Uutiset > Yleinen > Mikä Start, Spirit ja Super? – uusi kilpailujärjestelmä pähkinänkuoressa

Mikä Start, Spirit ja Super? – uusi kilpailujärjestelmä pähkinänkuoressa

Cheerleadingin uusi kilpailujärjestelmä astui voimaan 1.1.2021. Uudessa järjestelmässä kilpailukausi muuttuu lukuvuoden mukaiseksi eli on jatkossa elokuusta heinäkuuhun. Poikkeuksen tähän tekee kevään 2021 siirtymäkausi, jolloin kilpailukausi on tammikuusta heinäkuuhun. Myös lisenssikausi seuraa kilpailukautta ollen jatkossa elokuusta heinäkuuhun.

Uudessa kilpailujärjestelmässä kaikkien leveleiden ja tasojen kilpailukausi painottuu keväälle. Kilpailut on porrastettu niin, että eri leveleiden ja tasojen kilpailukausi alkaa ja loppuu eri aikaan. Eri tasojen kilpailuhuippu ajoittuu uudessa järjestelmässä useammalle kuukaudelle, mikä helpottaa urheilevien valmentajien ja seurojen kuormitusta. Lisäksi alempien tasojen aiemmin päättyvä kilpailukausi antaa mahdollisuuden taitojen siirtymäkaudelle, jolloin osaamisen puitteissa voi loppukaudesta alkaa harjoitella seuraavan tason taitoja.

Kilpailujen määrä lisääntyy, ja uudessa järjestelmässä on neljä erityyppistä kilpailua, jotka profiloidaan omiksi tuoteperheiksi. Uusien kilpailutyyppien nimet ovat Start-, Spirit-, Super- ja SM-kilpailut. Kaikki levelit ja tasot kilpailevat kaikissa eri kilpailutyypeissä. Kilpailuiden määrän lisäämisellä pyritään mahdollistamaan joukkueiden kilpailukauden rakentaminen niin, että kilpaileminen olisi mahdollista neljästä kuuteen kertaan kauden aikana.

Start-kilpailut ovat alueelliset kilpailut, jotka järjestetään neljällä eri alueella. Startit ovat kilpajoukkueiden aloituskilpailut, josta joukkueet saavat tuomaripalautteen ja kilpailemisen harjoitusta matalalla kynnyksellä. Start-kilpailut järjestetään joulu-helmikuun aikana. Kilpailut järjestetään paikallisten seurojen toimesta, mikä mahdollistaa kilpailemisen mahdollisimman lähellä.

Spirit-kilpailut ovat kansallisen tason kilpailut, joita järjestetään kauden aikana yhteensä viisi ympäri Suomen. Tässä kilpailutyypissä mukana on myös piensarjat kuten ryhmä- ja paristuntit sekä tanssin erikoissarjat jazz ja hiphop. Spirit-kilpailut ovat eri tasojen pääkilpailuun valmistava kilpailu, mutta kilpailukauden voi rakentaa myös niin, että spirit-kilpailu toimii kauden pääkilpailuna. Spiritien ajankohta on maalis-toukokuu, ja seurat ovat päävastuussa niiden järjestämisestä.

Super-kilpailut ovat muiden paitsi SM-sarjojen pääkilpailut ja kansalliset mestaruuskilpailut. Super-kilpailuja on yhteensä neljä, ja ne järjestetään huhti-toukokuussa. SM-kilpailut puolestaan muuttuvat kaksipäiväisiksi. Ensimmäisenä päivänä on karsintakilpailu, joista kuusi parasta per sarja pääsee seuraavan päivän finaaliin. Ensimmäisen päivän karsintakilpailun pisteet nollautuvat finaalia varten. SM-kilpailut järjestetään kesäkuussa.

Uuden kilpailujärjestelmän myötä kilpailusääntöjen ikärajat ilmoitetaan syntymävuosien mukaan. Tämä tapa on yleisesti käytössä talvilajeissa. Minien ja junioreiden ikäluokissa säilyy yhden vuoden päällekkäisyys. Urheilija siirtyy mineistä junioreihin aikaisintaan sen vuoden elokuussa, jolloin täyttää 12 vuotta ja viimeistään sen vuoden elokuussa, jolloin täyttää 13 vuotta. Junioreiden ja aikuisten ikäluokkien yhden vuoden päällekkäisyys säilyy alemmilla leveleillä, mutta poistuu levelillä 6 ja tanssi aikuiset -sarjassa. Urheilijan on siirryttävä aikuisten ikätasolle viimeistään sen vuoden elokuussa, jolloin hän täyttää 16 vuotta.

EM-edustusoikeudet myönnetään edellisen vuoden SM-kilpailujen menestyksen perusteella. Näin ollen vuoden 2022 edustusoikeus myönnetään kesäkuussa 2021. Vuodelle 2022 junioreiden MM-edustus jaetaan joulukuun Start-kilpailun yhteydessä järjestettävässä MM-karsintakilpailussa, jossa joukkueen on kilpailtava seuraavana keväänä ICU-ikärajasäädösten täyttävällä joukkueella. Jotta edustuspaikka voidaan myöntää joukkueelle, tulee sen myös saavuttaa ennalta asetettu pistemäärä. Aikuisten MM-sarjoissa kilpailee liittojohtoiset maajoukkueet, joten aikuisten sarjoissa ei jaeta MM-edustusoikeuksia.

”On hienoa saada kauan odotettu kilpailujärjestelmä vihdoin käytäntöön. Järjestelmä oli seurojen ja liiton yhteistyön tulos, ja sen eteen tehtiin kovasti töitä, jotta se palvelisi suomalaista cheerleadingiä mahdollisimman hyvin.”, toteaa liiton tapahtumakoordinaattori Jose Palvalin.

Vaikka uusi kilpailujärjestelmä lähtikin käyntiin tammikuun alussa, sitä ei keväällä 2021 vielä päästä toteuttamaan täysimääräisenä koronaviruspandemian takia. Lisää kevään 2021 kilpailuista voit lukea täällä.