Uutiset > Yleinen > Naisten cheermaajoukkue tavoittelee neljättä peräkkäistä maailmanmestaruutta!

Naisten cheermaajoukkue tavoittelee neljättä peräkkäistä maailmanmestaruutta!

Cheerleadingin MM-kilpailut alkavat 25 päivän kuluttua. Takana on kaksi poikkeuksellista vuotta. Koronapandemia pysäytti urheilevan maailman vuonna 2020 ja muiden arvokilpailuiden tavoin myös cheerleadingin MM-kilpailut jouduttiin perumaan. Vuonna 2021 MM-kilpailut saatiin järjestettyä, mutta virtuaalitoteutuksena ja puoli vuotta suunniteltua ajankohtaa myöhemmin. Erityisjärjestelyistä huolimatta Suomen naisten cheermaajoukkue nappasi MM-kultaa kolmatta kertaa putkeen ja lähtee tuleviin MM-kisoihin ennakkosuosikkina.

Joukkueen valmistautuminen kohti huhtikuun MM-kisoja on sujunut hyvin ja tunnelma leireillä on ollut erinomainen. Naisten cheermaajoukkue kaudella 2022 on kutakuinkin sama kuin joukkue, jolla voitettiin kolmas peräkkäinen maailmanmestaruus syksyllä 2021. Kyseessä on siis erittäin kokenut ja taitava joukkue.

”Osaamista, sitoutumista ja varmuutta löytyy mielettömästi. Joukkue on hitsautunut yhteen vuosien varrella ja matolla nähdään useamman maailmanmestaruuden voittaneita urheilijoita”, kertovat joukkueen valmentajat Maria Wahlroos, Ina Tiittula ja Tytti Tamminen.

Naisten cheermaajoukkue MM-kilpailuissa 2019. Moni urheilija on mukana myös tällä kaudella.

 

Edellisen maajoukkuekauden päättymisestä on poikkeuksellisesti kulunut vasta puoli vuotta. Kuluva maajoukkuekausi aloitettiin heti edellisen perään maailmanmestaruuden ratkettua lokakuussa.

”Tästä syystä lähdimme rakentamaan ohjelmaa hieman eri tavalla ja luvassa on uudentyyppinen maajoukkueohjelma. Olemme keskittyneet enemmän visuaalisuuteen ja samalla siihen, että urheilijoiden on helppo suorittaa vaativa ohjelma. Tavoitteenamme on, että ohjelma on katsojalle entistä viihdyttävämpi ja joukkueelle mielekäs tehdä”, valmentajat selittävät.

Edellisistä liveyleisön edessä kisattavista MM-kisoista on aikaa lähes kolme vuotta. Joukkueen into ja halu päästä kisamatkalle Orlandoon sekä kisaamaan liveyleisön eteen on suuri. Ennen kisakoneeseen nousua ohjelma on hiottava varmaan kuntoon.

Joukkueen tavoitteena on hit zero sekä semifinaalissa että finaalissa. Hit zero-ohjelmalla tarkoitetaan vähennyksetöntä, teknisesti puhdasta ja yhdenaikaisesti suoritettua kilpailuohjelmaa. Neljännen peräkkäisen maailmanmestaruuden saavuttaminen vaatii kuitenkin ennennäkemättömien taitojen sisällyttämistä kilpailusuoritukseen.

”Joka vuosi haluamme tuoda jotain uutta kilpailuohjelmaan ja tällä pitää urheilijoiden sekä yleisön mielenkiinnon yllä. Kaikki kohdat eivät kuitenkaan voi olla teknisesti vaikeita ja isolla riskillä menemistä. Ohjelmaan tarvitaan myös kohtia, joissa urheilija voi mennä enemmän autopilotilla. Nämä kohdat ovat sitten meidän valmentajien vastuulla, eli keksitään sellaista, joka näyttää upealta ja uudelta, mutta saattaa olla joukkueelle teknisesti vähän helpompi kohta. Pitää myös huomioida yksilöllisesti jokainen joukkue ja urheilija – toinen haluaa enemmän riskiä, toinen vähemmän”, päävalmentaja Wahlroos avaa asiaa.

