Uutiset > Yleinen > Cheertanssimaajoukkue varmoin mielin maailmanmestaruustaistoon – ”Meidän ei tarvitse kopioida muita joukkueita, vaan tehdään ylpeästi omaa juttua”

Cheertanssimaajoukkue varmoin mielin maailmanmestaruustaistoon – ”Meidän ei tarvitse kopioida muita joukkueita, vaan tehdään ylpeästi omaa juttua”

Vuonna 2022 Suomen cheertanssimaajoukkue oli lähempänä maailmanmestaruutta kuin koskaan aikaisemmin, vaikka MM-pronssi kotiintuomisena ei sitä suoraan kerrokaan. Lavalla nähtiin historian parasta suomalaista cheertanssia, joten sijoitus oli siinä hetkessä joukkueelle iso pettymys. Katseet käännettiin kuitenkin nopeasti tähän hetkeen ja ensi viikolla kisattaviin cheerleadingin MM-kilpailuihin.

”Viime vuoden MM-pronssi oli siinä hetkessä iso pettymys, mikä on tosi luonnollista, kun joukkue on laittanut kaikkensa peliin mestaruusjahtiin. Se että oltiin mitalijoukkue viime vuonna, tarkoittaa että meillä on tälläkin kaudella mahdollisuudet ihan mihin vaan”, kertovat Suomen cheertanssimaajoukkueen kapteenit Viivi Kettula, Jenna Rajala ja Lyyra Simpura.

Viime vuoden sijoitus ja palautteet ovat auttaneet joukkuetta reflektoimaan, millaisella koreografialla MM-kisoihin kannattaa lähteä ja millaisia teknisiä elementtejä joukkue haluaa näyttää.

”Ollaan opittu ja otettu opiksi, ja se tuottaa nyt hedelmää”, joukkueen päävalmentaja Mila Tanttu kertoo itsevarmana. Tantun lisäksi valmennustiimiin kuuluvat oululaiset Jonna Ruikka sekä Heli Jääskö.

Suomalainen cheertanssi on löytänyt viime vuosien aikana oman selkeän tyylin ja siitä halutaan pitää kiinni.

“Kokemukset ovat opettaneet ja ohjanneet meitä pitämään ylpeästi kiinni Suomen omanlaisesta tekemisestä. Se pitää sisällään meidän vahvuuksien kuten pom-tekniikan ja urheilullisuuden korostamisesta sekä meidän raikkaan tapamme esiintyä. Meidän ei tarvitse kopioida muita joukkueita, vaan tehdään ylpeästi omaa juttua”, Tanttu valottaa.

Kuva: Janne Pasanen / JPasanen Photography

“Tämän vuoden joukkueessa yhdistyy kokemus ja uudet nousevat tähdet”

Suurin osa tanssimaajoukkueen 20 urheilijasta on ollut maajoukkuetoiminnassa mukana useamman vuoden ajan ja tuovat siten mukanaan yhdessä kuljetun matkan kerryttämät kokemukset ja opit. Tanttu kertoo, että tänä vuonna mukana on myös uusia lupauksia, jotka ovat menestyneet junioripuolella ja ovat nyt mukana aikuisten maajoukkueessa.

Maajoukkueen kapteenit kuvailevat tätä kautta kapulan vaihdoksi. Joukkue on sukupolven vaihdon kynnyksellä, mikä herkistää joukkueen kapteenit.

”Meillä on ollut sama ydinporukka kasassa kolme viimeisintä kautta. Tästä porukasta kokeneita urheilijoita ja kapteenistoa on jättämässä saappaita täytettäväksi seuraavalle sukupolvelle. Urheilu-uran lopettamisesta ei urheilussa oikein puhuta, joten ollaan haluttu murtaa sitä mystistä kulttuuria olemalla tästä avoimia. Haluan esimerkilläni muuttaa sitä, että uran lopettamisesta voi puhua ja se ei ole maailmanloppu. Minusta tulee entinen maajoukkueurheilija, mutta ei se maajoukkueurheilijuus minusta poistu”, Kettula kertoo.

Tantun mukaan tämän vuoden joukkueessa näkyy cheertanssin valtava tason nousu Suomessa.

”Urheilijoiden tekniset valmiudet olivat todella hyvät jo maajoukkueen hakuvaiheessa, mikä on helpottanut toimintaamme maajoukkueessa. Urheilijoiden korkealla tasolla oleva perusosaaminen on antanut meille mahdollisuuksia ja liikkumavaraa koreografian rakennuksessa”, Tanttu iloitsee.

