Uutiset > Yleinen > ”Se, että Juha aloitti cheerleadingin, on yksi parhaista asioista mitä meille on tapahtunut”

”Se, että Juha aloitti cheerleadingin, on yksi parhaista asioista mitä meille on tapahtunut”

Siikajoella asuvat Marjaana, 35, ja Juha, 35, hymyilevät kameralle oululaisen Northern Lights Cheerleading -seuran harjoitteluhallilla. Marjaanan ja Juhan aikuisharrastejoukkueen Kvartsien cheerleadingtreenit ovat alkamaisillaan. Kvartsit ovat seuran yli 20 -vuotiaille suunnattu eli klassikkoikäisten harraste- ja kilpajoukkue. Ennen joukkuetreenejä pari on harjoitellut paristuntteja. Treenihallille on matkaa 67 km suuntaansa, joten treenihallilla vietetystä ajasta halutaan ottaa kaikki irti.

Cheerleading on ollut Marjaanan ”se juttu” vuodesta 1999 lähtien, mutta viimeisten vuosien aikana lajista on muodostunut parin ja perheen yhteinen harrastus. ”Se, että Juha aloitti cheerleadingin vuonna 2018 on yksi parhaista asioista mitä meille on vuosien saatossa tapahtunut. Nyt Juha ymmärtää lajin tärkeyden ja rakkauden minulle ja meidän perheellä on uusi, yhteinen kieli”, Marjaana selittää haltioissaan.


Marjaana ja Juha harjoittelemassa paristunttia.

Cheerleading on ollut Marjaanan elämässä läsnä 23 vuotta muutaman vuoden taukoja lukuun ottamatta. Parin esikoinen syntyi vuonna 2010, minkä jälkeen Marjaana nähtiin vielä MM-kisalavalla. Oman urheilu-uran jälkeen Marjaana jatkoi edelleen valmentamista, minkä lisäksi hän valmistui tuomariksi vuonna 2015. Vuoden 2017 loppupuolella seurassa käynnistyi keskustelu klassikkotoiminnan, eli aikuisharrastetoiminnan, uudelleenkäynnistämisestä. ”Kotona totesin Juhalle, että haluan joukkueeseen mukaan ja nyt sinunkin on kokeiltava lajia. Koitin vakuutella Juhaa siitä, että miten siistiä olisi tehdä paristuntteja yhdessä. Juha pyöritteli vain silmiään, mutta saapui kuitenkin treeneihin tammikuussa 2018, vaikkakin hieman pakotettuna”, Marjaana kertoo nauraen.

Jääkiekkoa ja salibandya pelannut Juha harrastaa tällä hetkellä cheerleadingia yhdessä vaimonsa kanssa, eikä kadu päätöstä hetkeäkään. ”Tänä päivänä cheerleading on todella tärkeä harrastus meille kahdelle ja myös koko viisihenkiselle perheelle. Joukkuetreenien lisäksi harjoittelemme paristuntteja niin paljon kun vain ehdimme. Meidän kotoamme löytyy kaikki ”vempaimet” – on cheermattoa ja air trackia”, Juha kertoo.

Yhteinen harrastus on lähentänyt Marjaanan ja Juhan parisuhdetta. ”Ennen cheerleading oli melkein jopa eriyttävä tekijä meidän parisuhteessa, kun Juha ei ihan ymmärtänyt miksi laji vei niin paljon aikaa treenien lisäksi. Kun lapset olivat pieniä, meillä oli hieman eripuraa siitä, kuinka paljon omiin harrastuksiin sai käyttää aikaa”, Marjaana selittää. ”Cheerleading on lähentänyt meitä todella paljon. Teemme nykyään muutenkin enemmän asioita yhdessä, käymme salilla ja hiihtämässä”, Juha jatkaa.

Saumatonta yhteistyötä ja ajoitusta vaativat paristuntit ovat aiheuttaneet pieniä ristiriitatilanteita kunnianhimoisen parin harjoituksissa. ”Jos on joku uusi taito, jota vaan hinkataan ja hinkataan, mutta se ei millään onnistu, niin sitten alkaa analysointi ja syiden etsiminen. Siinä alkaa pinna kiristyä molemmilla ja alamme helposti syyttelemään toisiamme. Sitten pitää muistutella itselle, että miksi me tätä lajia harrastetaan. Sitten halitaan, vaihdetaan pusut ja jatketaan toisen stuntin parissa”, Marjaana selittää. ”Kyllä me nykyään osataan helpommin myöntää omat virheemme, vaikka molemmat haluavatkin olla aina oikeassa”, Juha jatkaa virnistäen.

Pariskunta on yhtä mieltä siitä, että cheerleading on loistava harrastus myös aikuiselle. ”Jokaiselle löytyy paikka joukkueesta taustoista, iästä ja kunnosta riippumatta. Aikuisharrastejoukkueeseen voi tulla sellaisena kun on”, Marjaana aloittaa. ”Laji kehittää monipuolisesti koko kehoa, kehonhallintaa, koordinaatiokykyä, fysiikkaa ja venyvyyttä. Monilla joukkuelaisilla reaktiokyky on kehittynyt huomattavasti. Cheerleadingissa muuttuviin tilanteisiin ja nopeisiin suunnan muutoksiin pitää pystyä reagoimaan nopeasti”, pari selventää.

”Ja onhan cheerleading maailman paras joukkuelaji. Meillä on treeneissä aina niin hauskaa”, Marjaana iloitsee.

”Eniten minua on yllättänyt se, kuinka pienestä temppujen onnistuminen on kiinni. Jos on vähän sormi väärässä asennossa, niin stuntti saattaa epäonnistua. Lajin monipuolisuus ja haastavuus kiehtovat. Kyllä jokainen osaa salilla painoja nostella, mutta tulepa nostelemaan ihmisiä, niin homma muuttuu täysin”, Juha selventää.

Marjaanan ja Juhan joukkueessa on toinenkin pariskunta, mutta heistä molemmat ovat nostajia. ”Ei aina tarvitse mennä sen illuusion mukaan, että aina olisi mies nostamassa puolisoaan”, Marjaana selittää.

Tällä hetkellä cheerleadingharrastajista vain murto-osa on miehiä. Juha kuitenkin kehottaa antamaan lajille mahdollisuuden. ” Kokeile yhden treenin sijaan koko kausi. Ihan varmasti hurahdat mukaan. Joka treeneissä on haastetta, aina oppii uutta ja sitten on se joukkue vielä siinä kaiken lisäksi. Tässä lajissa oppii nauramaan itselle”.

Cheerleadingliiton jäsenseurat tarjoavat aikuisharrastetoimintaa 18 eri kaupungissa ympäri Suomen! Lue lisää täältä.