Naisten cheermaajoukkue harjoittelemassa Vierumäellä maaliskuussa 2022.

 

Hit zero -ohjelmaa ei saavuteta MM-kisamatolla pelkästään fyysisiä taitoja ja ominaisuuksia harjoittelemalla. Joukkueen valmistautuminen kohti MM-kisoja nojaa vahvasti joukkueen arvoihin ja leireillä harjoitellaan ja vahvistetaan myös urheilijan psyykkistä valmiutta.

”Tänä vuonna olemme esimerkiksi keskittyneet vahvasti urheilijoiden hyvinvointiin ja jaksamiseen. Leireillä olemme myös pohtineet yhdessä esimerkiksi jokaisen omia arvoja ja tapoja osoittaa johtajuutta”, Wahlroos selventää.

Myös urheilijat lähtevät MM-kisoihin luottavaisin mielin.

”Joukkueemme suurimpia vahvuuksia ovat kokemus, joka lisääntyy vuodesta toiseen kokoonpanon pienen vaihtuvuuden ansiosta, sekä keskinäinen luottamus siihen, että jokainen tekee kaikkensa yhteisen tavoitteemme eteen. Ohjelmaa tehdessä tämä luottamus ja sen myötä tuleva itsevarmuus huipentuu, ja yleisölle esiintymisestä saamme vielä ekstra kiksejä! Toivomme juuri tämän välittyvän katsojalle asti”, joukkueen kapteenit Tuuve Häkkinen ja Emmi Reenkola kommentoivat joukkueen tunnelmia.

Kuva naisten cheermaajoukkueen MM-kilpailusuorituksesta lokakuussa 2021. Vuoden 2021 MM-kisat kilpailtiin virtuaalitoteutuksena. Kuva: Venla Tuhkanen.

Suomen suurimmat haastajat ovat Yhdysvallat, Norja sekä Ruotsi, jotka tekevät kaikkensa suomalaisten kultaisen menestysputken katkaisemiseksi. Asetelman tekee entistä herkullisemmaksi se, että maajoukkueet pitävät kilpailuohjelmansa elementit salassa MM-kisojen kynnykselle asti. Cheerleadingissa tämä on mahdollista, sillä pakollisia elementtejä ei ole määritelty samalla tavalla kuin esimerkiksi joukkuevoimistelussa tai muodostelmaluistelussa. Täten vastustajajoukkueet eivät pysty ennakoimaan tai reagoimaan Suomen maajoukkueen kehittelemiin taitoihin. Myös kilpailusuorituksen aikaansaama wow-efekti on voimakkaampi, kun tuomarit sekä maailmanlaajuinen cheeryhteisö näkevät joukkueen ohjelman ensimmäistä kertaa vasta MM-lavalla.

Suomalaisilla cheerfaneilla on kuitenkin mahdollisuus päästä näkemään naisten cheermaajoukkueen kilpailuohjelma etukäteen. Joukkue esiintyy Funky Teamin showcase-tapahtumassa Vantaalla 2.4., Spirit-kilpailuiden yhteydessä Tampereella 3.4. sekä Super 2 -kilpailuissa Vierumäellä 9.4. Päivää ennen Orlandoon lähtöä eli torstaina 14.4. joukkue esiintyy viimeisen kerran avoimessa send off-tilaisuudessa Töölön Kisahallilla. Huomioithan, että suorituksia ei striimata Ruutu+ -palveluun.

Cheerleadingin MM-kilpailut järjestetään 20.-22.4. Orlandossa Yhdysvalloissa. Sijoitukset ovat selvillä 22.-23.4. välisenä yönä Suomen aikaa.

Medialle tiedoksi: Cheerleadingin maajoukkueiden lehdistötilaisuus järjestetään keskiviikkona 13.4. klo 13-14 Sporttitalolla Helsingissä. Lisätietoja täältä.

Naisten cheermaajoukkueen urheilijat löytyvät täältä.