Mitä tehdä, jos itse kiusaat – vinkkejä lopettamiseen

Kiusaaminen ei ole koskaan hyväksyttävää. Joskus saattaa olla niin, että et itse edes tiedosta tekojasi ja sanojasi kiusaamiseksi. Toisaalta voi myös olla niin, että ryhmäpaineen vuoksi et pysty lopettamaan kiusaamista vaikka haluaisitkin. Mitä siis tehdä, jos itse kiusaat ja haluat lopettaa kiusaamisen? Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä, mitä voit lähteä etenemään asian kanssa. 

 

Tiedosta se mitä teet

Aivan ensimmäiseksi on tärkeää tiedostaa, että se mitä teet, on kiusaamista. Asian myöntäminen itselle voi olla vaikeaa, mutta mitä nopeammin asian hyväksyt, sen helpompaa se on myös itsellesi. 

Älä postaa tai jaa mitään ilkeää äläkä lähetä kiusatulle viestejä. Poista mahdollisuuksien mukaan myös vanhat postaukset/viestit.

Kiusattu on saattanut ottaa viestit itselleen talteen esimerkiksi kuvankaappauksilla, mutta on silti tärkeää poistaa ne myös omista julkaisuistasi. Näin osoitat sen, että haluat lopettaa toisten kiusaamisen, joka osaltaan voi kannustaa myös muita lopettamaan kiusaamisen.

Poistu kiusaamiseen tarkoitetuista ryhmächateista/-sivustoilta

Vaikka et osallistuisi ollenkaan kiusaamiseen, pysymällä itse ryhmissä tai sivustoilla hyväksyt kiusaamisen hiljaisesti. Poistumalla ryhmistä voit kannustaa myös muita poistumaan ryhmistä.

Rohkaise muitakin lopettamaan kiusaaminen

Kerro muille kiusaajille, että kiusaaminen ei ole mielestäsi ok ja rohkaise heitäkin lopettamaan. Joskus riittää, että yksi ihminen tekee aloitteen!

Tee suunnitelmia tulevaisuuden varalle

Mieti, miten tulevaisuudessa käyttäydyt netissä. Mitä ja miten kommentoit, postaat ja jaat.

Puhu tunteistasi

Puhu luotettavalle aikuiselle, että kiusaat ja että haluat lopettaa. Voit myös pyytää apua tunteidesi käsittelyyn. Puhuminen auttaa aina!

Pura tunteitasi

Vaikka et puhuisikaan kenellekään, pura silti tunteistasi esimerkiksi kirjoittamalla päiväkirjaan tai kirjaamalla tunteitasi tunnepäiväkirjaan. 

Teksti: SCL:n viestintätyöryhmän jäsen Elina Salminen