Uutiset > Yleinen > Ajankohtaisten koronarajoitusten vaikutukset cheerleadingharjoitteluun ja kilpailuihin

Ajankohtaisten koronarajoitusten vaikutukset cheerleadingharjoitteluun ja kilpailuihin

Suomen Cheerleadingliitto noudattaa liikunnan ja urheilun yhteisiä koronasuosituksia, jotka on koottu Olympiakomitean viimeksi 1.3. päivitettyyn suositukseen.

Valtioneuvosto linjasi 24. helmikuuta, että suurin osa maasta siirtyy välittömästi koronapandemian torjunnan tasolle kaksi, mikä käytännössä tarkoittaa, että isossa osassa maata on nyt käytössä leviämisalueen rajoitustoimenpiteet. Rajoitukset vaihtelevat edelleen alueittain ja kehotamme seuroja seuraamaan oman alueensa ohjeistuksia tarkasti ja mukauttamaan toimintaansa niiden mukaisesti.

Urheilun yhteisten suositusten mukaisesti leviämisvaiheen alueilla aikuisten harrastustoiminta ja harrastustason ottelu-, kilpailu- ja sarjatoiminta keskeytetään kaikissa lajeissa. Aikuisten harrastustoiminnalla tarkoitetaan yli 20-vuotiaiden harrastetason toimintaa. Lisäksi leviämisvaiheen alueilla lasten ja nuorten toiminnassa on kiinnitettävä huomiota lähikontaktien välttämiseen. Olympiakomitean ohjeistuksen mukaan toimintaan osallistuvien henkilöiden väliset lähikontaktit on voitava tosiasiallisesti välttää, kun toimintaan osallistuu sisätiloissa yli 10 osallistujaa ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 osallistujaa.

Lasten ja nuorten cheerleadingtoiminnassa suosittelemme siis leviämisalueilla (jos paikalliset rajoitukset sallivat) toteuttamaan harjoittelua samana pysyvissä pienryhmissä (max. 10 hlö) ja vähentämään harjoituksissa lähikontakteja siten, että harjoituksiin sisältyy myös osa-alueita, joissa turvavälien pitäminen on mahdollista. Suurissa tiloissa voi toimia useampi ryhmä kuitenkin siten, että ryhmät eivät ole keskenään kontaktissa. Edelleen on lisäksi tärkeää noudattaa muita turvallisuusohjeistuksia ja huolehtia erityisesti hygieniaohjeistuksista, maskien käytöstä ja siitä että ryhmien harjoitukset porrastetaan siten, etteivät suuret ihmismäärät kohtaa toisiaan.

Lisäksi valtioneuvosto on linjannut, että epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla yli 12-vuotiaiden (vuonna 2007 syntyneet ja vanhemmat) toiminta keskeytetään viimeistään 8.3. kolmeksi viikoksi 28.3. asti. Alle 12-vuotiaiden toimintaan sovelletaan tuona aikana edelleen yllä mainittuja Olympiakomitean ohjeistuksia sekä kaupungin ja aluehallintoviraston rajoituksia.

Nämä yllä mainitut rajoitukset eivät koske aikuisten kilpa- ja huippu-urheilua, joka Olympiakomitean ohjeistusten mukaisesti voidaan järjestää omassa pienryhmässä ja joukkueessa. Cheerleading noudattaa huippu-urheilun osalta Olympiakomitean määritelmää, jonka mukaisesti lajissamme huippu-urheilua ovat aikuisten SM-tasolla kilpailevat joukkueet sekä aikuisten liittojohtoiset maajoukkueet.

Joillain alueilla voi julkisissa tiloissa olla rajoituksia, jotka eivät määrittele huippu-urheilua samoin ja näin ollen rajoittavat yllä mainittujen tasojen cheerleadingharjoittelun tiloissaan. Julkisen tilan käyttö voi myös vaatia suosituksen tai muita toimenpiteitä lajiliitolta. Liitto voi tällaisissa tapauksissa pyrkiä yhdessä seuran kanssa vaikuttamaan siihen, että joukkueita kohdeltaisiin myös julkisissa tiloissa Olympiakomitean huippu-urheilun määritelmän mukaisesti. Tällaisten haasteiden ilmetessä, pyydämme olemaan yhteydessä suoraan toiminnanjohtajaan anni.vesa@scl.fi.

