Miten puuttua kiusaamiseen – vinkkejä urheilijalle

Kun todistat kiusaamista, sinun voi olla vaikea puuttua tapahtumaan, vaikka itse haluaisitkin. Tapahtuma saattaa aiheuttaa esimerkiksi pelkoa tai ahdistusta sinussa, vaikka et osallisena olisikaan – ja tämä on täysin normaalia. Saattaa myös olla, että et tiedä, mitä voisit tehdä. Tähän artikkeliin olemme koonneet muutamia vinkkejä, miten sinä voit auttaa kiusattua kiusaamistilanteessa.

Sano kiusaajalle suoraan

Jos sinusta tuntuu turvalliselta, voit sanoa kiusaajalle suoraan vastaan – esimerkiksi ”Tuo ei ole ok” tai ”Kenellekään ei saa puhua noin”. Jos kiusaaja on ystäväsi, saattaa ehkä tuntua pahalle sanoa hänelle vastaan, mutta voit sanoa hänelle esimerkiksi, että ”Tajuatko, miten pahalta sun sanat/sun teot tuntuu?”

Poistu paikalta

Jos kiusaajan kohtaaminen tuntuu pelottavalta, poistu paikalta. Kannusta myös muita poistumaan paikalta ja auta myös kiusattua poistumaan. Jos et keksi kiusatulle muuta sanottavaa, voit pyytää hänet mukaasi sanomalla esimerkiksi ”Mulla olis sulle asiaa. Voitko tulla tuonne vähän sivummalle?” tai ”Hei, me tarvitaan sun apua. Tuutko tänne?”

Auta kiusattua puhumaan asiasta

Jos kiusattu tuntee olonsa ahdistuneeksi ja häntä nolottaa puhua asiasta, voit tarjoutua tulemaan hänen mukaansa keskustelemaan asiasta esimerkiksi valmentajan kanssa.

Jos et halua suoraan puuttua asiaan

Käy kertomassa tapahtumasta esimerkiksi valmentajallesi tai muulle henkilölle seuran sisällä. Voit myös esimerkiksi laittaa heille tekstiviestin.

 

Teksti: SCL:n viestintätyöryhmän jäsen Elina Salminen