Uutiset > Yleinen > Cheerleadingin harrastajamäärä kasvoi 13 % vuonna 2023!

Cheerleadingin harrastajamäärä kasvoi 13 % vuonna 2023!

Cheerleading on yksi Suomen nopeimmin kasvavista urheilulajeista!

Cheerleadingin harrastajamäärä jatkoi kasvuaan vuonna 2023. Valtakunnallinen harrastajamäärä kasvoi 13 % ja on nyt 14 200. Lajin harrastajamäärä on kasvanut koko 2000-luvun lukuun ottamatta vuosia 2020 ja 2021, jolloin koronapandemia käänsi harrastajamäärän väliaikaisesti laskuun.

Cheerleadingia harrastetaan Suomessa 16 maakunnassa, joista 14 harrastajamäärä kasvoi vuoden 2023 aikana. Prosentuaalisesti eniten harrastajamäärät kasvoivat Kanta-Hämeessä (+48 %), Etelä-Karjalassa (+41 %) ja Lapissa (31 %).

– On hienoa havaita, että harrastajamäärät ovat vaikeiden koronavuosien jälkeen lähteneet rivakkaan nousuun koko Suomessa. Tämä kertoo, että lajin vetovoima on edelleen vahva ja seurat ovat onnistuneet tavoittamaan potentiaaliset liikkujat. Olemme iloisia, ettei kasvu keskity ainoastaan Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa ja Lapissa seurat ovat onnistuneet kahmimaan merkittävän määrän uusia harrastajia, kertoo Suomen Cheerleadingliiton seurakehittäjä Niklas Hagel. 

Määrällisesti eniten harrastajamäärä kasvoi Uudellamaalla (+464), Pohjois-Pohjanmaalla (+246) ja Etelä-Pohjanmaalla (+164). Harrastajamäärä laski vain Kymenlaaksossa (-1 %) ja Pohjois- Savossa (-19 %).

Harrastajamäärältään mitattuna lajia harrastetaan eniten suurissa kaupunkikeskuksissa ja lajin harrastajamäärästä 32% tuli Uudeltamaalta,10 % Pohjois-Pohjanmaalta ja 8 % Pirkanmaalta. Suhteessa maakunnan asukasmäärään eniten harrastajia löytyy Etelä-Pohjanmaalta (0,46% väestöstä), Päijät-Hämeestä (0,45% väestöstä) ja Satakunnasta (0,34% väestöstä). Tässä tilastossa Uusimaa sijoittuu sijalle 9/16 ja häntäpäätä pitää Etelä-Karjala, jossa toistaiseksi vasta 0,13% väestöstä harrastaa cheerleadingia.

– Harrastajien painopiste on viimeisen 10 vuoden aikana siirtynyt voimakkaasti pääkaupunkiseudulta maakuntiin. Vaikka myös Uudellamaalla harrastajamäärät ovat kasvaneet, niin vielä 2015 tämä yksi maakunta vastasi yli 40 % lajin harrastajamäärästä. Kymmenessä vuodessa muut maakunnat ovat kirineet ja nykyään kokoonsa nähden Uusimaa ei enää korostu vaan sieltä tulee paitsi noin 30 % Suomen väestöstä niin myös lajin harrastajista, kertoo Hagel.

Kaiken kaikkia kuudessa maakunnassa tehtiin kaikkien aikojen harrastajamääräennätys, kun Etelä-Karjala, Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Lappi, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Pohjanmaa löivät omat alueelliset ennätyksensä uusiksi. Muiden maakuntien harrastajamäärä ennätykset sijoittuvat vuosiin 2018-2020 eli koronapandemiaa edeltävään aikaan.

– On positiivinen yllätys, että laji on toipunut parhaiten koronapandemian iskuista Itä- ja Pohjois-Suomessa, joissa moni maakunta on tehtaillut uuden harrastajamäärä ennätyksen. Koronan negatiiviset vaikutukset näkyvät eniten Pirkanmaalla, jossa edelleen harrastajamäärä on neljänneksen pienempi, kuin ennen pandemiaa, Hagel toteaa.

10 suurinta cheerleadingseuraa vuonna 2023

 1. 1018 jäsentä – Northern Lights Cheerleading, Oulu
 2. 890 jäsentä – Golden Spirit, Helsinki
 3. 820 jäsentä – Helsinki Athletics Cheerleaders, Helsinki
 4. 660 jäsentä – Jaguars Spirit Athletes, Jyväskylä
 5. 601 jäsentä – Funky Team, Helsinki
 6. 584 jäsentä – Tampereen Pyrintö, Tampere
 7. 550 jäsentä – Funky Cheer Team Espoo, Espoo
 8. 550 jäsentä – LCS Panthers, Lahti
 9. 550 jäsentä – Spirit Shakin’ Cheerleaders, Tuusula
 10. 530 jäsentä – Turun Cheerleadingseura Smash, Turku

Kymmenen suurimman seuran joukkoon nousi Funky Cheer Team Espoo, joka oli vuotta aiemmin 11. suurin seura. Kärkikymmeniköstä sijalle 11 putosi Dream Team Cheerleaders Tampereelta.

