Uutiset > Yleinen > Cheerleadingliitto mukana SUEKin laajassa tutkimuksessa

Cheerleadingliitto mukana SUEKin laajassa tutkimuksessa

Cheerleadingliitto on mukana Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n toteuttamassa laajassa tutkimushankkeessa, jossa selvitetään urheilijoiden kokemuksia suomalaisessa kilpaurheilussa. Tutkimuksen aineisto kerätään huhtikuussa lähetettävällä kyselyllä ja tutkimuksen tulokset julkaistaan syksyllä. Cheerleadingliiton lisäksi tutkimuksessa on mukana noin 50 muuta urheilujärjestöä.

Ajatus urheilijoiden kokemusten kartoittamisesta sai alkunsa kaksi vuotta sitten julkaistun Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimuksen innoittamana. Urheilijoiden kokemuksia selvittävän tutkimuksen tavoitteena on lisätä urheiluyhteisön ymmärrystä urheilun antamista myönteisistä ja kielteisistä kokemuksista ja niihin liittyvistä tekijöistä.

”On hyvä saada tutkimuspohjaista tietoa tästä tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta. Kannustan kaikkia cheer-urheilijoita vastaamaan kyselyyn avoimesti ja rehellisesti jakaen omia kokemuksia ja havaintoja. Hienoa, että voimme olla mukana tutkimuksessa ja saamme vielä tarkempi käsitys urheiluun liittyvistä myönteisistä kokemuksista, mutta toisaalta myös niistä asioista, jotka koetaan ongelmallisena” sanoo liiton toiminnanjohtaja Anni Vesa.

Tutkimuskysely lähti noin 200 cheer-lajien kilpaurheilijan määritelmän mukaiselle 16-vuotta täyttäneelle tai sitä vanhemmalle urheilijalle. Kaikkiaan tutkimuksessa on mukana noin 50 eri järjestöä, joten kokemuksia saadaan tuhansilta suomalaisilta kilpaurheilijoilta. Cheerleadingin kilpaurheilijaksi on katsottu A-lisenssillä kilpaileva urheilija tai kansainvälisissä arvokilpailuissa kilpaileva urheilija.

Tulevaisuudessa kolmen vuoden välein toistettavalla tutkimuksella saadaan tietoa suomalaisen urheilun lähtötilasta. SUEK toteuttaa tutkimuksen yhteistyössä noin 50 eri urheilujärjestön kanssa. SUEK vastaa kyselyn toteutuksesta, analysoinnista ja raportoinnista. Tutkimuksen tulokset julkaistaan syksyllä.

Raportointi- ja keskustelukanavat

Jokaisella on oikeus ilmoittaa, jos epäilee urheilurikkomuksia. SUEKin ILMO-palvelussa voit tehdä ilmoituksen urheilijan tai muun toimijan epäeettisestä toiminnasta esimerkiksi häirinnästä, nimettömästi tai nimelläsi. Ilmoituksesi sisältö käsitellään luottamuksellisesti. Kaikki saatu tieto analysoidaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Puuttumalla rikkomuksiin autat suojelemaan urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille.

Et ole yksin -palvelu tarjoaa matalankynnyksen keskustelutukea ja ohjausta kiusaamista, häirintää, väkivaltaa tai muuta epäasiallista käytöstä urheilussa kohdanneille sekä heidän läheisilleen. Palvelu on maksuton ja yhteyttä voi ottaa nimettömästi. Lisätietoa palvelusta ja ajankohtaiset päivystysajat löydät osoitteesta: www.etoleyksin.fi.

 

Lisätietoja:

Pirita Sorvisto

Huippu-urheilukoordinaattori, Suomen Cheerleadingliitto

 

#ParempaaUrheilua