Uutiset > Yleinen > Poikkeuskevät huipentui uuteen tähtiseuraan – Porin Cheerleading Akatemia on SCL:n kymmenes tähtiseura

Poikkeuskevät huipentui uuteen tähtiseuraan – Porin Cheerleading Akatemia on SCL:n kymmenes tähtiseura

Kuva: Porin Cheerleading Akatemia

Suomen Cheerleadingliitto sai kymmenennen tähtiseuran, kun Porin Cheerleading Akatemia läpäisi poikkeuksellisen kevään jälkeen tähtiseura-auditoinnin 10.6.2020.

Seuran saatua lasten ja nuorten tähtimerkin liki 47 % Suomen cheerleading- ja cheertanssiharrastajista harrastaa tähtiseurassa.

– Tähtiseuraprosessi oli kokonaisuutena erittäin antoisa kokemus. Prosessin aikana pohdimme yhdessä asiantuntijoiden kanssa oman seuramme vahvuuksia ja tulevaisuuden kehittämiskohteita. Auditointitilaisuus oli luonteeltaan keskusteleva ja sen myötä saimme monipuolisesti erilaisia näkökulmia seuran tilaan liittyen. Olemme kaikki PCA:ssa erittäin tyytyväisiä ja ylpeitä omasta seurastamme ja saavutetusta tähtiseuramerkistä”, Porin Cheerleading Akatemian hallituksen puheenjohtaja Johanna Simon-Bellamy iloitsee.

Porin Cheerleading Akatemian historia on toistaiseksi lyhyt, mutta sitäkin näyttävämpi. Vuoden 2019 tammikuussa toimintansa aloittaneella seuralla on jo reilusti yli 300 harrastajaa, laaja joukko aktiivisia seuratoimijoita, oma halli sekä palkattu toiminnanjohtaja. Vuoden 2020 SM-kilpailuissa seuran juniorijoukkue Junior Alfa sijoittui omassa sarjassaan kuudenneksi. Seura tarjoaa toimintaa kaikille lapsista aikuisiin ja harrastajista kilparyhmiin.

– Seuran perustaminen on vaatinut valtaisan määrän työtunteja, mutta samalla se on tuottanut myös iloa ja onnistumisen kokemuksia tekijöilleen. Meillä PCA: ssa vallitsee vahva yhteisöllisyys, jonka avulla selviämme mistä tahansa, puheenjohtaja Simon-Bellamy kertoo.

Seura lähti noin puolen vuoden olemassaolonsa jälkeen syksyllä 2019 Suomen Cheerleadingliiton tähtiseurakoulutukseen. Kolmen Vierumäellä vietetyn työstöviikonlopun jälkeen seura ehti työstää tähtiseuramateriaaleja toiset puoli vuotta ennen auditointia. Liki vuoden kehitysprosessi huipentui auditoinnin kirkkaaseen läpimenoon.

– Tässä seurassa kiteytyy suomalaisen cheerleadingin menestyksen salaisuus. Seuraa pyörittää joukko intohimoisia ja kehittämisintoisia seuratoimijoita, jotka ovat myös todellisia tekijöitä. Uudet ideat eivät jää keskusteluasteelle, vaan seurassa tartutaan tuumasta toimeen ja tehdään unelmista totta, kommentoi Suomen Cheerleadingliiton seurakehittäjä Niklas Hagel.

Kesäkuussa Kilpa- ja huippu-urheiluntutkimuskeskus KIHU:n raportti kuvasi Olympiakomitean luomaa tähtiseuraohjelmaa sisällöltään osuvaksi, mutta samalla vaativaksi laatuohjelmaksi. Tähtimerkin saaminen ei suinkaan tapahdu itsestään.

– Lasten ja nuorten tähtimerkin saamiseksi seuran pitää täyttää liki 70 laatutekijää. Vaikka ohjelma on työteliäs ja vaativaksikin kuvailtu, näen sen erinomaisena ja kokonaisvaltaisena seuran kehitystyökaluna. Avaimena onnistumiseen on halu kehittyä. Lisäksi monella seuralla on kyse pitkälti hyvien käytänteiden dokumentoinnista ja päivittämisestä. Tähtiseuraksi haluavan seuran ei tarvitse siis keksiä seitsemääkymmentä pyörää uudestaan, kertoo seurakehittäjä Niklas Hagel.

Tähtiseuraohjelman juuret juontavat aiemmin tunnetuiksi tulleisiin sinettiseuroihin. Suomen Cheerleadingliitto on nyt viidettä vuotta mukana seurojen laatuohjelmassa. Laatutunnustuksen ovat aiemmin saaneet vuonna 2016 Dream Team Cheerleaders (Tampere), Jaguars Spirit Athletes (Jyväskylä) ja Tampereen Pyrintö, vuonna 2017 Golden Spirit (Helsinki), Helsinki Athletics Cheerleaders, Northern Lights Cheerleaders (Oulu), Seinäjoki Silver Sharks ja Turun Cheerleadingseura Smash, vuonna 2018 Spirit Shakin’ Cheerleaders (Tuusula) ja nyt vuonna 2020 Porin Cheerleading Akatemia.