Urheilijoiden teknisen osaamisen lisäksi kapteenit haluavat nostaa esiin urheilijoiden mentaliteetin ja lajirakkauden.

”Cheertanssi on bensaa, joka virtaa meissä – kuten valmentajamme Heli on osuvasti kuvaillut. Rakkaus lajiin paistaa meissä jokaisessa ja lähdemme suurella ylpeydellä edustamaan yhteistä kotimaatamme. Osaamme kääntää tilanteet kuin tilanteet voitoksi, joten on mahtava lähteä juuri tämän porukan kanssa Orlandoon”.

Kuva: Tero Wester

”Yhtenäisyyden ja synkronisaation kanssa täytyy päästä tasolle, missä Suomi ei ole aikaisemmin ollut cheertanssissa”

Maajoukkueen koreografia on viime vuoden tapaan täysin suomalaista käsialaa. Suomalaisjoukkueen vahvuuksia korostavan koreografian on luonut Hypeletics Oy eli Saara Hynynen ja Viivi Kettula. Koreografia tuo esiin joukkueen teknisen osaamisen, mutta samalla pelaillaan musiikilla, nyansseilla, erikoisella liikekielellä ja yllättävillä elementeillä.

”Ohjelmassa on vahva ja jopa vähän mystinen alku. Ohjelma sisältää paljon tykitystä ja teknisen osaamisen näyttämistä, mutta ennen kaikkea koreografia sisältää kiinnostavia kuvionmuutoksia ja lavan käyttöä. Tänä vuonna on panostettu siihen, että koreografia on katsojalle miellyttävä seurata. Siellä on kohtia, jossa katsoja pystyy hetkeksi hengähtämään, mutta koreografian punainen lanka säilyy koko ohjelman ajan”, Tanttu kuvailee.

”Koreografian parasta kohtaa on vaikea nimetä, kun siinä elää niin hetkessä. Meidän sisääntulo ja alku alleviivaavat sitä, että olemme maailman kärkitiimi ja ohjelman loppu alleviivaa, että meidän ohjelma ei hiivu loppua kohden. Se, kun me isketään loppuasentoon ja yleisö yhtyy meidän ohjelmaan raikuvin aplodein – on jäätävän ylpeä hetki”, kuvailee Kettula yhdessä kapteeniston kanssa.

Koreografia on maailmanluokan tasoa, mutta MM-pronssin kirkastaminen vaatii MM-lavalla onnistuneita suorituksia. Koreografian vaativat tekniset elementit tulee pystyä suorittamaan puhtaasti ja yhdenaikaisesti, minkä lisäksi esittämisen tulee olla raikasta ja mukaansatempaavaa.

” Yhtenäisyyden ja synkronisaation kanssa täytyy päästä tasolle, missä Suomi ei ole aikaisemmin ollut cheertanssissa. Nämä kaikki on todella herkkiä osa-alueita, mutta kaikki on tehtävissä, mutta vaatii asioiden loksahtamista kohdalleen samalla kertaa. MM-mitalin kirkastaminen vaatii myös onnea ja sattumaa. Jokainen päivä on uusi kisa”, Tanttu kertoo.

Cheertanssisarjassa perinteisesti kovimmat maat ovat Yhdysvallat ja Japani, jotka ovat vuoroin napanneet kirkkaimman mitalin. Kärkikahinassa ovat Suomen lisäksi olleet Slovenia ja Meksiko. Joka vuosi tanssisarjassa nähdään myös yllättäjiä, jotka ovat pystyneet nostamaan tasoaan ja tulevat kisoihin yllättävällä ja mieleenpainuvalla ohjelmalla.

”Koronavuosien jälkeen odotamme, että MM-kisoihin saadaan kaikki maailman kärkijoukkueet ja taistelu on tiukkaa. Me uskomme omaan tekemiseen ja näytetään mitä suomalainen cheertanssi parhaimmillaan on. Uskomme, että tämä riittää sinne kirkkaimpaan kärkeen tai ainakin kilpailuun siitä”, Tanttu toteaa luottavaisena.

Cheerleadingin maailmanmestaruuskilpailut järjestetään 19.-21.4.2023 Orlandossa, Yhdysvalloissa. Cheertanssimaajoukkue nähdään MM-lavalla tositoimissa semifinaalissa torstaina 20.4. Tanssisarjan semifinaali kilpaillaan Suomen aikaa klo 22-0.15. Tanssisarjan MM-mitalit ratkotaan MM-finaalissa perjantaina 21.4. klo 19.15-20.45 Suomen aikaa.

Kisa-aikataulu

Cheertanssimaajoukkueen urheilijat

Kuvia maajoukkueesta