Miten voi tukea kiusattua – vinkit urheilijalle

On myös tärkeää tukea kiusattua

Jo pienet eleet ja sanat siitä, että tuet kiusattua, auttavat häntä äärimmäisen paljon. Voit esimerkiksi ennen treenejä jutella hänen kanssaan hieman pidempään, kannustaa häntä entistä enemmän treeneissä tai ottaa hänet pariksesi yhteisessä alkulämppäleikissä. Voit myös ottaa hänet mukaan yhteisiin vapaa-ajan ryhmiin somessa sekä kutsua hänet yhteisiin tapahtumiin.

Alla muutamia muita keinoja, joilla voit osoittaa ja antaa tukea kiusatulle.

Kerro kiusatulle, että hän voi aina puhua sinulle

Jo pelkästään se, että kerrot kiusatulle olevasi hänen puolellaan, auttaa erittäin paljon. Kun juttelet kiusatulle säännöllisesti joko tapahtuneesta tai ihan jostain muusta asiasata, autat häntä tuntemaan itsensä vähemmän yksinäiseksi.

Auta kiusattua saamaan ajatuksensa muualle

Voitte esimerkiksi pelata yhdessä jotain peliä tai kokeilla jotain uutta harrastusta yhdessä. Voitte myös viettää hauskan koti-illan esimerkiksi leffan ja herkkujen parissa.

Auta heitä hakemaan apua

Voit auttaa kiusattua hakemaan apua myös muilta tahoilta esimerkiksi saattaa hänet kouluterveydenhoitajan vastaanotolle. Voit kertoa hänelle esimerkiksi Et ole yksin– tai Sua varten somessa -palveluista.

Jos näet nettikiusaamista, älä tykkää, kommentoi tai jaa

Postauksesta tykkääminen sekä sen kommentointi ja/tai jakaminen saattavat aiheuttaa sen, että postauksesta tulee entistä suositumpi. Tämä johtuu somen algoritmeista, joiden ainoa tehtävä on seurata tykkäysten, kommentointien ja jakojen määriä. Miten enemmän niitä on, sitä suositumpana ne postauksen näkevät. Joten vaikka kuinka vastustaisit kiusaamista ja haluaisit sanoa kiusaajille vastaan, älä kommentoi, tykkää tai jaa.

Ilmianna kiusaajat

Jos näet kiusaamista netissä, tee heistä ilmoitus sivuston tai somealustan ylläpitoon.

Teksti: SCL:n viestintätyöryhmän jäsen Elina Salminen