Mitä tehdä, kun sinua kiusataan – vinkkejä urheilijalle

Kiusaaminen saattaa olla pelottava, hämmentävä ja nolostuttava tilanne ja sitä voi olla vaikea käsitellä ja keskusteleminenkin asiasta saattaa jännittää. Tässä artikkelissa annamme muutamia vinkkejä siihen, mitä sinun kannattaa ja syytä tehdä, kun sinua kiusataan urheilu- ja liikuntaharrastuksissa. Vinkit pätevät myös esimerkiksi koulukiusaamiseen.

Muista, että kiusaaminen ei koskaan ole sinun syytäsi!

Kiusatuilla ajatukset palaavat aina vaan takaisin kiusaamistilanteisiin ja sen tapahtumiin. Ajatuksista voi olla vaikea päästä eroon, vaikka kuinka yrittäisi olla ajattelematta asiaa. Voit kuitenkin yrittää harhauttaa omaa mieltäsi tekemällä asioita, joista pidät tai kokeilemalla jotain uutta. Alle olemme listanneet muutamia vinkkejä, joita voit kokeilla oman olosi helpottamiseksi. Vinkit eivät kiusaamista suoranaisesti lopeta, mutta tärkeintä onkin, että sinulle tulee hyvä olo.

Tee jotain mistä oikeasti tykkäät

Voit vaikka pelata suosikkipeliäsi, lukea kirjan, kuunnella lempiartistisi musiikkia tai viettää aikaa parhaan ystäväsi kanssa. Voit myös käydä kävelyllä tai liikkua luonnossa ja tarkkailla samalla luonnon tapahtumia.

Nimeä asioita ympärilläsi

Kokeile esimerkiksi nimetä

  • 5 asiaa, jotka näet
  • 4 asiaa, joihin voit koskea
  • 3 asiaa, jotka kuulet
  • 2 asiaa, jotka haistat
  • 1 asia, jonka maistat

Tee jotain, mitä et ole ennen tehnyt

Asia voi olla pieni tai suuri. Voit esimerkiksi kokeilla uutta kampausta, lakata kyntesi uudenvärisellä kynsilakalla tai kokeilla uutta harrastusta. Voit myös pukeutua uusiin ja/tai värikkäämpiin vaatteisiin.

Löydä itsestäsi joka päivä ainakin yksi hyvä ominaisuus

Joskus omia hyviä puolia on vaikea löytää, kun mieli on maassa. Yritä silti nimetä joku omasta mielestäsi hyvä ominaisuus itsessäsi. Se voi olla esimerkiksi upeat hiuksesi, hyvä musiikkimakusi tai piirustustaitosi. Kasvata ominaisuuksien määrää esimerkiksi parin päivä tai vaikka viikon välein.

Muuta ajattelutapaasi

Jos huomaat puhuvasi itsellesi negatiiviseen sävyyn, tunnista se ja yritä muuttaa ajatuksesi positiivisemmiksi. Keskity niihin asioihin, jotka ovat jo hyvin tai kun asiat menevät hyvin. 

Sano itsellesi positiivisia asioita

Voit sanoa asiat ääneen tai vain oman pääsi sisällä. Hyviä lauseita ovat esimerkiksi ”Olen tärkeä”, ”Kiusaaminen ei ole minun syytäni”, ”Ansaitsen elämän ilman kiusaamista”, ”Asiat voivat muuttua”.

Älä syyllistä itseäsi!

On hyvin tyypillistä, että kiusatut syyllistävät tilanteesta itseään. Muista, että kiusaaminen ei koskaan ole sinun syysi! Jos syyllisyydentunteita tulee, voit esimerkiksi kuvitella mitä sanoisit omalle ystävällesi, jos häntä kiusattaisiin ja hän syyllistäisi itseään.

Pura tunteitasi

Tunteiden patoaminen vain pahentaa tilannetta ja tekee negatiivisista tunteista yhä suurempia. Älä kuitenkaan vahingoita ketään; voit vain joutua itse vaikeuksiin. Voit esimerkiksi purkaa vihaasi lyömällä tyynyä tai huutamalla ääneen.

Jos tykkäät kirjoittaa, voit kirjoituksen avulla purkaa tunteesi paperille. Kirjoitusta ei tarvitse säilyttää; voit halutessasi vaikka repiä sen. Voit myös kokeilla kirjoittaa runon tämänhetkisistä tunteistasi.

Ole luova

Piirrä jotain, joka kuvastaa tunteitasi. Voit esimerkiksi käyttää eri värejä kuvastamaan eri tunnetilojasi. Voit myös piirtää ja kirjoittaa sarjakuvan tapahtumista tai siitä mitä haluaisit nyt tapahtuvan. Sarjakuvan tarina voi myös olla täysin mielikuvituksellinenkin!

Kirjoita päiväkirjaan tai ylläpidä tunnepäiväkirjaa

Älypuhelimelle saatavia tunnepäiväkirjoja on olemassa useita. Pohdi jokaista päivän aikana tuntemaasi negatiivista asiaa ja halutessasi keskustele tunteistasi jonkun luotettavan henkilön kanssa. Muista myös kirjata ylös kaikki positiiviset asiat, olivat ne sitten kuinka pieniä tahansa!

Ole ylpeä itsestäsi ja omasta erilaisuudestasi

Erilaisuus on mahtavaa! Mieti kuinka tylsä maailma olisi, jos kaikki olisivat samanlaisia. Yritä tehdä lista kaikista asioista mistä olet ylpeästi erilainen.

Huolehdi fyysisestä jaksamisesta ja luo itsellesi terveellisiä rutiineja

Pidä huolta, että nukut tarpeeksi. Syö terveellisesti äläkä syö liikaa roskaruokaa. Vietä aikaa ulkona tai tee säännöllisesti sinulle mieleinen kotitreeni.

Ja viimeiseksi se tärkein neuvo: Puhu kiusaamisesta

Kaikista tärkein neuvo minkä kiusaamis- ja häirintätilanteissa voi antaa on puhua asiasta. Valitse tuttavapiiristäsi joku henkilö, johon luotat – esimerkiksi jompikumpi vanhemmistasi, sisaruksesi, mummu tai pappa taikka oma valmentajasi. Jos omassa urheiluseurassasi on kiusaamistapauksiin nimetty henkilö, ota yhteyttä myös häneen.

Jos puhuminen kasvotusten tuntuu pelottavalta, voit ottaa yhteyttä häneen esimerkiksi tekstiviestillä. Yksi vaihtoehto on myös kirjoittaa kirje, jonka näytät valitsemallesi henkilölle.

Voit myös keskustella asiasta täysin nimettömästi esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetti-keskustelufoorumilla tai ottaa yhteyttä asiantuntijaan esimerkiksi Et ole yksin -tukipalvelun kautta.

 

Muista!

Itsevarmuuden ja itsetunnon kasvattaminen ei ole helppoa ja saattaa viedä jonkin aikaa ennen kuin tunnet olosi paremmaksi. Yritä kuitenkin jopa päivä ottaa pieniä askelia. Ne vievät sinua kohti lopullista päämäärää: ihanaa, itsevarmaa itseäsi.

Muista myös, että voit aina hakea apua ulkopuolisilta ottamalla esimerkiksi yhteyttä lääkäriin tai netin virallisiin asiantuntijapalveluihin (mm. Et ole yksin, Sua varten somessa).

Teksti: SCL:n viestintätyöryhmän jäsen Elina Salminen