Uutiset > Yleinen > Cheerleadingin harrastajamäärä väheni 8 % vuonna 2020 – 5 maakuntaa jatkoi kasvun tiellä

Cheerleadingin harrastajamäärä väheni 8 % vuonna 2020 – 5 maakuntaa jatkoi kasvun tiellä

Cheerleadingin harrastajamäärän kasvu tyrehtyi koronan myötä vuonna 2020, kun lajin harrastajamäärä putosi ensimmäistä kertaa Suomen Cheerleadingliiton historian aikana. Suomen Cheerleadingliitto on perustettu vuonna 1995, jonka jälkeen harrastajamäärän kasvu on voimistunut tasaisesti 2000-luvulla. 31.12.2020 cheerleadingharrastajia oli Suomessa Suomen Cheerleadingliiton tilastojen mukaan 14 000, kun vuotta aiemmin vastaava lukema oli 15 200. Harrastajamäärä väheni siis noin 8 %.

Synkässä harrastajatilastossa oli myös runsaasti valonpilkahduksia. Cheerleadingia harrastetaan Suomessa 16 maakunnassa, joissa viidessä harrastajamäärä nousi koronaviruspandemiasta huolimatta. Kasvua syntyi nimittäin Etelä-Karjalassa (+29 %), Kymenlaaksossa (+14 %), Pohjois-Pohjanmaalla, (+11 %) Varsinais-Suomessa (+ 4 %) ja Keski-Suomessa (1 %).

– On ilahduttavaa, että monessa maakunnassa harrastajamäärä nousi koronapandemiasta huolimatta. Toki on hyvä muistaa, että vuoden 2020 alkuvuosi oli normaali ja moni hyvässä kasvuvireessä ollut seura ehti silloin kasvattamaan harrastajakuntaansa. Lisäksi yksi kasvua selittävä tekijä on uudet seurat, jotka liittyivät lajiliittoon vuoden 2020 aikana, kertoo Suomen Cheerleadingliiton seurakehittäjä Niklas Hagel.

Harrastajamäärää kasvattaneista maakunnista Pohjois-Pohjanmaa, Varsinais-Suomi ja Keski-Suomi saivat uudet seurat uusille paikkakunnille vuonna 2020.

– Voidaan todeta, että uusien cheerseurojen saaminen kaupunkeihin, jossa toimintaa ei jo ennestään ole, on yksi merkittävä kasvun tekijä. Tämä kannattaa pitää mielessä myös pandemian jälkeen. Toki on hyvä huomata, että Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa kasvua syntyi jo olemassa olleissa seuroissa. Näissä maakunnissa harrastajamäärä nousi Kotkassa, Kouvolassa ja Lappeenrannassa, joita yhdistävät viimeaikaiset olosuhdeinvestoinnit, kertoo Hagel.

Suurin harrastajakato koettiin Pohjanmaalla (-22 %), Etelä-Savossa (-20 %) ja Etelä-Pohjanmaalla (-20 %). Määrällisesti harrastajamäärä putosi eniten Uudellamaalla, jossa harrastajamäärä väheni yli 600 henkeä (-12 %).

10 suurinta cheerleadingseuraa vuonna 2020

 1. 877 jäsentä – Funky Team, Helsinki
 2. 838 jäsentä – Helsinki Athletics Cheerleaders, Helsinki
 3. 835 jäsentä – Spirit Shakin’ Cheerleaders, Tuusula
 4. 799 jäsentä – Golden Spirit, Helsinki
 5. 793 jäsentä – Northern Lights Cheerleading, Oulu
 6. 762 jäsentä – Dream Team Cheerleaders, Tampere
 7. 747 jäsentä – Jaguars Spirit Athletes, Jyväskylä
 8. 652 jäsentä – Turun Cheerleadingseura Smash
 9. 638 jäsentä – Tampereen Pyrintö/Pyrintö Cheer Team
 10. 550 jäsentä – LCS Panthers, Lahti

Kymmenen suurimman seuran joukkoon nousi lahtelainen LCS Panthers, joka oli vuotta aiemmin 11. suurin seura.

