Uutiset > Yleinen > Naisten cheermaajoukkue lähtee puolustamaan maailmanmestaruutta: “Viidennen maailmanmestaruuden voittaminen vaatii ennen kaikkea puhtaan ohjelman MM-finaalissa”

Naisten cheermaajoukkue lähtee puolustamaan maailmanmestaruutta: “Viidennen maailmanmestaruuden voittaminen vaatii ennen kaikkea puhtaan ohjelman MM-finaalissa”

Kuva: Pekka Pohjakallio

Suomi on peräkkäisten maailmanmestaruuksien myötä saavuttanut kiistatta aseman naisten cheer-sarjan suunnannäyttäjänä. Suomi määrittää, miltä naisten cheerleading voi ja kuuluu näyttää. Suomen menestys ja edelläkävijyys cheerleadingin kaltaisessa globaalissa lajissa on uskomaton temppu, mikä valkenee vasta numeroita tarkastelemalla. Cheerleadingin harrastajia on maailmanlaajuisesti noin 7,5 miljoonaa, joista 40 prosenttia asuu Yhdysvalloissa ja 0,2 prosenttia Suomessa. Siitä huolimatta Suomi on kukistanut Jenkit neljästi ja tavoittelee nyt viidettä peräkkäistä maailmanmestaruutta.

“Viidennen maailmanmestaruuden voittaminen vaatii ennen kaikkea puhtaan ohjelman MM-finaalissa”

Vuoden 2023 maailmanmestaruudet ratkotaan Orlandossa järjestettävien MM-kilpailuiden finaalipäivänä perjantaina 21.4. Maailmanmestaruustaiston kovin kilpakumppani tulee tänäkin vuonna mahtimaa Yhdysvalloista. Mitalitaistossa ovat vahvasti mukana myös Norja, Ruotsi ja Saksa. Suomen maajoukkueen päävalmentaja, nelinkertainen maailmanmestari, Maria Wahlroos tiedostaa, ettei maailmanmestaruutta voiteta, jos kilpailuohjelmaan mahtuu mokia.

“Viidennen maailmanmestaruuden voittaminen vaatii ennen kaikkea puhtaan ohjelman MM-finaalissa. Joukkueessa on tosi paljon taitoa ja halua voittaa eli nyt on kyse vaan siitä, että me valmentajat teemme fiksuja päätöksiä”, Maria kertoo muutama viikko ennen MM-kilpailuihin lähtöä.

Luotto kokeneeseen joukkueeseen on kova. Maajoukkue koostuu 28 urheilijasta, joista peräti kahdeksan on nelinkertaisia maailmanmestareita. Tällä kaudella kaikki joukkueeseen valitut urheilijat ovat varaurheilijoita myöten täysi-ikäisiä. Tämä on ollut valmennustiimin tietoinen ja tavoiteltu päätös.

“Tuttu valmennustiimi on mahdollistanut meille sen, että olemme pystyneet kauden alusta alkaen keskittymään olennaiseen eli valmentamiseen”

Wahlroosin lisäksi valmennustiimiin kuuluvat Ina Tiittula, Hanna Salo ja Tytti Tamminen. Nelikolla on takana useampi yhdessä vietetty valmennusvuosi, minkä myötä valmentajien roolijako on selkeä.

”Tuttu valmennustiimi on mahdollistanut meille sen, että olemme pystyneet kauden alusta alkaen keskittymään olennaiseen eli valmentamiseen. Urheilijat ovat kertoneet, että valmentajien hyvä olo ja toimiva tiimityö näkyy myös heille ja luo turvaa, mikä on tietysti ollut kiva kuulla”, Wahlroos iloitsee.

Maajoukkuevalmennuksen moniammatillisuus on lisääntynyt vuodesta toiseen. Ydintiimin lisäksi maajoukkuevalmennuksessa on tiiviisti mukana fysiikkavalmentaja Mika Leistiö. Fysiikkaharjoittelun lisäksi maajoukkueurheilijoille on tällä kaudella mahdollistettu myös henkilökohtainen ravintovalmennus.

”Valmennuksen moniammatillisuuden lisääminen on vaikuttanut siihen, että pystymme lajivalmentajina keskittymään olennaiseen. Kaikkeen ei tarvitse enää yrittää ehtiä ja venyä, vaan saa keskittyä joukkueen valmentamiseen ja kisaohjelman tekemiseen”.

