Uutiset > Yleinen > Cheerleadingin tähtiseurojen määrä kasvoi vuonna 2022

Cheerleadingin tähtiseurojen määrä kasvoi vuonna 2022

Suomen Cheerleadingliiton tähtiseurojen määrä kasvoi kolmella vuonna 2022, kun Crocodiles ry (Seinäjoki), Black Diamond Cheerleaders (Kouvola) ja LOMA Cheerleaders (Lappeenranta) saivat lasten ja nuorten tähtimerkit. Seinäjokelaisseuran auditointi toteutettiin jo joulukuussa 2021, mutta tilastoitiin vuodelle 2022. Tähtiseurojen kasvu cheerleadingissa oli lajivertailussa kolmanneksi suurinta.

Eniten uusia tähtiseuroja vuonna 2022 saaneet lajit
1. Jääkiekko +10 tähtiseuraa
2. Tennis + 5 tähtiseuraa
3.-4. Cheerleading +3 tähtiseuraa
3.-4. Taitoluistelu +3 tähtiseuraa

Kaikkiaan tähtiseuroja oli 3.1.2023 45 lajilla yhteensä 605. Tähtiseurojen määrä lisääntyi 11 lajissa, pysyi ennallaan 28 lajissa ja väheni 6 lajissa. Kaiken kaikkiaan tähtiseurojen määrä kasvoi vain 23 seuralla vuoden 2022 aikana.

Suomen Cheerleadingliitolla on yhteensä 20 tähtiseuraa ja laji on jaetulle yhdeksännellä sijalla suurimpien lajien joukossa tähtiseurojen määrillä mitattuna.

Tähtiseurojen määrä 3.1.2023 lajeittain
1. Voimistelu – 97 seuraa
2. Jalkapallo – 83 seuraa
3. Yleisurheilu – 49 seuraa
4. Jääkiekko – 32 seuraa
5. Salibandy – 26 seuraa
6. Ratsastus – 25 seuraa
7. Suunnistus – 23 seuraa
8. Taitoluistelu – 21 seuraa
9.-10. Cheerleading – 20 seuraa
9.-10. Uinti – 20 seuraa

Kun tähtiseurojen määrä suhteutetaan lajien seurojen määrään, komeilee cheerleading tilastojen kärjessä. Vertailukelpoiset seurojen määrät ovat vuodelta 2020, jolloin Likesin ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoima seuratietokanta on edellisen kerran päivitetty. Seuratietokantaan voi tutustua osoitteessa www.seuratietokanta.fi.

 

Tähtiserojen määrä suhteessa lajin seurojen kokonaismäärään (tähtiseurojen määrä 3.1.2023, seurojen kokonaismäärä 2020)

  1. Cheerleading – 34,5%
  2. Taitoluistelu – 27,6%
  3. Voimistelu – 26,4%
  4. Ringette – 24,3%
  5. Tanssiurheilu – 22,8%
  6. ITF-Taekwondo – 19,4%
  7. Uinti – 14,8%
  8. Käsipallo – 12,5%
  9. Taekwondo – 11,6%
  10. Jalkapallo – 10,1%

Tähtiseurojen määrän kasvattaminen on yksi Suomen Cheerleadingliiton nykyisen strategian onnistumisen mittareista. Viimeisen kolmen koronapandemian värittämän vuoden aikana cheerleading kasvatti tähtiseurojen määrää 11 seuralla.

– Tavoitteemme on saada vuosittain uusia seuroja mukaan tähtiseurapolulle kehittämään seuratoiminnan laatua. Vaikka tähtimerkkien määrää tilastoidaan, on tärkeää muistaa, että prosessin varsinainen arvo on seurojen kehittyminen eikä itse tähtimerkki. Olemme tietoisesti asettaneet laatukriteerit korkealle ja tähtimerkkejä ei myönnetä, mikäli kaikki laatutekijät eivät täyty, kommentoi Suomen Cheerleadingliiton seurakehittäjä Niklas Hagel.

– Kannustamme jokaista seuraa lähtemään kehitystyöhön, vaikka tähtimerkin hakeminen ei olisi vielä ajankohtaista. Tähtiseuraohjelma tarjoaa loistavan työkalun seuratoiminnan kehittämiselle, Hagel jatkaa.

”Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen yhteinen laatuohjelma, joka tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa.​ Tähtiseura kehittää kotimaista seurakulttuuria päivittäin kohti parempaan; toimintaa tarkastellaan ja kehitetään säännöllisesti. Tähtiseurassa olet parhaassa seurassa ja voit luottaa, että toiminta on laadukasta ja vastuullista.”