Suomen Cheerleadingliiton 56 jäsenseurasta harrastajamääräänsä onnistui lisäämään peräti 16 seuraa, harrastajien määrä pysyi samana, kuin vuotta aiemmin, 4 seurassa ja väheni 33 seurassa. 3 seuralla ei ollut cheerladingtoimintaa vuonna 2019. Yli 20 % harrastajamäärän kasvuun ylsi neljä seuraa.

4 suhteellisesti eniten cheerleadingin harrastajamäärää kasvattanutta seuraa (harrastajamäärä 31.12.2020)

 1. +76 % – Kunto ja Terveys, Helsinki (44 harrastajaa)
 2. +40 % – Kemin Lämärit, Kemi (77 harrastajaa)
 3. +29 % – LOMA Cheerleaders, Lappeenranta (237 harrastajaa)
 4. +21 % – Popinniemen Isku / Golden Eagels Cheerleding, Kotka (212 harrastajaa)

– Kun alalajeista erotellaan cheerleading  ja cheertanssi erikseen, on hienoa huomata, että cheertanssin harrastajamäärä kasvoi vuonna 2020. Tätä selittää sekä muutama uusi cheertanssiin painottunut jäsenseura sekä lajien luonne-ero. Pandemian tuomia turvavälimääräyksiä oli helpompi noudattaa cheertanssipuolella, kertoo seurakehittäjä Hagel.

5 suurinta seuraa cheertanssiharrastajamäärän mukaan vuonna 2020

 1. 160 harrastajaa – Northern Lights Cheerleading, Oulu
 2. 122 harrastajaa – Funky Cheer Team Espoo, Espoo
 3. 119 harrastajaa – Helsinki Athletics Cheerleaders, Helsinki
 4. 111 harrastajaa – Cheer Stars, Kuopio
 5. 89 harrastajaa – Kempeleen Naisvoimistelijat, Kempele

Cheertanssin harrastajamäärä kasvoi noin 7 % ja on tällä hetkellä noin 1 000.

Toinen positiivinen yllätys nähdään miesharrastajien tilastoissa. Miesharrastajien määrä kasvoi pandemiasta huolimatta 4 %. Miesharrastajien määrä cheerleadingissa oli 1,8 % ja cheertanssissa 0 %.

– Miesharrastajien määrä on kasvanut hitaasti, mutta varmasti, useita vuosia. Suurempi kasvupiikki on kuitenkin vielä näkemättä. Tulemme vielä vuonna 2021 tekemään toimia miesharrastajien lisäämiseksi. Tiedotamme ensimmäisistä toimista lisää jo lähipäivien aikana, Hagel kertoo.

Suomen Cheerleadingliiton yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmassa on linjattu tavoite kasvattaa miespuolisten harrastajien määrää 7 %:iin kokonaisharrastajamäärästä strategiakauden loppuun eli vuoteen 2023 mennessä. Nykyisellä harrastajamäärällä se tarkoittaisi peräti 1 000 miesharrastajaa eli liki 800 miesharrastajan lisäystä.

– Kannustamme seurojamme tarttumaan haasteeseen ja asettamaan oman harrastajamääränsä suhteen tavoitteeksi vähintäänkin saman 7 %. Vaikka miespuolisia harrastajia on yhteensä 32 seurassa, niin vain 2 näistä, Aalto Predatoros ja Turku Tornadoes, yltää edellä mainittuun tavoitteeseen. Isoimmista seuroista yli 6 % pääsee Funky Team (Helsinki) ja Unity Cheer (Turku). Merkittävimmät teot yhdenvertaisuuden edistämiseen voidaan tehdä ruohonjuuritasolla eli seuroissa, Hagel sanoo.

Tiedot perustuu seurojen vuoden 2021 seuratietolomakkeella Suomen Cheerleadingliitolle antamiin tietoihin.