Joukkueella takana ehjä maajoukkuekausi

Joukkueen valmistautuminen kohti kauden 2023 MM-kilpailuja on sujunut suunnitelmien mukaisesti ja Wahlroos on iloinen, ettei loukkaantumisia tai muita poissaoloja ole juurikaan ollut. Joukkueen kisakokoonpano on kuitenkin elänyt kauden aikana. Wahlroos kertoo, että MM-ohjelmaan liittyvät päätökset on tehty ohjelman taidot edellä. Jos ohjelmaan on tarvinnut tehdä muutoksia, on ne ensisijaisesti tehty urheilijoiden paikkoja tai urheilijoita vaihtamalla, jotta tavoitteeksi asetetut taidot on saatu onnistumaan.

”Tämä toimintatapa on ollut joukkueen yhteinen toive ja linjaus. Se on vaatinut kisakokoonpanon muuttamista, mutta näitä vaihdoksia joudutaan tekemään väistämättä joka kausi”.

Myös joukkueen kapteenit Tuuve Häkkinen ja Emmi Reenkola ovat tyytyväisiä joukkueen kauteen kokoonpanomuutoksista ja tiiviimmästä leiritysaikataulusta huolimatta: ”Valmistautuminen on sujunut hyvin, vaikka tällä kaudella oli yksi leiri vähemmän kun aiempina vuosina. Ollaan toimittu joukkueena tosi yhtenäisesti alusta alkaen ja tiedostettu tämän kauden tiiviimpi aikataulu”.

Janne Pasanen / JPasanen Photography

“Katsojan kannattaa kiinnittää huomiota ohjelman tempoon”

Maailmanmestaruuden saavuttaminen vaatii, että ohjelmaan tuodaan joka vuosi jotain uutta. Tänä vuonna joukkueen ja MM-ohjelman vie seuraavalle tasolle ennen kaikkea ohjelman tempo.

Katsojan kannattaa kiinnittää huomiota ennen kaikkea ohjelman tempoon, jota on nostettu viime vuodesta tosi paljon. Lisäksi meillä on enemmän vaikeutta heitoissa – taidollisesti sekä lukumäärällisesti.  Myös akrobatian ”speciality passeja” on enemmän kuin koskaan aikaisemmin”, Wahlroos avaa.

Myös kapteenit komppaavat Wahlroosia: ”Olemme saaneet vaikeutettua jokaista taidollista osa-aluetta tälle kaudelle. Kovempi tempo kertoo paljon joukkueen taitotasosta ja siitä, miten paljon valmentajat meihin luottavat”.

Viime vuonna MM-ohjelman leuat auki loksauttava hetki oli joukkueen ennennäkemätön alkupyramidi. “Tällä kertaa kannattaa tarkkailla meidän ensimmäisen stunttisarjan alkua. Ohjelman wau-hetki löytyy tänä vuonna sieltä”, Wahlroos vinkkaa faneille.

Ensimmäinen stunttisarja lukeutuu myös kapteenien lempikohtiin, mutta saadun palautteen perusteella ohjelman sykettä nostattava hetki vaihtelee katsojan mukaan.

”Joillekkin katsojille ohjelman lempikohta on ollut meidän mukaansatempaava huuto tai ensimmäisen stunttisarjan vaikea ylösmeno, toisille vakuuttavat heitot ja akrot, ja joillekkin ehdottomasti ohjelman vauhdikkuus. Saamme aikaan paljon wau-hetkiä”, kapteenit kertovat.

Cheerleadingin MM-kilpailut kisataan 19.-21.4.2023 Orlandossa, Yhdysvalloissa. Naisten cheermaajoukkue nähdään semifinaalissa torstaina ja MM-mitalien väri ratkotaan perjantaina MM-finaalissa. MM-finaali on Suomen aikaan perjantaina ja lauantain välisenä yönä klo 0.30-2.30. Kisat ovat seurattavissa www.cheerunion.org sekä Olympic Channelilla.

Naisten cheermaajoukkueen urheilijat

Kuvia maajoukkueesta

MM-kisa-aikataulu