Uutiset > Yleinen > Miesurheilijoiden määrä kasvussa cheerleadingissa – viime vuonna kasvua liki 10%

Miesurheilijoiden määrä kasvussa cheerleadingissa – viime vuonna kasvua liki 10%

Tampereen Dream Teamin Predators-joukkue SM-kilpailuissa. Kuva: Tero Wester

Cheerleadingin voimakas kasvu näkyi vuonna 2018 myös miesurheilijoiden lukumäärän kasvuna. Vuoteen 2017 verrattuna miesurheilijoiden määrä kasvoi lähes 10% selviää Suomen Cheerleadingliiton lisenssitilastoista. Sekacheerleadingin harrastajamäärän kasvu näkyi myös liiton koordinoimalla Coed Camp -leirillä, joka keräsi roimasti enemmän osallistujia viime vuoteen verrattuna. Sekajoukkueiksi kutsutaan joukkueita, joissa samassa joukkueessa urheilee niin mies- kuin naisurheilijoita.

– Tämän vuoden Coed Campille osallistui ennätyksellisesti yli 50 osallistujaa. Leiri oli loppuunmyyty ja enemmänkin tulijoita olisi ollut. Leiri herätti myös kansainvälistä kiinnostusta, kertoo liiton lajikoordinaattori Jani Järvelin.

Coed Camp -leiri keräsi yli 50 urheilijaa Vierumäelle. Kuva: Nita Rikström

 

Coed Camp keskittyy paristunttien harjoitteluun ja on tarkoitettu kaiken tasoisille paristunttaajille. Muutaman viikon päästä jatkuvat maajoukkuerinkileiritykset, joissa edistyneemmät urheilijat jatkavat harjoittelua. Maajoukkuerinkileirillä harjoitellaan stunttien lisäksi muun muassa akrobatiataitoja ja oheisharjoitteluna painonnostoa.

– Maajoukkuerinkileiritykset tähtäävät syksyllä 2020 ensimmäisen kerran koottavaan liittovetoiseen, yksilöistä valittavaan, sekamaajoukkueeseen. Tähän asti MM-kilpailuissa Suomea on edustanut kunniakkaasti kyseisen vuoden kulloinenkin Suomen mestari, Järvelin kertoo.

Suomi on perinteisesti menestynyt myös sekacheerleadingissa. Aikuisten sekamaajoukkue on napannut MM-kilpailujen pronssimitalin vuonna 2013 ja kolme kertaa peräkkäin vuosina 2015-2017. Vuonna 2011 Mika Pennanen ja Mija Schrey voittivat paristunt-sarjan MM-kultaa.

– Coed Campin yhteydessä järjestimme myös sekacheerleadingin vaikuttajien ideapäivän, jossa pohdittiin tavoitteita ja konkreettisia toimia sekacheerleadingin kehittämiseen niin harraste- kuin huippu-urheilutasollakin, Järvelin jatkaa.

– Sekacheerleadingissa elää vahva kultainen MM-unelma, jonka täyttämiseksi alamme tekemään töitä entistä kovemmin niin seura- kuin liittotasolla. Liittovetoinen sekamaajoukkue on vain yksi konkreettinen toimi unelmien täyttämiseksi, Järvelin kertoo.

Vuonna 2018 lisensoituja miesurheilijoita urheili 22 cheerleadingseurassa kaikilla viidellä liiton aluejaon mukaisella alueella. Keskimääräinen cheerleadingin miesurheilija on 25-vuotias ja asuu Helsingissä, Vantaalla tai Tampereella.

Funky Team Gorillaz on hallitseva Suomen mestari joukkue. Kuva: Tero Wester