alun perin amerikkalaisen jalkapallon mukana. Cheerleadingin ensimmäiset Suomen mestaruuskilpailut pidettiin 1985 Helsingin pallokentällä ja kilpailuihin osallistui neljä joukkuetta. Ensimmäisen Suomenmestaruuden jakoivat Tampereen Rockettes ja Turun Trojans. Palkinnoksi joukkueet saivat Uusi Suomi-lehden vuosikerrat.
Kaksi vuotta SM-kilpailujen jälkeen vuonna 1987 Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry:n (SAJL) alaisuuteen perustettiin cheerleaderjaosto. Sitä ennen cheerleading oli toiminut vain SAJL:n alaisten seurojen kannustusryhmien omana erillisenä toimintana. Samana vuonna koottiin ensimmäinen cheerleadingin maajoukkue amerikkalaisen jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailuihin. Maajoukkueeseen pääsyn edellytyksenä oli riittävä tanssitaito ja edustava ulkonäkö.
Cheerleading kasvoi Suomessa, ja apua kehittyvään lajiin pyydettiin Yhdysvalloista. Suomessa tarvittavia tarvikkeita ja tietoa oli kuitenkin vaikeasti saatavilla. Suomalaiset cheerleaderit kävivät myös harjoittelemassa Yhdysvalloissa leireillä, ja toivat mukanaan tietoa ja taitoa Suomeen.
Vielä 1990-luvulla cheerleading eli vahvasti amerikkalaisen jalkapallon kyljessä, ja Suomen mestaruuksista kilpailtiin vuosittain SAJL:n Vaahteraliigan, eli amerikkalaisen jalkapallon SM-kilpailuiden yhteydessä. Vuonna 1993 Vaahteraliigan pronssiottelun jälkeen pidettiin myös Cheerleader-gaala, jossa esiintyivät silloiset Miss Cheerleader-ehdokkaat ja Cheerleader-ryhmäkilpailun voittaja.
Kasvava laji kuitenkin kehittyi koko ajan tanssillisesta kannustamisesta aivan omaksi vaativaksi urheilulajikseen. Laji kaipasi myös omaa lajiliittoaan, ja vuonna 1995 Seinäjoella suomalaisen cheerleadingin pioneerit Tuija Karankon, Anne Tuuli ja Anne Achté ilmoittivat perustavansa Suomen Cheerleaderit nimisen yhdistyksen. Yhdistyksen perustamiskokous pidettiin SAJL:n syyskokouksen yhteydessä, ja paikalla oli cheerleadereita ympäri Suomen päättämässä liiton perustamisesta ja yhdistyssäännöistä. Uuden yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Tuija Karanko.
Uuden liiton myötä cheerleadingtoimintaa aloitettiin kehittämään. Suomen Cheerleaderit ry perusti koulutusryhmän, jonka tarkoituksena oli tarjota valmentajille koulutusta pintaa syvemmältä. Koulutusryhmässä haluttiin perehtyä myös ensiaputaitoihin, urheilijan ravintoon ja valmentamisen psykologiseen puoleen.
Suomen Cheerleaderit ry toimi alkuperäisellä nimellään kahden vuoden ajan, kunnes vuonna 1997 nimeksi Suomen Cheerleadingliitto ry, Finland Cheerleadingförbund rf., joka on pysynyt tähän päivään asti. SCL on jo 25 vuoden ajan ollut mukana kehittämässä ja viemässä cheerleadingia lajina eteenpäin. Laji onkin kehittynyt muiden urheilulajien kannustamisesta täysin omaksi urheilulajikseen, ja harrastajia löytyy nykypäivänä yli 14 tuhatta.