Mitä tehdä, jos sinua kiusataan netissä?

Nettikiusaaminen on kohtuullisen uusi ilmiö. Tämä johtuu lähinnä siitä, että vasta viime vuosikymmenien aikana teknologiasta on tullut arkipäiväinen osa elämäämme. Valitettavasti nettikiusaaminen on myös yksi kiusaamisen yleisimmistä muodoista; tutkimusten mukaan se on toiseksi yleisin kiusaamisen muoto koulukiusaamisen jälkeen.

Edellä mainittu teknologian arkipäiväistyminen on yksi syistä, miksi nettikiusaaminen on niin yleistä. Muita syitä sen yleisyyteen ovat muun muassa mahdollisuus nimettömyyteen sekä kiusaamisen helppous: ruudun takaa on helpompi huudella kuin päin naamaa. Kiusaaminen antaa myös kiusaajalle suuremman yleisön todistamaan hänen tekojaan.

Nettikiusaamista on esimerkiksi negatiivisten viestien lähettäminen tekstiviestillä, sähköpostilla tai sosiaalisessa mediassa, huhujen levittäminen netissä, kirjautumistietojen varastaminen, kiusatuksi henkilöksi tekeytyminen, nolaavien ja arkaluontoisten kuvien/videoiden levittäminen netissä sekä trollaaminen.

Kiusatulle nettikiusaaminen on hyvinkin ahdistavaa: sitä ei voi paeta mihinkään ja se seuraa kiusattua mihin hän vain meneekin.

Mitä tehdä, jos sinua kiusataan netissä?

Puhu aikuiselle

Vaikka asia tuntuisi kuinka nololta tahansa, on tärkeää, että puhut aikuiselle. Aikuiselta saat tukea ja apua siihen, miten asian kanssa lähdetään etenemään. Jos vanhemmille puhuminen jännittää liikaa, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Sua varten somessa -tukipalveluun ja jutella ensin asiantuntijan kanssa. Palvelusta saat vinkkejä siihen, miten asian kanssa kannattaa edetä, jonka jälkeen vanhemmillekin on helpompi puhua asiasta.

Ota kuvankaappaukset viesteistä/kommenteista/videoista

Nämä ovat todistusaineistoa myöhempää käyttöä varten. Pidä myös päiväkirjaa, johon kirjoitat milloin mitäkin tapahtui ja millä somealustalla/millä sivustolla.

Suurimmassa osassa tapauksista kiusaaja ei koskaan saa tietää, että olet ottanut kuvankaappauksen. Huomioi, että poikkeuksena tähän on Snapchat, joka lähettää tiedon snäpin lähettäneelle kuvankaappauksen ottamisesta. Voit miettiä etukäteen mitä sanot tilanteissa, joissa kiusaaja ottaa asian esille. Älä kuitenkaan tämän takia jätä kuvankaappausta ottamatta! Yksi mahdollisuus on myös se, että otat valokuvan snäpistä luotettavan ystävän puhelimella.

Blokkaa viestit kiusaajilta ja ilmoita kiusaamisesta palvelun ylläpitäjälle

Somekanavista ylläpitäjät löytyvät tyypillisesti Ohjeista. Suurimmassa osassa somekanavia ilmianto on mahdollista tehdä myös suoraan postauksesta. Jos kiusaamista tapahtuu verkkosivustolla, ota yhteyttä sivuston ylläpitäjään. Voit aina pyytää apua esimerkiksi vanhemmiltasi ilmoituksen tekemiseen.

Muista, että asiat vievät oman aikansa ilmiannon jälkeen ja voi olla, että mitään ei tapahdu heti. Muista myös, että voit tehdä useampiakin ilmiantoja.

Älä kommentoi postauksia

Vaikka kuinka tekisi mieli puolustaa itseään, älä kommentoi postauksiin. Somekanavien algoritmit nimittäin ajattelevat kommenttien tarkoittavan suosittua postausta ja ne saattavat jakaa sitä vielä enemmän eteenpäin.

Jos vakava kiusaaminen jatkuu pitkään, ota vanhempiesi kanssa yhteyttä poliisiin

Tässä vaiheessa tulevat kuvioihin ottamasi kuvankaappaukset sekä päiväkirja. Näiden avulla voit todistaa tapahtumat viranomaisille, jonka lisäksi ne myös helpottavat ja nopeuttavat heidän työtään.

Teksti: SCL:n viestintätyöryhmän jäsen Elina Salminen