Suomen Cheerleadingliiton 59 jäsenseurasta harrastajamääräänsä onnistui lisäämään 42 seuraa, harrastajien määrä pysyi samana kuin vuotta aiemmin yhdessä seurassa ja väheni 16 seurassa. Kolme seuraa yli tuplasivat oman harrastajamääränsä.

3 suhteellisesti eniten cheerleadingin harrastajamäärää kasvattanutta seuraa (harrastajamäärä 31.12.2023)

 1. +145 % – Lahti Elite Cheer Team, Lahti (257 harrastajaa)
 2. +144 % – Oulun Pyrintö, Oulu (268 harrastajaa)
 3. +133 % – Kunto ja Terveys, Helsinki (35 harrastajaa)

–Suomen Cheerleadingliitto tavoittelee juuri alkaneella strategiakaudellaan harrastajamäärän nostoa 20 000 harrastajaan. Samalla pyrimme laajentamaan lajia 15 uudelle paikkakunnalle sekä niihin maakuntiin, jossa lajiliiton alaista toimintaa ei vielä ole. Haluamme myös, että cheerleadingin harrastajakunta moninaistuu. Cheerperheessä on tilaa kaikille, mutta erityisesti panostamme miesharrastajien sekä cheertanssijoiden houkutteluun sekä tuemme aikuisliikunnan ja soveltavan liikunnan kehittymistä seuroissamme, Hagel kertoo.

Vuonna 2023 cheertanssitoimintaa löytyi 13 Suomen Cheerleadingliiton jäsenseurasta ja lajin harrastajia oli yhteensä 780.

6 suurinta seuraa cheertanssiharrastajamäärän mukaan vuonna 2023

 1. 154 harrastajaa – Northern Lights Cheerleading, Oulu
 2. 93 harrastajaa – Helsinki Athletics Cheerleaders, Helsinki
 3. 90 harrastajaa – Cheer Stars, Kuopio
 4. 89 harrastajaa – Kempeleen Naisvoimistelijat, Kempele
 5. 88 harrastajaa – Turun Cheerleadingseura Smash, Turku
 6. 80 harrastajaa – Muuramen Syke, Muurame

– Kun tarkastelemme cheertanssin harrastajamäärää havaitsemme, että meille on tullut muutamien perinteisten cheerleading- ja cheertanssiseurojen rinnalle uusia voimistelutaustaisia seuroja, jotka ovat onnistuneet harrastajamäärän kasvattamisessa mainiosti. Esimerkiksi Kempeleellä ja Muuramessa seuroilla on vain cheertanssitoimintaa ja molemmissa seurat ovat onnistuneet keräämään jo yli 80 harrastajaa, Hagel kertoo.

Miesharrastajien määrä cheerleadingissa oli 1,2 % ja cheertanssissa 0 %.

– Seurat ja lajiliitto eivät ole onnistuneet tavoittamaan toiminnassaan kaikkia sukupuolia, vaikka se on asetettu tavoitteeksi jo vuosia sitten ja sen eteen on tehty monia toimenpiteitä. Lajiyhteisö ei ole onnistunut tavoittamaan kylliksi miehiä lajin pariin sen paremmin harrastajiksi kuin valmentajaksi tai seuratoimijoiksi. Lajin yleinen voimakas kasvu on vienyt resursseja seuroilta niin sekacheerleadingin kuin cheertanssin kehittämiseltä, Hagel kommentoi.

– Monissa seuroissa lasten ja nuorten cheerleadingin harrasteryhmiin on jopa jonoa. On luonnollista, että seurat ovat keskittyneet pohtimaan, miten jokainen halukas jonoista saadaan mukaan liikkumaan lajiyhteisöömme. Yhdenvertaisuuden näkökulmasta on kuitenkin välttämätöntä, että lajiliitto ja seurat ponnistelevat tällä strategiakaudella myös sen eteen, että cheeryhteisössämme on kattava edustus kaikkia sukupuolia, Hagel jatkaa.

Tiedot perustuvat seurojen vuoden 2023 seuratietolomakkeella Suomen Cheerleadingliitolle antamiin tietoihin.

Lisätiedot: SCL Seurakehittäjä Niklas Hagel (niklas.hagel@scl.fi)