Tartuntatautilain 58 d ja 58 g pykälissä poikkeuksia vain ammattilaisurheilulle

Lisäksi joillain alueilla, nyt ensimmäisenä osassa Etelä-Suomen kuntia, on otettu käyttöön tiukempina rajoituksina tartuntatautilain uusia valtuuksia, joiden mukaan sekä julkisia että yksityisiä tiloja kohtaan on asetettu rajoituksia lähikontaktien ja tilojen aukiolon osalta. Nämä rajoitukset koskevat myös kaikkea urheilua ja liikuntaa, ammattilaisurheilua lukuun ottamatta. Ammattilaisurheilulla tarkoitetaan lain määritelmän mukaan sarjalisenssisopimukseen tai Olympiakomitean urheilijasopimukseen perustuvaa urheilutoimintaa sekä A-maajoukkuetoimintaa silloin, kun sitä harjoitetaan ilman yleisön läsnäoloa.

Pääkaupunkiseudun tarkennusten mukaisesti tämä tarkoittaa ammattiurheilun rajaamista huippu-urheiluun kattaen kaksi ylintä kansallista sarjatasoa, aikuisten A-maajoukkuetoiminnan sekä kansallisen lajiliiton valintajärjestelmän kautta kansainvälisiin arvokilpailuihin valmistautuvat urheilijat, joista PK-seudun urheiluakatemia Urhea yhdessä Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön kanssa antaa lausunnon.

Lajiliiton linjausta tehdessä olemme huomioineet pääkaupunkiseudun pandemiatilanteen sekä arvioineet kansainvälisten kilpailujen ja niihin valmistautuvien joukkueiden ajankohtaisen tilanteen. Käytetyn terminologian (ammattilaisurheilu) sekä selvitystemme perusteella näkemyksemme mukaan näiden tiukempien rajoitusten henki on se, että tilojen käyttö sallitaan pääasiassa niille, jotka sitä tarvitsevat elantonsa hankkimiseen urheilussa. Lisäksi on huomioitava, että tartuntatautilain lisävaltuudet ovat käytössä aina kaksi viikkoa kerrallaan.

Katsommekin tämän määritelmän cheerleadingjoukkueiden kohdalla tarkoittavan ainoastaan aikuisten liittojohtoisia maajoukkueita, jotka ovat lajimme korkein taso ja valmistautuvat kansainvälisiin arvokilpailuihin vuoden 2021 aikana. Tiedossamme on, että MM-kilpailujen järjestämistä valmistellaan elo-syyskuulle. Maajoukkueharjoittelu toteutetaan yhteisten leiritysten ulkopuolella samana pysyvissä pienryhmissä.

Koska lajin EM-kilpailuja ei ole tällä hetkellä kalenteroitu (kilpailut ovat kesältä peruttu ja uutta päivämäärää tai muutakaan lisätietoa ei ole annettu), katsomme tässä yhteydessä uuden, tiukan ammattilaisurheilun määritelmän rajaavan ulos EM-edustusoikeuden omaavat joukkueet. ECU järjestää jäsenmailleen ajankohtaisiin asioihin pureutuvan konferenssin lauantaina 6.3. ja mikäli tuolloin saadaan EM-kilpailuiden järjestymisestä lisätietoa, niin linjausta tarkastellaan uudelleen. Tähän varautuaksemme olemme jo tässä vaiheessa yhteydessä myös PK-seudun urheiluakatemiaan ja Olympiakomitean huippu-urheiluyksikköön.

Kun tartuntatautilain lisävaltuuksien mukaisista rajoituksista luovutaan, astuu voimaan jälleen Olympiakomitean määritelmä huippu-urheilusta, jolloin lajimme SM-taso voi palata lähiharjoituksiin.

Koronarajoitukset vaihtelevat edelleen alueittain – yhdenvertainen kilpailuvalmistautuminen ei välttämättä toteudu

On selvää, että alueelliset koronarajoitukset eivät kohtele joukkueita koko ajan täysin yhdenvertaisesti. Osassa maata harjoittelemaan voi päästä täysimääräisesti, kun taas toisaalla vielä ei. Tahtotila kilpailuiden järjestämiseen ja niihin osallistumiseen edelleen kuitenkin on ja hallitus pohtii kilpailukevään mahdollistamiseksi edelleen eri vaihtoehtoja.

Maaliskuulle ajoittuvien, lähes koko maata koskevien harrastustoiminnan rajoitustoimenpiteiden vuoksi kilpailukausi ei käynnisty vielä huhtikuussa. Hallitus käsittelee kilpailukauden kokonaisuutta uudelleen ylimääräisessä kokouksessaan tiistaina 9.3. ja tekee sitä ennen tarvittavia selvityksiä kokonaisuuteen liittyen.