Uutiset > Yleinen > Kiitos Maria Wahlroos – neljä maailmanmestaruutta ja yli 10 vuotta naisten cheermaajoukkueen päävalmentajana

Kiitos Maria Wahlroos – neljä maailmanmestaruutta ja yli 10 vuotta naisten cheermaajoukkueen päävalmentajana

Naisten cheermaajoukkueen historiallisiin suorituksiin luotsannut Maria Wahlroos päättää päävalmentajauransa. Wahlroos aloitti liittojohtoisen naisten cheermaajoukkueen päävalmentajana vuonna 2014 ja jatkoi pestissään menestyksekkäästi yli kymmenen vuoden ajan.

Wahlroosin aikakausi jää suomalaisen huippucheerleadingin historian kirjoihin, sillä sinä aikana naisten cheermaajoukkue voitti neljä perättäistä maailmanmestaruutta. Wahlroosin johtama Suomi oli ja on edelleen historian ainoa maa, joka on onnistunut kukistamaan Yhdysvallat naisten cheer-sarjassa. Menestystä ei olla saavutettu keinolla millä hyvänsä, vaan Wahlroos tunnetaan urheilijalähtöisen valmennusfilosofian sanansaattajana sekä lajiyhteisön sisällä että sen ulkopuolella.

”Vuodet päävalmentajana ovat antaneet valtavasti unohtumattomia ja ainutlaatuisia hetkiä, mitä ei varmasti muuten elämässä saa. On ollut hienoa seurata vuosien aikana, kuinka naisten maajoukkue on hitsautunut yhteen ja kuinka joukkueeseen on muodostunut aivan omalaatuisensa kulttuuri. Näiden vuosien aikana on koettu vuoristorataa sekä isoja tunteita, ja on ollut todella hienoa nähdä, miten joukkue on ajan saatossa kasvanut ja oppinut kohtaamaan vaikeat tilanteet. Joukkueen sisällä vallitsee valtava arvostus toisia kohtaan”, Wahlroos kertoo.

”Ykkösjuttu mitä jään kaipaamaan on tottakai ihmiset – urheilijat, valmentajakollegat ja koko staffitiimi. Heitä ja arjen yhteisiä hetkiä jään kyllä kaipaamaan ja erityisesti leirien ja kisamatkojen hauskoja tilanteita”, Wahlroos lisää.

Suomalaisen cheeryhteisön onneksi Wahlroos aikoo jatkossakin olla mukana cheerleadingin kehitystyössä.

” Yritykseni järjestää kansainvälisen valmentajakonferessin nyt syyskuussa ja varmasti aion olla muullakin tapaa mukana kehittämässä cheerleadingia. Oma intohimo on ennen kaikkea valmentajien osaamisen kehittämisessä ja valmentajien tukena olemisessa. Varmasti kehittelen tapoja olla muiden valmentajien apuna ja jakaa omaa osaamista myös tulevaisuudessa. Saa olla yhteydessä, jos jollain järjestöllä tai seuralla on jo sopivia kuvioita mielessä”, Maria vinkkaa.

Maria Wahlroos luotsasi maajoukkueen kahdeksaan MM-kilpailuun, ja näistä kotiintuomisina oli neljä maailmanmestaruutta, kolme MM-hopeaa ja yksi pronssi.

”Haluan koko suomalaisen cheeryhteisön puolesta kiittää Mariaa pitkäjänteisestä ja kunnianhimoisesta työstä, jota hän on tehnyt nostaakseen suomalaisen cheerleadingin maailman huipulle. Maria jättää jälkeensä valtavan hienon perinnön meille kaikille. Hän on näyttänyt meille, miten unelmista voidaan tehdä totta, kun niihin uskoo ja on valmis tekemään töitä niiden eteen. Sydämellinen kiitos Maria!”, kommentoi liiton puheenjohtaja Pieta Salonen.

Maria Wahlroosin uroteot ovat saaneet vuosien varrella arvostusta usealta eri tahoilta. Maailmanliitto ICU valitsi Wahlroosin vuoden valmentajaksi vuonna 2019, ja samana vuonna hänet palkittiin myös vuoden helsinkiläisenä valmentajana. Marian valmennusfilosofiasta kertova kirja ”Näin tehdään ihme” julkaistiin vuonna 2021. Wahlroos on päässyt puhumaan näistä teemoista myös yritysmaailmaan ja lisännyt sitä kautta lajin tunnettuutta ja arvostusta laajemmin myös urheilukentän ulkopuolella.

Miten suomalainen cheerleading on muuttunut kymmenen vuoden aikana?

”Kaikki asiat ovat menneet kymmenessä vuodessa eteenpäin ja hyvä niin – niin pitääkin olla! Cheerleadingin taso on noussut Suomessa valtavasti ja toiminta on ammattimaistunut. Olemme menneet huikeasti eteenpäin harjoittelun laadukkuudessa ja taitojen tasossa sekä kilpailuissa nähtävissä suorituksissa. Lajivalmentajien kouluttautumisaste on noussut ja kouluttautumisen arvo on huomattu. Myös maajoukkuetoiminnan resurssit ovat vuosien aikana kasvaneet. Maajoukkueurheilijoiden tukipaketti on suurentunut, joukkueen taustatiimi on kasvanut ja liitossa olevien työntekijöiden määrä, jotka tekevät maajoukkuetta työkseen, on lisääntynyt.  Tämä on helpottanut valtavasti sekä valmentajien että urheilijoiden arkea.  Myös fysiikkaharjoittelun mukaantulo ja vakiintuminen on ollut merkittävässä roolissa ja toivon, että hommat tämän osalta jatkuvat”, Wahlroos kertoo.

Lisäksi Wahlroos nostaa esiin, kuinka arvostus lajia ja urheilijoita kohtaan on kasvanut merkittävästi ja sitä myötä lajin ja joukkueen saama mediahuomio.

”Myös urheilijoiden rahallinen tuki ja sponsoriasiat ovat parantuneet alkuvuosista, mutta tässä riittää vielä työtä”, hän jatkaa.

Mitä aiot tehdä kun päävalmentajuus väistyy arjestasi?

”Alkuun on tarkoitus pitää pitkä ja rentouttava kesäloma ja tehdä omia juttuja ja levätä samalla. Syksyn myötä arki tasaantuu ja aion nauttia siitäkin – ja erityisesti vapaista viikonlopuista”, Wahlroos naurahtaa.

Minkä viestin haluaisit välittää tulevaisuudessa maailmanmestaruutta tavoitteleville?

”Ensinnäkin haluan toivottaa kaikille mukavaa ja rentouttavaa kesää ja tsemppiä SM- ja EM-kisoihin. Olen itsekin tulossa SM-kisoihin kannustamaan joukkueita. Mitä itse oivalsin valmennusuran aikana ja toivon, että muutkin valmentajat oivaltaisivat olisi se, että löytäisi sen oman tavan tehdä – löytäisi ne omat vahvuudet ja etenisi sitä kautta. On tärkeä muistaa, että apua saa pyytämällä ja niihin valmennuksen murheisiin ei tarvitse jäädä yksin”, Wahlroos kannustaa.